כתבה: רונית זקס, הנדסאית אדריכלות נוף*

קצב ההשתנות המהיר בחיינו מכתיב גם את שיקול הדעת בעת רכישת רהיטי גן: במירב המקרים, יש להחליט בין קניה של רהיט יקר וטוב שישמש לאורך שנים, לבין רכישת רהיט קצר חיים, יצוק פלסטיק טהור. אלו היקרים דורשים טיפול תחזוקתי חם ואוהב, הכרוך בדרך כלל בעלות בלתי מבוטלת של חומרים וזמן, בעוד שקצרי החיים מסתפקים בניגוב של סחבה לחה ותו לא.

ריהוט מעץ על המדשאה

רהיטי העץ והמתכת אמנם אינם נשארים לנצח נצחים, אך יש בהם פוטנציאל לא אכזב להתיישנות בכבוד, נוחות ראויה לעצמות יבשות, ותוספת מכובדת של נוכחות מרשימה בכל פינת הסבה.

כדי שיוכלו רהיטי הברזל והעץ הנ"ל להגיע לשיבה טובה, כדאי להשקיע בשימורם, ועם זאת ניתן להוסיף להם מגע אישי במרקם ובגוון. אספנו כאן מספר נקודות למחשבה כיצד לשפר את איכות חייו של הרהיט ולהאריך ימיו.

פינת ישיבה בגן

מהן הסכנות של ריהוט הגן

השמש בארץ ישראל, היוקדת בעוז, הלחות הגבוהה באוויר, והרוח בשילוב המלח או בלעדיו, הם חלק מהגורמים להתבלות רהיטי הגן: העץ מתייבש, המתכת מחלידה והצבע דוהה מן הריפוד. פן נוסף מגיע מכיוון חיות הבית והפרא הסובבות אותנו: הולכים על ארבע שבטוחים שהכריות נועדו להם, מעופפים למיניהם וכמובן חרקים ושאר תולעים. חלק מן המפגעים ניתנים להקטנה, ועם האחרים, פשוט נצטרך לחיות.

פינת ישיבה מברזל

 

כיצד נמנע התבלות והתיישנות של ריהוט הגן

קירוי מעל לרהיטי גינה ימנע חלקית רטיבות טל לילית וקרינה ישירה. המהדרין יכסו את הריהוט, בעת אחסנתו, בכיסוי פלסטיק.
טיפול שגרתי בעץ ובמתכת היא דרך המניעה הטובה ביותר. אפשר לצפות בשכבת מגן כל שהיא, או להספיג עץ בחומר המרחיק את הפגעים. בשוק יש שפע של חומרים מתוצרת מקומית ונוכרית, אבל כדאי לעשות הבחנה בין המוצרים השונים, כדי למצוא את הפתרון המתאים ביותר לרהיט הספציפי שלכם.


רהיטי גינה מעץ:

  1.  צבעים אטומים, ובכללם לכה למיניה, המכונים באנגלית "ורניש", שיוצרים שכבה אחידה וחלקה של פולימרים.

  2. צבעי צרבעץ (מילה מן האקדמיה ללשון, רבותי), המכונים באנגלית "ווד סטיין", צבעים הנספגים בעץ.

רהיטי גינה מברזל:

צבעים אטומים, בגימור מבריק או מחוספס, רובם ניתנים לצביעה על ישירות על הרהיט. חלקם מצריך הורדת שכבת הצבע הישנה, יישום שכבה של צבע יסוד ורק אז משיחת הצבע החדש.

פינת ישיבה עם ריהוט מברזל בסגנון עתיק

אחזקת רהיטי העץ

בעבר היה נהוג להשתמש בשמן פשתן גס, שהזין את העץ, אבל לא מנע ממנו את נבירתם של יצורים חיים. כיום, במיוחד ברהיטים עשויים עץ טיק, איפאה, קוילה או עצים אקזוטיים אחרים, מומלץ להשתמש בשמן טיק המכיל גם חומרים פעילים נגד חרקים ותולעים. להערכת מומחים בנושא, כדאי למשוח את הרהיט כל חצי שנה. השמן נספג בעץ, מונע חדירת מים, ומגן בפני כתמי שפיכה של משקאות שונים.
רוב רהיטי העץ המיובאים מארצות הברית ומאירופה, עשויים עץ אורן ועברו תהליך אימפרגנציה כנגד תולעים ושאר זללני עצים. את עקבות התהליך רואים בצורת כתמים ירוקים על העץ (שאגב, ניתנים להסרה בעזרת ספריי מיוחד).עם זאת, הרהיטים לא עברו קורס בקרינה ארץ-ישראלית מצויה, הידועה באיכות הייבוש שגורמת לעץ עיוות, סדקים ושבירה והם זקוקים גם לצביעה.


