כתב וצילם צביקי פילו, משתלת חרשים

שם: פיקוס ברטרי Ficus barteri Sprague

משפחה: תותיים
מוצא: דרום-מערב אפריקה


פיקוס ברטרי הינו עץ קטן ירוק-עד ממשפחת התותיים אשר מוצאו בדרום-מערב אפריקה, באיזור קו המשווה ומעט דרומה ממנו.
בבית הגידול הטבעי גדל הפיקוס במערכות של יערות גשם ויערות פארק, באיזורים עשירים בצמחיה רחבת עלים, מפני הים ועד לגובה של 1200 מטר.
הסוג פיקוס כולל כ- 850 מינים של עצים שיחים ומטפסים, הגדלים ברצועת האקלים הטרופית והסוב טרופית ברוב היבשות בעולם.
פיקוסים הינם הצמחים החשובים ביותר בכל מערכת אקולוגית בה הם חיים. מספר תכונות ייחודיות הופכות אותם לכאלה: הם בעלי קצב צימוח מהיר, עמידים למחלות ולמזיקים, אוהבים חום, מאריכים חיים, מייצרים כמות פירות גדולה, ומזינים כל בעל חיים שאפשר לדמיין בין נמלה לפיל.
לכל מיני הפיקוס מערכת שורשים חזקה, שרף חלבי אשר מגן על העלים והשלד,יכולת נביטה בכל מצב, ולחלקם יכולת לייצר שורשי אויר.
חלק גדול ממיני הפיקוס מתחילים את חייהם כצמח אפיפיט אשר נובט על צמח אחר, תכונה זאת הינה יתרון אדיר במערכת אקולוגיות כמו יער גשם.
צמח רגיל נובט על הקרקע ונלחם שנים כדי להגיע לאור, ואילו פיקוס יכול לנבוט על צמרת של עץ אחר, לחנוק אותו ולהתחיל את החיים מהמקום הכי טוב שיש, כמו מישהו שחותך אותנו בפקק ונכנס לרמזור ראשון.
בארץ יש מספר מינים של פיקוסים, כשפיקוס התאנה הינו כנראה עץ מקומי ופיקוס בת-שקמה הוא עץ בר נדיר ביותר עם פרט או שניים מתועדים בלבד.
פיקוס השקמה ושאר מיני הפיקוס, כגון פיקוס השדרות, פיקוס קדוש, פיקוס הגומי, פיקוס בנגלי ועוד, אוקלמו כאן בהצלחה במהלך השנים.
כל מיני הפיקוס מראים התאמה לתנאי הגידול בארץ למעט באיזור ההר, מאריכים חיים ועמידים למחלות ולמזיקים, אוהבים חום, מזינים ציפורים ועטלפים.

תיאור העץ

פיקוס ברטרי תקריב עלה
פיקוס ברטרי אוקלם בארץ ככל הנראה לפני כ- 100 שנה. קיים פרט בוגר אחד במקווה ישראל ליד בית הכנסת וליד הפיקוס הבנגלי, זהו להערכתי אחד הראשונים. בחצרות של בנייני באוהאוס רבים בתל אביב ניתן למצוא עצי פיקוס ברטרי, ובנוסף בקיבוץ עין הנציב ישנה שדרה של עצים בני כ 70.
מספר שנים שאני מתעד את הפיקוסים בעיר תל אביב, ולמרות שהכרתי פרטים רבים של פיקוס ברטרי, היה לי קשה להגדירו. לפני כשנתיים, בשיחה עם פבלו צרקסקי ממשתלות גילת של קק"ל, התגלה לי שמו.
בארצות המוצא ובתנאי גינון גדל העץ בצורת נוף גביעית, עגולה או סגלגלה, לגובה מקסימלי של כ 8-10 מטר ולרוחב מקסימלי של 6-9 מטר. גובה הגזע כמחצית מגובה העץ.
העלים סירוגיים, תמימים ומאורכים, ומסתיימים בחוד. רוחבם כ-7 ס"מ ואורכם כ-20 ס"מ, צבעם ירוק כהה עם ברק, הם גלדניים ואינם תופסים אבק.
קוטר הגזע כ-50-70 ס"מ, הגזע והענפים בעלי סות חומה וחריצים אנכיים עדינים, לעיתים ניתן לראות עורקים קישוטיים המשולבים בגזע ובולטים ממנו. בעצים בוגרים מופיעים מעט שורשי אויר.

