ורדים - הם יפים, ריחניים, פורחים בשלל צבעים ומוכרים כמעט בכל גינה וגן: הוורדים. נוגה יער מציעה לכם להשתמש בהם בצורה קצת אחרת – כגדר חיה. ויש גם בונוס, ברוח השעה: כמה מנציגי המשפחה מסתפקים בהשקיה מועטת.

כתבה: נגה יער

אין חובה שהגדר החיה, האמורה לשמש כמכשול למעבר, כמסתור לנעשה בגן פנימה או לחלופין להסתרת הסביבה הלא רצויה, תהא משעממת וחד-גונית. אחת האפשרויות לגיוון היא השימוש של וורדים: במינים בוטנים מטפסים או משוטטים ובשיחים קשתיים - כצמחי גדר.

בזמן שהחיסכון במים הוא צו השעה, אפשר למצוא כמה מנציגי משפחה זו המסתפקים בהשקיה מועטת, למרות שידוע הוא כי גני ורדים דורשים בדרך כלל השקיה תכופה וקבועה. כמה מנציגים אלה הם ילידי אגן הים התיכון ואפשר ללמוד מן העבר הצמחי הלא רחוק של הארץ, לאזוריה השונים, ולראות עד כמה השימוש באחדים מהם יכול לתת תשובה לחסימה וגידור. בשנותיה הראשונות של הפרדסנות בארץ, אפשר היה לפגוש פרדס שבציידו המערבי נטועים ברושים כשוברי רוח, ובשאר העברים גדר צפופה ומסיבית השתולה בצמחי ורד הכלב. ורד זה משמש בדרך כלל בארץ ככנה להרכבת הזנים התרבותיים. גדר זו היתה בלתי עבירה, הסתפקה בשולי ההשקיה שקיבלו הפרדסים ובעת הפריחה הוורודה-לבנה המראה היה מענג.

×©× × × ×¨× × ×

בסיפור ובהיסטוריה
ורד הכלב Rosa canina, שמוצאו מאירופה ומאסיה המערבית, גדל בר בארץ ברכסי הכרמל והגליל, בשומרון וביהודה, בחברת הצמחים של החורש הלח.
אפשר היה לראות משוכות של ורד הכלב בדרך המתפתלת לקיבוץ סאסא, כנראה שריד לגדרות שתחמו חלקות חקלאיות בטרם קום המדינה. ורדים אלו מסתפקים במי הגשמים בלבד.
לאורכו של נחל שורק, עוד בטרם זוהם, ניתן היה לפגוש ורד צידוני, קרוב משפחה הדוק של ורד הכלב, שכאן היה גבול התפוצה הדרומי שלו.
ורד הכלב נפוץ באדמות רנדזינה בהירה ואפורה כאחת, וגם באדמות החמרה של השרון הוא יודע לשגשג ולפרוח. חסרונו העיקרי: פורח זמן קצר, פעם אחת בשנה. בין יתרונותיו מצויות תכונות מרפא מרובות, המיוחסות לו עוד מימי הרמב"ם.
ורד זה בעל ענפים דלילים וקשתיים, שאינם צפופים לגמרי, כך שיש "אוויר" במראה גדר העשויה מפרטיו. הוא תופס נפח רב, חזק וקוצני. בגן מסתפק במים משולי השקיית הדשא או השקיית צמחים אחרים, גם כשהם במרחק מספר מטרים ממנו. ריבויו פשוט ומהיר, ע"י ייחורים.
פירותיו אכילים כמו שהם ומרובי ויטמין c. בספרו של אמוץ דפני על צמחי בר הראויים למאכל, נזכר ורד הכלב כספק ויטמינים חשוב וכתחליף לפירות הדר בימי מלחמת העולם השניה.
הערבים נוהגים להכין מי ורדים מעלי הכותרת וכן ריבת פירות ורדים. ובכן, כמעט משתלם כלכלית לטפחו בגינותינו...

שרדן וחייכן

ורד הידוע בשימושו לגדר חיה הוא הוורד השיחי 'קוקטייל'

אפשר לפגשו היום יותר ויותר בגינות, הן כמשוכה והן כפרט בודד, להסתרת מחסנים וכדומה. גם לו ענפים ארוכים והוא זקוק להשקיה נקודתית רק בשנתו הראשונה. פגשתי בו לעיתים בגינות זנוחות או שהיו בשלבי שיקום, ולמרות שעבר שנים ללא השקיה, חזראותו ורד ופרח. כך התנהג גם בהיותו זנוח בגינות של בתים משותפים, לא הרחק מחבלי כביסה, כשהוא מסתפק במי הכביסה המטפטפים עליו. שרדן וחייכן.
צבעו אדום עז, בולט למרחוק בפרחיו הריקים בעלי הפנים הצהוב. פורח במספר רב של גלי פריחה. הוא מצליח יפה בגליל, בירושלים וגם בשפלת החוף, אפילו ביישובים קרובים לקו שני של חוף הים. אינו רגיש לקימחון ושילובו ליד צמחים שאינם נוטי חסד לאחרים ולוורדים בפרט - נראה כבלתי אפשרי ובכל זאת מדהים.

