כתבה : סימה קגן,  מינהל המחקר החקלאי

שם : פילנופטרה לילכית  Philenoptera violacea  
שם קודם, נרדף: Lonchocarpus capassa
שם עממי:  Apple  Leaf
משפחה:   קיטניות  Fabaceae    
מוצא:  אפריקה - זאיר וטנזניה בצפון עד נטל בדרום.

פילנופטרה הוא עץ עמיד ליובש,  נשיר מותנה  הגדל לגובה בינוני, בעל גזע אפור וקישוטי, עלווה אוורירית ופריחה  בצבע סגול, באביב.


העץ אוקלם בארץ לפני עשרות שנים על ידי חוות הנוי.  הוא נשתל בחלקת האקלום שבמכון וולקני בתחילת שנות ה-70,  לפני למעלה מ-40 שנה, ועד היום  גדל שם בהצלחה, ללא טיפול או השקיה, פורח,  וללא סיבה שכחנו אותו.  האמת לומר, כבר שנים אני רואה את העץ,  אבל לא ידענו את שמו. חלקת האקלום בוולקני ידעה ימים טובים יותר, כאשר בשנות ה-70 ניטעו בה עשרות מיני צמחים חדשים שאוקלמו ע"י חוות הנוי. שנים אח"כ, החלקה הוזנחה, השקיה  נותקה, לא נעשתה הדברת עשבים, וגם כמה שריפות בעקבות העשבים היבשים, וכך, נותרו בחלקה שני מינים בלבד, פילנופטרה אחד מהם.  

לאחרונה, פבלו ממשתלת קק"ל בגילת,  החליט לגלות את שם העץ.  הוא לקח את  חוברת רשימת צמחי הנוי של משרד החקלאות, עבר על רשימת העצים השייכים למשפחת הקיטניות, מצא מין שלא מכיר, הצליב פרטים מהאינטרנט, וגילה את שם העץ. וכעת חזרנו לספרות. בספרים הדרא"פ  מצוין שם העץ  Philenoptera violacea  והשם הקודם שהוא השם הנרדף   Lonchocarpus capassa.

משום מה, באתר של KEW, עדיין מופיע השם Lonchocarpus capassa  כ- Accepted

תנאי גידול
פילנופטרה לילכית
בעלת צמרת נוף פתוחה ומעוגלת גדלה לגובה של 10-12 מטר. בהגיעו לגובה זה, קוטר הגזע כ- 40 ס"מ. קוטר העץ בגילו הבוגר חשוב בעיקר בהקשר להתאמתו של העץ לשתילה במדרכות בפתחי עצים  סטנדרטים וקמצניים, של מטר על מטר.
קליפת הגזע חלקה, בצבע אפור, הגזע קצר, כלומר הסתעפות הענפים מתחילה נמוך. 

העלים קישוטיים מורכבים בצורה לא אחידה,  1-3 זוגות עלעלים ובקצה עלעל  גדול מסיים.  מרקם העלה  קשה- גילדני, בצבע אפור-ירוק  בחלקו העליון ואפור  וקטיפתי בחלקו התחתון.

אורך העלה כ-15 ס"מ, והעלעל   6X 3.5  ס"מ.

המרקם של עלוות העץ בינונית , וצפיפות הנוף גבוהה, כלומר, נעים לשבת בצל העץ.
כעץ נשיר מותנה,  נשירת העלים מותנית בטמפרטורות החורף. בשנה  בה הטמפרטורות מתונות, העלים כמעט אינם נושרים ונותרים על העץ במשך כל החורף.  באביב, סמוך לפריחה הוא משיר חלק מהעלים ופורח. הפריחה בולטת ומופיעה בקצות הענפים, באשכולות באורך 12-30 ס"מ,  המשתלשלים כלפי מטה. הפרח פרפרני,  קטן צבעו לילכי וריחו נעים.  הפריחה קצרה ונמשכת כשבועיים- שלושה בלבד.  הפריחה עשירה בצוף ואבקה ואטרקטיבית מאד לדבורים.  בהמשך לפריחה נוצר הפרי, תרמילים שטוחים ללא קשוות נפתחות, באורך כ- 10 ס"מ. בכל תרמיל 1-2 זרעים בצבע חום בהיר, בצורת כליה. הזרעים מבשילים  על העץ כעבור שנה. כלומר התרמילים נשארים על העץ עד הופעת תרמילי השנה העוקבת, מאידך הם לא בולטים ונטמעים בין העלים.

שימוש בגן

פילנופטרה לילכית הוא עץ מצטיין בתנאי יובש.  לפי הספרות,  העץ יגדל ברוב סוגי הקרקעות ויתאים לכל אזורי הארץ. מומלץ להשקות בשלבי ההתבססות , בהמשך תוספת מים תאיץ את גידולו. עם זאת, הצמח עמיד  ליובש בעיתות מצוקה, וזאת לאחר התבססותו.  העץ מצטיין במערכת שורשים שאיננה אגרסיבית, ולכן הוא מתאים לשתילה ליד ריצוף, ללא חשש.

העץ יכול להשתלב  בגן כעץ בודד או כקבוצת עצים להצללה. הוא מתאים לשמש כעץ רחוב, והודות למערכת שורשים לא-תוקפנית, לא יפגע במדרכה מרוצפת.  
מתאים לגינת הבית, ובמיוחד למקומות  לגביהם ידוע שלא תהיה השקיה לאורך זמן.  

ריבוי
ריבוי העץ נעשה בזרעים. יש להשרות את הזרעים במים חמים למשך לילה ולמחרת לזרוע אותם במגשי הנבטה בוורמיקוליט. מומלץ לכסות את הזרעים בשכבה דקה של וורמיקוליט ולדאוג לשמור על לחות במצע. הנביטה מתחילה תוך שבוע ימים. יש להעתיק את הנבטים הצעירים, כאשר הם בעלי שלושה עלים, לעציצים עם מצע גן. יש להימנע מעודף השקיה. ההנבטה  תבוצע באביב, מיד לאחר איסוף התרמילים מהעץ.  מומלץ לשתול בגן באביב כעבור שנה ולהגן על השתילים הצעירים בחורף הראשון.
בשנת 2013, רק משתלת קק"ל בגילת הנביטה זרעים. אני ממליצה לשתלנים לאסוף זרעים מהעץ בחלקה בוולקני לקראת סוף השנה, כאשר הזרעים יבשילו.

להמשך קריאה על קירקיה מחודדת