פיקוס ברטרי הפרי
ניתן לגדל את העץ במודל של רב-גזע או עם גזע בודד, הענפים גדלים בזויות יחסית חדות, אך אין מה לדאוג מכך או לנסות לתקן, זאת תכונתו של המין.
הפריחה והפרי הינם פגה כדורית בקוטר של כ 3 ס"מ חסרת ערך קישוטי. בארץ הפירות אינם מופרים, לכן צבעם ירוק והם קשים, בארצות המוצא פירות בשלים הינם רכים ובעלי צבע צהוב.
בדומה לשקמה ולפיקוסים אחרים שמוצאם באפריקה, גורמים סביבתיים אינם מאפשרים לצרעות שמפרות אותו לחיות כאן.
פיקוס ברטרי הינו עץ עמיד לחום, למחלות, למזיקים ולקרה, אך הוא רגיש לקור ואינו מתאים לנטיעה במקומות בהם יורד שלג.

פיקוס ברטרי - שימושים גנניים 

פיקוס ברטרי עלים ממקור אחד

יש מעט מאוד מידע על העץ ולא ידועים שימושים ברפואה העממית או שימושים אחרים בעץ. בגינון ניתן לשלבו כעץ בודד, בקבוצה או בחורשה קטנה בגנים קטנים. ניתן גם לשתילה במיכלים ואפשר לנטוע אותו בכיכרות או ברחוב בתנאי שדואגים לסילוק הפירות, שאמנם לא מגיעים להבשלה אך הם כדוריים ועלולים לגרום להחלקה.
מתאים לנטיעה בכל סוגי הקרקעות ובתנאי שהן מנוקזות, מתאים מאוד לאיזורים חמים כמו עמק בית שאן, הבקעה והערבה, מתאים למישור החוף ובקו שני לחוף הים.
עצים צעירים יש להשקות מספר שנים עד להתבססות, גיזום עץ צעיר יעשה לפי הכללים הרגילים. בהמשך, מעבר לגיזום הרמת נוף עד לגובה הרצוי, בדרך כלל אין צורך בגיזומים נוספים.

פיקוס ברטרי - סיכום

פיקוס ברטרי בין בנינים

עץ שהוכיח את עצמו בחצרות בניינים ללא כל טיפול שנים רבות, אך לא זכה לתשומת הלב הראויה. בניגוד לפיקוסים הגדולים והמופלאים כגון פיקוס הגומי, פיקוס בנגלי, פיקוס גדול עלים, פיקוס השדרות ועוד, אשר מעבר ליתרונותיהם הרבים יוצרים בעיות של פרי עסיסי שמושך עטלפים וציפורים אחרות, וגם מפתחים שורשים שיכולים להרים מדרכות וכבישים, הפיקוס הברטרי הוא עץ קטן וידידותי.
יכול להשתלב בגנים קטנים ובינוניים, לתרום לנוף עלווה מבריקה 365 ימים בשנה, צל של פיקוס ללא חסרונות של פיקוס, עמידות למחלות ולמזיקים, חיסכון במים. למעט איזור ההר, ניתן לנטוע את העץ בכל איזורי הארץ ובמיוחד במקומות חמים, בכל סוגי הקרקעות, ויכול לחיות בתנאי בעל ברוב איזורי הארץ.
בתל אביב ישנם להערכתי כמה עשרות פרטים של פיקוס ברטרי, הם נמצאים בחצרות של בניינים, חלקם בעיר הלבנה וחלקם באיזורים ותיקים אחרים. עצים אלו ראוי שיזכו למעמד מיוחד של עץ לשימור מחמיר.
תיקון 89 לחוק התכנון והבניה מחייב שימור עצים, אך האפשרות הטמונה בו לפיצוי נופי ולהעתקת עצים, מרוקנת מתוכן בהרבה מצבים את המשמעות של כוונת המחוקק.

להמשך קריאה על עצי נוי