תגובה בונה לשינויי אקלים - תערוכה חדשה במוזאון תל אביב, מציגה את בנייני העתיד, כאופציה להתחממות הגלובלית בעולם.  התערוכה מתקיימת בין התאריכים 18 ליולי ועד ה-15 לדצמבר 2019.

הגישה המובילה את התערוכה עוסקת בעיר עצמה (City as a Tool) ככלי לשינוי. בתערוכה מוצגים מקרי מבחן מהערים שיקגו, מסדאר, הונג קונג, לונדון, קופנהגן, שנגחאי, ניו יורק ותל אביב.
הפרויקטים בתערוכה בוחנים את התגובה לשינויי האקלים בעיר מגישות שונות – חברתית, פוליטית, סביבתית וטכנולוגית, והם מחולקים לכמה פרקים: 1.5־2 מעלות צלזיוס, סולארפאנק, עיר ספוג, אנטי ערפיח, גג שמש ובית פסיבי.
לדברי אוצרת התערוכה מאיה ויניצקי, "רוב האנשים לא מקשרים בין הרגלי היומיום שלהם לבין שינויים החלים בסביבתם. החלטות כמו איך להגיע ממקום למקום, כמה ומה לצרוך, היכן לגור, מה לאכול וכיצד לבלות, משפיעות באופן ישיר על כלוי המשאבים ופליטת גזי החממה. חלק גדול מההחלטות הללו מותנה כמובן על ידי הסביבה שבה אנו חיים – המרחב, התשתיות וההזדמנויות הגלומות בהם – ולכן יש לראות בערים סוכנות שינוי מובילות בדרך להבטחה של עתיד מקיים".
מתוך 35 פרויקטים שמוצגים במסגרת התערוכה, בחרנו להציג 3 פרויקטים, אחד מהם מקומי, מתוך הנחה שאת היתר תראו במו עיניכם:
בזווית המקומית אפשר למצוא בתערוכה את בניין צ'ק פוינט בתל אביב שכולל קירות ירוקים שמצלילים ומקררים את הבניין, ואת רובע 3700 המתוכנן בצפון מערב תל אביב, שאמור להיות הרובע המקיים הראשון בעיר.

רובע צפון-מערב (3700), עיר הפונה אל הים: רובע מקיים ראשון בתל־אביב-יפו

תכנון ופיתוח: מחלקת תכנון צפון ומִנהל ההנדסה בעיריית תל־אביב - יפו (אדריכלים פרנסין דוידי, מאיר אלואיל, ערן וקסלר), אדריכל העיר יואב דוד, אדר' אורי בבצ'יק; קולקר - קולקר- אפשטיין אדריכלים, גוטמן - אסיף אדריכלים, אליקים אדריכלים, משה צור אדריכלים, אבירם אדריכלים. 
אדריכלות נוף: סטודיו אורבנוף, מוריה-סקלי, ברוידא - מעוז, תמא, גרינשטיין - הר־גיל.
קיימוּת: אדר' תמי הירש. 
2002 ואילך

לפיתוח חטיבת הקרקע הפנויה האחרונה בתל־אביב תפקיד כפול: שמירה וטיפוח של הסביבה החופית הטבעית, ויצירת סביבה עירונית מגוונת ובת־קיימא, הנשמעת למדדים ירוקים בינלאומיים ומשלבת מגורים, מסחר, תעסוקה, מוסדות ציבור, נופש ופנאי ועוד. מכנה משותף לטיפולוגיות המגוונות הוא רשת רחובות להליכה וקהילתיות, חזית מסחרית לאורך צירים נבחרים (בייחוד בשדרות ובהמשך של רחוב איבן ־ גבירול, המתאפיין במסחר רצוף). הקִרבה לים ופארק החוף הטבעי הם הנכסים המשמעותיים של הרובע, ולכן ננקטו אמצעים לשימור משאבים קיימים באתר. בנוסף ניתן פתרון כולל לניהול אירועי גשם חריגים ולהפחתת סיכוני הצפה, נוסחה מדיניות של התייעלות אנרגטית, והוטמעה מערכת תחבורה הנותנת עדיפות להולכי רגל ולרוכבי אופניים.
צילומים מאתר עיריית תל אביב

מרכז BedZED, וולינגטון, בריטניה
תכנון: ZEDfactory, וולינגטון, בריטניה.
פיתוח: קרן פיבודי (Peabody) .
בשיתוף עם Bioregional, וולינגטון, בריטניה.
2002-1997



מרכז BedZED — ראשי תיבות של Beddington Zero-Energy Development — הוא המיזם המקיים הראשון בבריטניה בקנה־ מידה גדול, הכולל מאה יחידות דיור, חללי משרדים, קולג' ושירותים קהילתיים. מטרת הפרויקט: הפחתה ניכרת בשימוש במים ובפליטות גזי חממה התורמים לשינוי האקלים, ועידוד הבחירה באורח חיים חסכני וירוק יותר, שעיקרו צמצום השימוש במכוניות פרטיות וייצור הפסולת. הבנייה הירוקה של השכונה עושה שימוש בחומרים מקומיים: יותר ממחצית חומרי הבניין — מקורם ברדיוס של כחמישים ק"מ; 3,400 טונות מתוכם (15 אחוז מהמכלול) הם חומרים ממוחזרים או מוּשבים; כמעט כל הפלדה בבניין הושמה לשימוש מחדש; ואפילו הקרקע שעליה ניצב הכפר האקולוגי הזה עברה טיפול מאחזר, לאחר ששימשה לאורך שנים להטמנת בוצה ממִתקני הביוב של הסביבה.

BedZED © Bioregional_Tom Chance
BedZED©Bioregional_Tom Chance


מלון פארק רויאל פיקרינג, סינגפור
תכנון ופיתוח: WOHA אדריכלים, סינגפור.
2013-2007

WOHA©Skyshot Pte Ltd

פרויקט זה של משרדים ומלון נבנה בסביבה צפופה מול פארק הונג־לים בסינגפור. התכנון מאפשר לא רק לשמר מרחבים ירוקים במרכז העיר אלא גם להוסיף עליהם, כשהוא מקפל את הפארק שמעבר לכביש כלפי מעלה, לתוך הבניין. שטחים נרחבים של מרפסות־גן, בריכות השתקפות, מפלי מים, ערוגות תלויות וקירות ירוקים שתוכננו בבניין, מכפילים את שטח האתר ומשתווים לטביעת הרגל הירוקה של הפארק הסמוך. התכנון מחליף את הצורות ישרות הזווית של המודרניזם בניב שכבות רומנטי של טראסות, המגוננות על חללי פנים דמויי מערה בהשראה סינית. שכבות נוספות מטפסות במעלֶה המגדלים כרפפות הצללה ענקיות. במקור תוכננו במקום חניון תת־קרקעי גדול וחיפוי אבן, שהוחלפו בחניון עִלי עם איוורור טבעי המרחף מעל לאזורים הציבוריים, וחיפוי האבן הוחלף בחלקי בטון טרומיים בשילוב צמחייה שופעת. מישור הקרקע החדש שנוצר בין האגפים משמש לבריכות שחייה וגנים מלאכותיים, שפוסלו מעל ״נוף״ קורות הבטון של החניון שתחתם, ופביליונים בהשראת מלכודות הדגים המסורתיות של האזור תלויים בחזית הפונה אל הרחוב.

במסגרת התערוכה יתקיימו סיורים ברחבי העיר תל אביב יפו, למועדי הסיורים בקרו באתר המוזאון.

להמשך קריאה על הפסל הסביבתי VESSEL במנהטן