עז, ורוד וחזק

ורד `Ragged Robin`, הוא זן השייך לקבוצת "כלאי סין". זהו זן ותיק, בן יותר ממאה שנה, ריחני מאד ופורח כל השנה. אינו נשיר ועליו המתחלפים תדיר מספקים חומר אורגני לסביבתו הקרובה. גדר עשויה ממנו מרהיבה בוורוד כהה עמוק, נעים לעין, במשך כל השנה.
גם בשנים שאינו מקבל השקיה, אלא מסתפק במי גשמים בלבד, הוא חוזר ופורח. השיח גדול, ורוחבה של משוכת ורדים כזו היא כשני מטר, ולכן אינה מתאימה לחצר עירונית קטנה אלא לגנים בחצרות גדולות של מושבים או ישובים קהילתיים. מספר אדריכלי נוף החלו להשתמש בו גם לצורך גושי צבע בגינון ציבורי או לאורך כבישים. ורד זה מעדיף אקלים הררי של הגליל וסביבות ירושלים, ומסתדר יפה גם באזור השפלה כמו במודיעין וסביבתה.

ורד 'קנדי רוז' כגדר חיה
יופיו בעדינותו, הוורד המוכר והחביב על גננים ותיקים הוא ורד בנקסי צהוב או לבן Rosa banksiae `alba`ו- R. banksiae `lutea`. עד השנים האחרונות אפשר היה למצוא ורד מסוג זה כמעט רק בגני אוספים, ועתה באה לו עדנה והוא נמכר במשתלות המסחריות (אותו או בדומה לו, עם אותו השם).
ורדים אלו דלילים יותר בעצמת הענפים, נשירים לחלוטין בחורף אך פריחתם עשירה, צפופה ומהממת, אחת לשנה באמצע האביב. נהוג להשתמש בו כוורד בודד בפינת בית דרומית או על גבי פרגולה. פריחתו השופעת בפברואר-מרס, בפרחים קטנים ומלאים, יכולה להיות מרשימה ביותר באם ישמש כגדר חיה. גדר זו אמנם תהיה חדירה למבטים בימי החורף, אך תתן תשואה מלאה, ירוקה ורעננה, במשך האביב והקיץ.
בכמה מקומות בארץ, וכמובן גם בגן הוורדים בירושלים, אפשר לפגוש את הוורד R. x 'Fortuniana' שהוא הכלאה יפה של בנקסי 'לבן' X ורד חלק. להכלאה זו יש פרחים גדולים, לבנים ומלאים.

צחור וזוהר
ורד נוסף הפורח מרבית השנה ואינו זקוק לתוספת מים רצינית הוא הוורד המטפס אייסברג R. 'climbing Iceberg` זהו אמנם איננו זן בוטני ופרחיו אינם ריקים או קטנים, אלא מלאים כמו בוורד "קלאסי", אך תכונותיו הטובות מתאימות מאד לגדר חיה. פורח מרבית השנה, כשגלי הפריחה הולכים ובאים בתדירות גבוהה. פקעיו, בהיותם סגורים, ורודים מעט ופריחתו הלבנה שופעת. גם הוא מסתפק בכמות לא גדולה של מים, אבל חש בטוב גם בכמויות יפות של מי גשמים כמו בגליל למשל. שם, לאחר חורפים גשומים, עוצמתו שופעת ורבת חן. הצבע הלבן של הפריחה צחור וזוהר, והוא יפה עד רגעיו האחרונים של הפרח.

עוצר נשימה ושופע
דומני שהוורד 'Ferdy' הוא הוורד המצולם ביותר בגן הוורדים. באביב, כל פקעי הפריחה של פרחיו הקטנים, המסודרים באשכולות, נפתחים באחת והוא פורח כאשד וורוד ומהמם. גם הוא אינו דורש השקיה מרובה. ענפיו של ורד זה קשתיים וארוכים, בצורת מזרקה, לכן הם זקוקים לרוחב של כ- 1.5 עד 2 מטר, והם מתאימים להשתלשל מעל גדר בנויה או טרסה.

התאמה לסביבה

גדר חיה מוורדים מטפסים, ובעיקר מזנים בוטניים בעלי פרח פשוט, מעניקה במידה מסוימת תחושה של המצאות בטבע או בקרבת חורש טבעי. הוורדים המאובקים ע"י חרקים כבדים, הציפורים שמסביב, הניחוח, העלווה המתחלפת - כל אלה תורמים לאיכות הסביבה בגינה.
במשתלת נטף המצויה בהרי ירושלים ליד אבו גוש, מצאתי משוכה נכבדה העשויה מהוורד 'רגד רובין', שם היא ממלאת את התפקיד המדויק להפרדה ולהסתרת בית המגורים מן המשתלה. נראה, כי משוכה כזו יכולה להסתיר היטב פגמים קשים בנוף קרוב ורחוק, כמובן בהתאם למרחב הקיים במקום.
גדר חיה העשויה מוורדים יכולה להוות רקע טוב לצמחי מחט, כמו ערערים, או לאלמנט גבוה בגן באם הוא מחטני, כארז, אורן וברוש. כן יכולה גדר כזו להתחבר יפה לבוסתן או לוורדניים למיניהם, כעצי שקד, גודגדן ודובדבן. ברור ששילובים אלו חייבים להיעשות בהתאם ליתר הנתונים של אותה גדר חיה, כמו אקלים ומראה כללי של הסביבה.

מקורות:
דלית קסלסי, אוצרת הוורדים בגן וואהל לוורדים, ירושלים; עוזי בן צבי, משתלת נטף; צמחי המרפא של הרמב"ם / קריספל / הוצ' יריד ספרים; צמחי התרבות של ישראל / זהרי –פאהן; צמחי בר ראויים למאכל / אמוץ דפני / החב' להגנת הטבע; נופי הצומח של הארץ / מ. זהרי / עם עובד 1980.

להמשך קריאה על גיזום ורדים לשפע פרחים