במה צובעים - החומרים

  1. עץ שטרם עבר צביעה כל שהיא, ורוצים להישאר עם הגוון המקורי שלו, ניתן למשוח רק בשמן. שמן זה אוטם את חריצי העץ (ואגב, גם קירות) ואינו מאפשר למים להיכנס פנימה.

  2. אם מבקשים לשמור על הטקסטורה אבל רוצים לגוון, ניתן להשתמש בצרבעץ הנספג בעץ, המכיל פיגמנט שמכתים את העץ בגווני חום שונים, דרך כחול וירקרק. צרבעץ באיכות טובה הוא צבע נושם: מאפשר ללחות לצאת מן העץ, ועם זאת לא מאפשר למים להיכנס. הצרבעץ הוא על בסיס טרפנטין, ואלו באיכות טובה (שגם עולים יותר בדרך הטבע) מכילים חומרים פעילים נגד עובש, ריקבון, תולעים וחרקים מזיקים לעץ. צרבעץ נמשח ישירות על הרהיט אחרי שיוף קל, אם הרהיט אינו מכוסה בצבע אטום.

  3. פתרון נוסף לשמירה על טקסטורת העץ הוא שימוש בלכה שקופה, המספקת את ההגנה המסיבית ביותר לעץ, עמידה באופן מיוחד בפגעי מזג האוויר ומשמשת במקור למשיחת יאכטות, ונקראת "יאכט ורניש". הלכה יוצרת שכבה פולימרית על העץ מכל צדדיו ומגנה עליו גם מפני חבטות. היא בעלת גימור מבריק, חלק וגמיש. סוג נוסף של לכה היא הלכה הצבעונית על בסיס מים, היוצרת שכבה צבעונית המונעת רטיבות בעץ, ומכילה חומרים פעילים נגד היווצרות פטריות עובש וריקבון.

  4. הצבע האטום הוא קרוב משפחה של הלכה, שכן הוא יוצר שכבה אחידה, חלקה ואטומה. כדאי להשתמש בו אם העץ באיכות נמוכה, מרקמו אינו מיוחד, או אם רוצים להשתולל בצבעוניות. הצבעים האטומים הם על בסיס שמן, ובדרך כלל חסרים את החומרים הפעילים נגד חרקים
    אויב הברזל הוא כמובן החלודה, המפוררת את המתכת עד דוק. הצביעה אוטמת את המתכת וכך שומרת עליה מפני התפשטות החלודה. ניתן לעשות זאת בשני אופנים:
  • צבע הנמשח ישירות על המתכת – גם על מקומות שהעלו חלודה. ניתן לבחור בין גימור חלק לבין גימור מחוספס, בקשת של עשרות גוונים. כאלה הם צבעי טמבור מטאל או המרייט המיובאים ע"י יעקבי.

  • צבעים המחייבים צביעה מוקדמת של צבע יסוד, אותו ניתן למשוח גם על מגוון משטחים חלקים כפורמייקה, או משטחים צבועים. מומלץ להשתמש בו גם כאשר עוברים מגוון כהה לגוון בהיר יותר. שוב, גם כאן אפשר להסתפק בשיוף ליצירת משטח מחורץ

פינת ישיבה בגן

הזדמנות לשינוי

אם כבר ממילא נכנסים לאנדרלמוסיה של הצביעה וההוצאות הכרוכות בכך, אפשר באותו מחיר להעיז ולקבל החלטה אמיצה: לשנות את צבע הרהיט. במקום שחור המתכת, צבע לבן יוסיף בהירות ונועם אופטימיים לפינת הישיבה, וישרה אווירה נעימה וחגיגית. בעלי השראה ונטייה אומנותית ישקיעו את זמנם בצביעה על פי נתוני פיתוחי הברזל: פרח באדום, עלים בירוק, וכן הלאה.

