מרסקות הגזם נועדו כדי לצמצם את נפח הגזם שנוצר בגינה או בחצר, וכתוצר לוואי הן מייצרות רסק עץ המשמש לחיפוי קרקע או כתוסף לקומפוסטר. ולא כולן גדולות ויקרות, יש גם כאלו המיועדות לשימוש בגינה הביתית.

כתב - עמית שמר, ש. ונציה*

החומר האורגני שאנו גוזמים בגינות הינו בעל ערך רב. במקום לערום אותו ברחוב כדי שהרשות תפנה אותו, אפשר להפוך את הגזם לרסק גם באמצעים המתאימים לגינון הביתי, בעזרת מרסקות גזם. לרסק שנוצר, אם נשתמש בו בצורה נכונה, יש מעלות
רבות: הקטנת האידוי מהקרקע ובהתאם גם חיסכון בהשקיה, הורדת טמפרטורת הקרקע בקיץ, מניעת הצצה של עשבים שוטים, וכמובן שטחי גינון יפים ומטופחים.
לא מעט פניות מגיעות אלינו להמלצה על מרסקת גזם המתאימה לשימוש ביתי, ולעתים אפילו קורה שרוכשים פונים לקבל יעוץ רק לאחר שקיבלו את המרסקת.

נסביר תחילה למה משמשות המרסקות, וננסה לעשות סדר בסוגי המרסקות השונים.
תפקידן של המרסקות הינו לצמצם את נפח הגזם שנוצר בגינה או בחצר, אם לטובת הקטנת תדירות הפינוי או כדי להשתמש ברסק לצרכים אחרים (נגיע לזה בהמשך).
החיסכון בנפח הגזם וכמותו יכול להגיע לרמה של הורדת הנפח בכ 75%- . זאת אומרת שאם יש לנו גזם בכמות של קוב אחד, לאחר פעולת הריסוק נקבל ממנו כ 200-250- ליטר רסק. חשוב לציין שהורדת הנפח וכמות הרסק שנקבל תלויים במספר גורמים, כגון מאיזה עץ/שיח התקבל הגזם, עובי ענפים, כמות העלווה ומבנה החומר הגזום.

בכתבה זו לא נעסוק במרסקות גזם מסיביות המתאימות לריסוק ענפים עבים מאוד ולכמויות גדולות, המיושמות בעיקר בחקלאות וברשויות מוניציפליות שבהן שטחי גינון נרחבים.
ראשית ובקצרה לגבי סוג ההפעלה: מרסקות מגיעות עם שני סוגי מנועים - מנוע חשמלי המוזן באמצעות כבל מרשת החשמל או מנוע בעירה פנימית, המוזן בדרך כלל בבנזין.

לרוב, מרסקות עם מנוע בנזין הן חזקות יותר ומיועדות לריסוק של ענפים בעלי קוטר גדול יותר, וניתן כמובן להפעיל אותן באזורים בהם אין חשמל. המרסקות החשמליות מתאימות יותר לשימוש בגינה ביתית, והן שקטות מאוד ונוחות לתפעול.
הבדל נוסף בין המרסקות הוא סוג הרסק שהן מייצרות. יש מרסקות שמייצרות שבבים ויש כאלו שמייצרות רסק דק.

מה הם שבבים ומהו רסק? השבבים (chipper) הם חלקי עץ גדולים וגסים יותר, המתאימים יותר לחיפוי קרקע. הרסק (shredder) הינו תערובת של שבבים קטנים, נסורת ורסק דק, ומתאים יותר לערבוב עם קומפוסט או להוספה לקומפוסטר.

יעוד המרסקות
חשוב להגדיר לאיזה שימוש אנו מייעדים את המרסקת, וכך נוכל לאפיין את המרסקת הנדרשת. במידה ורוצים חומר לחיפוי קרקע, צריכים מרסקת המסוגלת לייצר שבבים. מרסקות אלו הן בעלות מערכת ריסוק הבנויה בשיטה של גלגל סכינים וסדן מקביל. הענפים עוברים בין גלגל הסכינים והסדן, פעולה זו מרסקת ושוברת את הענף. המרחק בין הסכינים קובע את גודל השבב הנוצר.

