כהכנה לשתילה באביב, רצוי לגזום שתילים שעברו את החורף ונפגעו מעט מהגשמים, הברד והקור. בעיקר צמחים רב שנתיים. הצמחים הפורחים באביב הם רבים ומגוונים, ובניהם פרחים עונתיים.

כתבו: רן מימון ורעות מימון גרופר, מימון שתילי איכות; צילומים:רעות מימון גרופר

ישנו מגוון גדול של עונתיים לאביב , הצמחים המובילים הם וינקה ,טגטס, פטוניה, ציניה, פורטולקה ועוד מינים רבים . ייחודם של העונתיים שהם פורחים בתקופת האביב ברמה גבוהה וממשיכים בפריחה למעשה עד סוף הקיץ. כמעט ואין גליות בפריחה ובטיפול נכון יש פריחה יפה כל הזמן עד בוא הסתיו.


בין העונתיים הראשונים שנפגוש במשתלות נמצא את הטגטס. הוא מוכר לנו בשל שימוש נרחב בו בגינון ציבורי. נותן כתם צבע ענק וריחני בגווני צהוב וכתום. קיימים מספר זנים: טגטס מפושק / מצויץ הידוע בשם העממי טגטס צרפתי.
מגיע לגובה של כ 25-30 ס"מ ובעל פרחים מלאים או פשוטים בקוטר של כ 5-6 ס"מ. טגטס זקוף / אמריקני / אפריקאי גבוה יותר מהצרפתי (40-50 ס"מ) ובעל פרח כדורי גדול באופן משמעותי מהיתר בצורת כדור בקוטר של כ 10 ס"מ. כל הזנים ריחניים ומתאימים לשתילה בשמש מלאה.

צמחי תבלין ומאכל
בשנים האחרונות צובר תאוצה טרנד של גינות ירק פרטיות. בעבר ניתן היה להשיג במשתלות בעיקר זרעי ירקות. המשתלות היצרניות הבינו את הצורך של הלקוחות וכיום ניתן למצוא במשתלות יותר ויותר שתילי ירקות ותבלין מוכנים לשתילה. בין הירקות והתבלינים המתאימים לשתילה באביב הם: בזיל, פטרוזיליה, עגבניה, מלפפון, חציל, קישוא ופלפל.

הכנת הגינה לאביב

יש לתחח את הקרקע כדי לשבור את הקרום הקשה שנוצר ע"י הגשמים וכתוצאה מכך הקרקע נאטמת לאוורור והשורשים סובלים, כמו כן יש להוסיף קומפוסט ואו דשן אורגני ואו דשן כימי בשחרור איטי כל אלו יהוו את בסיס המזון לצמחים לתקופה ארוכה.

השקיה
ההשקיה ותכנון מערכת ההשקיה הינו נדבך חשוב ביותר להצלחת הגינה ובעיקר בחדשים החמים. עדיפה שיטת הטפטוף, חשובה פריסת הטפטפות וחלוקתה לנקודות השקיה רבות שיתנו הרטבה מלאה של הערוגה, מרחק של הצמח מהטפטפת יקטין את פוטנציאל הצמיחה והפריחה. טעות נפוצה בגינות פרטיות היא הנטייה להרבות בהשקיה דווקא בימים חמים מאד ושרביים.
פעולה זו מזיקה מאד לגינה עד כדי קמילת הצמחים. נתקלתי לא מעט בגינות בהם צמחים נרקבו בשל עודף מים. מים לגינון יקרים מאד ואין שום סיבה להשקות בעודף ולבזבז מים וכסף. ככלל, האדמה צריכה להיות לחה ולא יותר מכך וקיים סיכוי גדול יותר שצמח ימות מעודף מים מאשר חוסר מים.
רצוי להשקות בשעות הבקר המוקדמות כאשר פעילות השורשים מוגברת והצמח יקלוט את המים והמזון ביתר קלות. מעבר לכך בשעות אלו רת התאיידות המים נמוכה וכך פחות מים מתבזבזים. ככלל רצוי להשקות בטפטוף למניעת מחלות עלים ולחסכון במים.

טיפול בצמח
צמחים צריך לתחזק הן ע"י גיזום והן ע"י הורדת פרחים יבשים. סילוק שבועי של פרחים ועלים יבשים גורם למראה יפה יותר של הצמח וגם להפחתה במחלות ומזיקים.

מחלות ומזיקים

מאחר ובשנים האחרונות גברה המודעות לאיכות חיים והגינות התרבו גם המודעות למחלות ומזיקים גברה אצל בעלי הגנים אבל לצערי גם המזיקים והמחלות שלא היו נפוצים כל כך בגינות התרבו. עם עליית הטמפרטורות גם כמות המזיקים בגן עולה.
גורמי המחלות הם פטריות, בקטריות ווירוסים. מחלות קרקע קשות לטיפול והדברה. הדרך הטובה ביותר לנקוט היא גיוון והחלפת מיני הצמחים הנשתלים באותו המקום.
וינקה (קתרנתוס ורוד) היא בין הצמחים הרגישים ביותר למחלות קרקע. קריסה והתמוטטות של שתילי וינקה היא תופעה מוכרת בגינה הפרטית וגם בגינון ציבורי. אנשים חושבים בטעות כי קנו שתיל חולה או נגוע במשתלה ואני רוצה להבהיר כי הבעיה אינה נעוצה בצמח אלא בקרקע.
על כן, בכדי למנוע את הבעיה מומלץ מאוד לא לשתול וינקה באותו מקום עונה אחר עונה. במקרה של שתילה במיכלים או אדניות יש להחליף או לחטא את מצע השתילה.
בקשר למחלות עלים הטיפול היעיל ביותר הוא הימנעות מהרטבת העלווה, כלומר, השקיה בטפטוף. גם כאשר משקים בהמטרה מומלץ להשקות בשעות הבוקר המוקדמות. בכל מקרה הצמחים צריכים להיות עם עלווה יבשה בערב. במידה ויש נגיעות יתר רצוי לסלק עלים נגועים.
בכל אופן מומלץ להגיע למשתלה עם עלה נגוע וצוות מקצועי יוכל להתאים לכם טיפול מתאים לנגע.

להמשך קריאה על צמחי בר ושילובם בגן הנוי