הנחיות  לגידול, אחזקה ועיצוב של עץ בונסאי:
כתב וצילם: עמיחי יחזקיהו
תהליך העיצוב של עץ זית שנאסף כחומר גלם (משמאל ) עד הפיכתו לבונסאי תוך מספר שנים (מימין)

עץ בונסאי המוצג אחר כבוד בגן או במרפסת הפך זה מכבר למראה שכיח במחוזותינו.
מעבר לזיקה האמנותית שמסביבו, גידול ואחזקת בונסאי מצריכים גם הבנה בוטנית ואגרונומית בסיסית שיכולה לסייע בהגדרת צרכי העץ ולהכרת השיטות לסיפוק צרכים אלו. על חובבי הגינון יקל לנצל את הידע אותו רכשו באחזקת צמחי הגינה, כדי לגדל ולעצב בעצמם עץ קטן בעציץ שטוח אשר יוצג במראה עתיק ומרשים בגינתם.
את הדרך אל הבונסאי מומלץ להתחיל בהכרה של מספר כללי גידול ואחזקה בסיסיים ופשוטים שיסייעו, הן בבחירה נכונה ומתאימה של זן העץ, צורתו, וגודלו, והן בהתאמת הצרכים עבורו בהמשך.
בנוסף, הכרה ולימוד של עקרונות העיצוב וכן הכלים ליישומם, יקלו על המגדל להציג עץ בסגנון הרצוי לו, בהתאמת עציץ משלים לעץ ובאופן הצגתו בגן או בבית.

שני עצי בונסאי בגדלים שונים. מימין זלקובה משמאל אולמוס קטן עלים

בחירת זן מתאים לאזור הגידול
מהבחינה הבוטנית רצוי לבחור בעץ עמיד שאינו רגיש במיוחד למזיקים או למחלות ומגיב היטב לגיזומים. מוצלחים במיוחד למראה הם עצים עם עלווה קטנה ובעלי מרקם גזע מחוספס.
מומלץ לבחור במינים וזנים של עצים אשר יתאימו לתנאי האקלים והסביבה בהם אנו מתכוונים לגדלם. חייבים לקחת בחשבון שלא כל זן של אורן או אדר יפיפה, שנצפו בארצות הצפון, יוכלו לגדול כראוי בתנאי האקלים שלנו. לעומת זאת ישנם כאן סוגי עצים מקומיים ומאוקלמים שיתאימו היטב למשימה: מחטניים, ירוקי עד או נשירים – כולם נחשבים מוצלחים ומרהיבים לבונסאי.

כלי עבודה ועזרים שונים לבונסאי 1.קונקייב 2.חוטי ליפוף 3.כלי להסרת חוטים Wire Cutter
בין סוגי העצים הנפוצים בבונסאי הישראלי ניתן למצוא: זית, אלון לסוגיו, ערער, אורן, אלת המסטיק, אולמוס(בוקיצה), פיקוס, הדס, בוגנוויליה, וכו'.
את עצי ה'אהבה' וה'אושר' (מקסימים ככל שיהיו), שחלקם נמכרים כאילו היו הדבר האמתי, לא תמצאו ברשימה זו.

בחירת עץ בריא
לאחר שהוחלט על בחירת הזנים המתאימים, חשוב לבדוק את בריאותו ומצבו הכללי של העץ הנבחר.
מומלץ לבדוק שאין מזיקים בצמח או במצע. כדאי גם לבדוק שענפיו אינם שבורים ולבחון האם ישנו לבלוב חדש המעיד על צימוח בריא.

תחזוקת גיזום נוף לבונסאי בוגנוויליה

בחירת גודל העץ
מומלץ להגדיר ולבחור מראש את גודל העץ המיועד בהתאם ליכולת ולמקום. בונסאי יכול להיות עץ קטנטן בעציץ זעיר מידה של סנטימטרים בודדים, ויכול להגיע אף לגובה של מטר ויותר בעציץ גדול - הגדרת העץ כ-'בונסאי' נשארת כל עוד נשמר היחס המתאים בין ממדי העציץ לבין גודל הגזע, הענפים, ושאר מרכיביו.
בונסאי גינקו בילובה Ginkgo Biloba = עם עלי שלכת בגווני צהוב המודגשים בעציץ הכחול