ריפוי רהיטי עץ

עץ שנפגם ויש בו שקעים וחריצים, ניתן למילוי מחדש בחומר שפכטל המיועד לעץ, המגיע מוכן לשימוש. לאחר הייבוש משייפים, ואז ניתן לצבוע עליו. יש גם שעווה למילוי סדקים, המתקשה עד כדי כך שיש לנסר את המקומות הבולטים.
משטחי עץ רופפים כדאי לחזק את ברגיהם. סרגלי עץ שכבר סובלים מ"בטן" ניתן להחליף בחדשים. מדובר בדרך כלל בהרכבה פשוטה, שהופכת קלה עוד יותר אם נעזרים במברגה חשמלית. יש לשים לב שככל שמשטח העץ ארוך ורחב יותר, נטייתו לפתח "בטן" גדולה יותר מאשר של רצועות עץ דקות.

תחזוקת ערסל

כאשר אין משתמשים בערסל, רצוי לקפל אותו (היינו, לתלות את שני קצותיו על וו אחד). ערסלים עשויים בד נכנסים יפה למכונת הכביסה, מתכבסים במים קרים ויוצאים משם על פי איכות מוצאם. ערסל שיש לו מוטות עץ והוא עשוי כותנה, יותר מורכב לכבס, וראוי להקדיש תשומת לב מיוחדת לשמירה על ניקיונו ואחסונו.
בסוף עונת השימוש, מקפלים את הערסל ככל בגד כותנה, רק אחרי שמוודאים שהוא יבש.

אחסון ציוד גינה

פלאי הניילון ידועים לכולם, ועם זאת מעט מאוד עושים שימוש בניילון הנצמד, שמגיע בגלילים ברוחב של 50 ס"מ ומעלה, עבה מן הניילון הנצמד הרגיל, ועושה את עבודת האחסון קלה ואסתטית. הפטנט הזה גם אוטם את הרהיט מפני לחות ומזיקים אחרים, ועם זאת מאפשר לראות מה נמצא תחת העטיפה ובאיזה מצב צבירה.

טיפים לצביעת ריהוט גינה מעץ

  1. לקבלת שטח חלק – מומלץ להסיר את הצבע הרופף ולהחליק את המשטח בנייר לטש
  2. על מנת לשמור על ריצפה נקייה – מומלץ לפרוס ניילון או עיתונים ישנים
  3. לצביעה מושלמת ונוחה – מומלץ לצבוע במספר שכבות דקות, במקום שכבה אחת עבה
  4. בצביעת ריהוט – לקראת גמר הצביעה, מומלץ לבדוק את כל כיווני הרהיט ולוודא כי כל השטח כוסה
  5. בבחירת גוון הצבע – מומלץ להתאים את הגוון הסופי של הרהיט לשאר הגוונים שבסביבתו

ריהוט עץ

חשוב לוודא שהעץ יבש לפני שמתחילים לטפל בו
מומלץ לצבוע בשעות שאין לחות גבוהה באוויר
קחו בחשבון שכל שכבה של צרבעץ מכהה את הגוון
גוון בהיר יותר של צרבעץ ניתן להשיג על ידי ערבוב של עד % 50 עם גוון שקוף
להסרת לכה יש לשייף את כל השכבה העליונה
לפני צביעה מומלץ לשייף את השטח כדי ליצור חריצים בצבע הישן, לשיפור התלכדות הצבע החדש עם רהיט העץ

ריהוט מתכת

בצביעת מתכת צריך שתהיה נקיה ויבשה, ללא שמן וגריז
יש להסיר את כל החלודה הרופפת בעזרת מרית (שפכטל) ומברשת פלדה
את צבעי המתכת הנצבעים ישירות על חלודה יש למרוח ביד נדיבה כדי ליצור שכבת איטום עבה ואחידה שלא תאפשר חדירת לחות.

*רונית זקס, מעצבת גינות, הנדסאית אדריכלות נוף, ליצירת קשר

להמשך קריאה על הקמת בריכה מחלוקים