כתב: אורי וייס, אוריגני

להקמת גינת ירק 

חודשים מאי-יוני הם חודשים נפלאים בגינת הירק. קרינת השמש מתחזקת ומגיעה לשיאה ביום הארוך בשנה (21.6), אך עדיין אין עומסי חום גדולים (שילוב של לחות וחום יחד).

המלפפונים והקישואים ששתלנו במרץ-אפריל בשיא תפארתם עתה ומכאן והלאה הם מתחילים לסיים את חייהם בגינה. המלון, האבטיח והדלעת טרם הבשילו, אך בהחלט בדרך הנכונה. בקיץ לא מומלץ לגדל ירקות ממשפחת הדלועים. הסיבה המרכזית לכך היא הגנת הצומח, הן מבחינת מחלת הכשותית והן מבחינת כנימת עש הטבק המעבירה לנו וירוסים צמחיים רבים.

 לאחר שמשפחת הדלועים תפנה את מקומה בגינה מומלץ מאוד לגדל תירס. כדאי לוודא כי הזן שזורעים הוא זן סופר מתוק, שההבדל בינו לבין זן מתוק בלבד הוא הבדל של שמים וארץ. את התירס זורעים במרחק של 30 ס"מ בין זרע לזרע. גידולו אורך כ-100 ימים ותירס שגדל בגינה הביתית טעמו משובח.

חודש מאי, וכמה שיותר מוקדם בו, הוא המועד האחרון לשתול בהצלחה עגבניות, חצילים ופלפל וניתן לזרוע שעועית ותירס. אם נתחיל לגדלם רק בחודש יוני (פרט לתירס) סביר להניח כי הצימוח שלהם יתקע עקב נמטודות או שאר צרות של הגנת הצומח. מומלץ לתלות מלכודות דבק צהובות אשר תמשוכנה את בוגרי כנימת עש הטבק אליהן וכך נפחית את אוכלוסייתה בגן הירק.

מבחינת השקיה אין להגזים משום שירקות הקיץ שלנו מותאמים לגדילה בחום. משקים עד 5 ליטר למ"ר כיסוי עלווה ליום. כלומר למי שיש צמח שבחישוב שטח העלווה שלו תופס כחצי מטר מרובע ישקה  2.5 ליטר ליום. באדמות קלות ההשקיה תהיה מדי יום ואילו באדמות כבדות ניתן לרווח את ההשקיה. למשל (מאותה דוגמה לעיל) מי שמגדל באדמה כבדה ישקה כל 3 ימים 7.5 ליטר. החישוב הוא פשוט, על פי מספר הטפטפות שיש לנו במטר מרובע אחד וספיקתן.

חשוב מאוד לספק יסודות הזנה בכל שלבי הגידול. קומפוסט, הומוס ודומיהם טובים לנו מאוד מבחינת שיפור תכונות הקרקע, אך לרוב אינם זמינים מספיק לצימוח המהיר של ירקות הגינה. בדישון (כאשר הצמח בן כחודש) מומלץ להשתמש בדשן המכיל את יסודות ההזנה ביחס של 2:1:3. כלומר על כל יחידת זרחן 2 יחידות חנקן ו-3 יחידות אשלגן.

יותר מחצי מהמים המגיעים אלינו לשתייה ולגינה הם מים מותפלים (שהיו פעם מי ים). מים אלו חסרים בסידן ומגנזיום. יסודות אלו מאוד חיוניים לצימוח ולהבשלת הפירות. לכן גם אותם נחזיר בדישון לצמח. דשנים ממקור צמחי מכילים יסודות אלו לרוב.

מה ההבדל בין דישון כימי לאורגני?

הרבה אנשים נוטים לחשוב שדשן מסוכן כמו חומרי ההדברה המשמשים נגד מזיקים ומחלות, אך לא כך הם פני הדברים כלל וכלל. דשן הוא פשוט מלח ואינו מסוכן למגע, גם אם הוא אורגני וגם אם לא (להוציא חומצות למיניהן). בליעה היא סיפור אחר, ודשן מסוכן מאוד במקרה כזה.

הצמח הוא מכונה מופלאה היודעת לייצר אוכל (סוכרים) מאור השמש. אולם לא די באור השמש ויש צורך גם באספקה של מים ויסודות הזנה שונים. ישנם יסודות חיוניים הנמצאים חופשי באוויר (פחמן, חמצן) וישנם יסודות הנקלטים על ידי שורשי הצמח מתמיסת הקרקע ממנה הוא ניזון. כמובן שמים מספקים גם מימן וגם חמצן כתוצאה מפירוקם.

חשוב להבין את נושא תמיסת ההזנה בכדי לגדל צמחים יפים ומניבים. את הצמח אין זה מעניין אם מקור הדשן הוא כימי או אורגני, משום שהוא קולט מתמיסת ההזנה את אותן מולקולות החיוניות לגדילתו.

קחו למשל את קליטת החנקה (NO3-). גם דשן אורגני וגם דשן כימי הם מלחים המתפרקים עם יישומם באדמה. נכון שמקור הדשן האורגני הוא לרוב מבעלי חיים או מצמחים (לעומת הכימי שנוצר בריאקציה כימית במפעל הדשנים), אך הפרזה בכמותו יכולה לגרום למות הצמח. ישנו גם אלמנט של פגיעה במי התהום משני סוגי הדשנים, אך בגינה הביתית הוא בטל בשישים בכמותו לעומת החקלאות.

יש יתרון קטן לדשן האורגני על פני הדשן הכימי בכך שהוא בדרך כלל גם מעודד פעילות של חיידקים טובים שוכני קרקע. חיידקים אלו מסייעים לצמח בצמיחתו, אולם ניתן לשפר פעילות זאת על ידי הוספת מיקרואורגניזמים מועילים.

כעת כל אחד יעשה את הבחירה שלו. חשוב לזכור שדשן (גם כימי) הכרחי מאוד לצמחים ואינו מילה גסה.

עוד על ירקות קיץ

להמשך קריאה על גינת ירק חורפית