איתור ובחירת חומרי גלם וחיפוש מאפיינים ייחודיים
אחת הדרכים להתחיל עם בונסאי היא רכישת עץ "מוכן" מבחינה עיצובית - כזה הדורש תחזוקה בלבד. עצים כאלה אפשר לקנות במשתלות ייעודיות או אצל מגדלים מנוסים. מחיר עץ בונסאי הוא פועל יוצא של רמת חומר הגלם והעיצוב שנעשה לו.
מנגד (וגם במקביל), ישנם כאלו המבקשים ליהנות מהתהליך ולהתחיל לעצב בעצמם עץ בונסאי מראשיתו, במקרה כזה עליהם ללמוד כיצד לאתר ולבחור באותו עץ מסוים שראוי לשמש כחומר גלם אמנותי לבונסאי. בחירה כזו תיעשה בראש ובראשונה על פי המאפיינים שנדרשים כדי ליצור את האשליה של עץ עתיק בטבע, כלומר, חיפוש אחר עץ עם בסיס גזע רחב, בעל תנועה מתחדדת בהמשכו ועם הסתעפות ענפים נאה ומאוזנת. זהו הבסיס הראשון לבחירת חומר הגלם מבחינת העיצוב.
ישנם כמה מקורות לחומרי גלם שכאלה, בהם משתלות, שהן המקור הנפוץ והזמין ביותר ל'מציאות' מסוג זה – תמיד מומלץ לחפש בפינות נידחות בהן מונחים עצים מוזנחים ו'עקומים' שאיש לא חפץ בהם.  
דרך נוספת ומוצלחת היא איתור עקירות של שיחים ועצים, הנעשות בגינון הפרטי והציבורי, זהו מקור מצוין לחומר גלם בוגר ואיכותי שאת יתרונותיו ניתן לאפיין בעיצוב 'מוכן' שנעשה באופן טבעי. החיסרון בשיטת העקירה וההעתקה לעציץ, הינו בכך שקליטת הצמח והתאקלמותו מותנית לעונה המתאימה.

הכרת צרכי הגידול והאחזקה
בדומה לדרך הטיפול בצמחי הגינה, כך גם בבונסאי - ראשית חוכמה היא להכיר את צרכי הגידול והאחזקה המתאימים.
גידול בונסאי, כמו גידול של כל צמח אחר בעציץ, דורש התאמת מצע אופטימלי התלוי במגוון גורמים משתנים: סוג הצמח, אופן ההשקיה (טפטוף/המטרה) שיטת הדישון (משאבה או אחר), התחשבות בתנאי אקלים, אור/צל ועוד.
מצע לבונסאי מאופיין בדרך כלל בכושר ניקוז גבוה,
והוא מוחלף אחת למספר שנים בהתאם לצורך.
חורי הניקוז בעציץ בונסאי, גדולים יותר מהמקובל בעציצים רגילים.
אחזקת הבונסאי השוטפת, דורשת משטרי השקיה ודישון קבועים וכן טיפול במזיקים ומחלות.
אפשר לשלב בקלות עץ בונסאי, בגינה שבה מתקיים משטר השקיה קבוע. 
בעץ עצמו יש לבצע גיזומי נוף בהתאם לקצב הצימוח. אחת למספר שנים מומלץ לעשות לו טיפול ריענון לשורשים, שנדרש לחיוניותו. לקוראים בספרי בונסאי ואתרי בונסאי של מגדלים מחו"ל, מומלץ להיזהר מהנחיות אחזקה שונות המתייחסות לאופן הטיפול הנכון לאותן ארצות שאינו בהכרח מתאים לנו. 

לימוד של טכניקות עיצוב והכרה של ציוד בונסאיכדי לתחזק נוף של עץ בונסאי בקביעות אין צורך בכלים מיוחדים, ומזמרה טובה בהחלט יכולה להספיק. עם זאת, אלו המבקשים לעצב מהתחלה עץ בונסאי משלהם יכולים להיעזר בכלים ובעזרים מיוחדים המשמשים באמנות זו, כגון: 

חותך ענפים ייעודי וקעור הנקרא 'קונקייב'. זהו כלי דמוי צבת, המשמש להסרת ענף מתוך העץ באופן כזה שמקום ה"פציעה" ייסגר בעתיד בצורה מושלמת (1concave-). יש הנעזרים בחוטי מתכת (אלומיניום או נחושת) לצורך הכוונת ענפים (2), וכן ישנו 'קאטר' מיוחד המשמש להסרת אותם חוטים מלופפים מבלי לפצוע את העץ (3Wire Cutter-). שלושת אלה הם רק דוגמאות על 'קצה המזלג'.  
עבור אלו הרוצים להיכנס לעובי הקורה, מומלץ להיעזר בבעלי ניסיון מוכח בתחום וללמוד מהם באופן מעשי את יישום הטכניקות השונות ואת הכרת הכלים ליישומן - כיום ישנם בארץ מספר אמני בונסאי שעוסקים בהדרכה כזו, גם עבור מי שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום וגם מתקדמים יותר.


הצגת עץ הבונסאי בגינה או בבית
מבחינה חזותית, חשוב ליצור הרמוניה בין העץ לעציץ בו הוא נשתל, הן מבחינת גודל, צורה, וסגנון והן בהתאמת הצבע. לדוגמה: עץ בסגנון נטוי יישתל תמיד בצד העציץ ולא במרכזו - לשם יצירת איזון. בחירת גובהו של העציץ תהיה בהתאמה לעובי הגזע ועוד...
עצים בעלי צבעים מיוחדים יישתלו בד"כ בכלי גלזורה, בגוון שידגיש את צבעי העץ אך "לא יגנוב את ההצגה".

את העץ עצמו מומלץ להציב על סטנד 'בגובה העיניים'. יש שמגדלים על פני המצע טחב לשם נוי ויש המניחים צמח הדגשה נילווה לצד העציץ. 
ה'מהדרין' נוהגים להציג את הבונסאי לזמן קצר בתוך הבית, בעיקר בזמן מופעו היפה של העץ - לבלוב, פריחה או שלכת המכניסים לתוך ביתם את יופיו של הטבע.

יחזקיהו עמיחי

להמשך קריאה על בונסאי ירוק עד