במרסקות גדולות ומקצועיות ניתן להחליף סכינים לטובת גודל שבב שונה. 
חשוב לציין שיש שחיקה של כל מכלול הריסוק, ולכן כאשר רוכשים מרסקת שבבים חשוב לוודא שיש מערכת כיוון לסדן. כאשר יש שחיקה במכלולי המרסקת והריסוק פחות איכותי, ניתן לכוון את המערכת מחדש, בדרך כלל על ידי קירוב הסדן לסכינים.
מרסקות שבבים פחות מתאימות לריסוק עלים, ירקות וחומר אורגני רך אחר.
רסק השבבים מעולה לחיפוי קרקע אשר מונע נביטת עשבייה, מפחית התאיידות הקרקע ושומר על חום הקרקע בחורף. הרסק הינו חומר אורגני שמתפרק לאט ומחזיר לקרקע חומרים טבעיים המשפרים את מרקמה. בנוסף, רסק איכותי הוא
בעל נראות יפה. בשל תהליך ההתפרקות, יש להוסיף מדי פעם שכבה נוספת של שבבים באזורים המחופים.
במידה ורוצים להכין מהגזם קומפוסט, נשתמש במרסקות שמייצרות רסק. מרסקות אלו בעלות מערכת סכינים, בדרך כלל סכין מרכזית בצורת U ועוד סכין שוכבת.

פעולת הריסוק מייצרת חומר קצוץ דק. ריסוק של עלים, חומר אורגני רך או גמיש, מתבצע בקלות ולא משאיר חלקים לא מרוסקים.
כדי לשמר את יכולת הריסוק, יש להשחיז מדי פעם את הסכינים. בנוסף, ברוב המרסקות האלו, הסכינים מיוצרים כך שיש להם להב חיתוך משני הצדדים וכאשר להב אחד נשחק לחלוטין ולא ניתן יותר להשחזה, אפשר להפוך את הסכין ולהשתמש
בלהב שבצידו השני.
הרסק מתאים מאוד להכנת קומפוסט. כמו כן, ניתן לפזר אותו סביב עצים ושיחים על מנת ליהנות מהחזרת חומר אורגני לקרקע.

כמה דגשים לרכישת מרסקות
- ראשית כמובן להגדיר לאיזה צורך אנו רוצים את המרסקת, האם השימוש הינו גנני מקצועי או פרטי.
- האם מתאים לנו לעבוד עם מרסקת חשמלית שיתרונותיה פעולה שקטה ותפעול נוח, אך היא חלשה יחסית ואי אפשר להפעילה במידה ואין מקור מתח קרוב.
- מהי כמות החומר שנרצה לרסק. לכל מרסקת יש הספק עבודה וכמות גזם שאפשר להעביר בה בזמן נתון.
- איזה קוטר ענפים נרצה לרסק. לכל מרסקת יש קוטר עבודה שונה.

כמה דגשי בטיחות
- חובה לעבוד עם כפפות ומשקפי הגנה. אנו לא יודעים כאשר אנו מכניסים את צידו האחד של הענף למרסקת, איך ינוע צידו האחר.
- כאשר עובדים עם מרסקת מוטורית יש להצטייד באוזניות הגנה מפני רעש.
- יש לעבוד עם שער אסוף, ועדיף עם כובע או אפילו קסדת מגן.
- אסור לדחוף בכוח את הענפים . לאחר הכנסתם למרסקת הם צריכים להימשך פנימה רק על ידי פעולת המרסקת.

*ש. ונציה, יבואנית כל גינון מתוצרת STHIL 

להמשך קריאה על איך נבחר מפוח עלים?