במבוק בעל תדמית של צמח חסר מעצורים, המתפשט בגינה באופן בלתי נשלט. אבל בטיפול נכון, עץ במבוק הוא תוספת יפה ושימושית בגן. ועוד לא דיברנו על תרומתו לאיכות הסביבה ועל הפוטנציאל שלו להציל את יערות הגשם.

מאת : רן ליכטנר. צילומים : נועם ערמון ורן ליכטנר

הבמבוק הוא אחד הצמחים היפים והשימושיים ביותר הקיימים בעולם, בעל מירקם וצורה מיוחדים המספקים צל, גדר חיה וחיפוי עלים עשיר לקרקע . שתילת במבוק בגינת הנוי יכולה להוות פלטפורמה לטרנספורמציה שתהפוך אותה למקום שליו, בו משחק של אור, תנועה, צליל וחלל יגעו בנפשינו ויסעירו את דמיוננו. הבמבוק עלול לכבוש את לבבכם ולהפיל אתכם בקסמיו - ראו הוזהרתם.

בוטניקה

הבמבוק, ממשפחת הדגניים, הוא אחד העשבים הפרימיטיביים הקדומים ביותר על פני כדור הארץ. עשב היודע להתאים את עצמו למגוון סוגי אקלים: הוא יכול לחיות במקומות צחיחים למדי כמו גם באזורים גשומים ביותר ולכן גדל כמעט בכל היבשות. בהתאם לאקלים ולטופוגרפיה הוא משנה את צורתו: משיח סבוך, נמוך ודק ועד לצמח בגודל עץ, בעל עמודי ענק המגיעים לקוטר 35 ס"מ המתנשאים לגובה של כ-35 מטר. מינים אחדים צומחים במהירות של כ-100 ס"מ ביממה (כן, כן מטר שלם ביום!).
הבמבוק הוא צמח מיני, בעל פרחים וזרעים. הוא פורח בתדירות קבועה המשתנה ממין למין.
פריחת הבמבוק מסוג Melocanna baccifera למשל צפויה להתרחש בשנת 2007 במדינת מיזורם בצפון מערב הודו. מין זה פורח אחת ל 60 שנה, ובפריחתו הקודמת הביאה להתרבות נברנים שגרמה רעב ומחסור ולמותם של אלפים. ממשלת הודו החלה כבר בתכנית כריתה יזומה של יערות הבמבוק ממין זה והקצתה לכך 25 מיליון דולר. אלפי טונות של קני במבוק מועברים בחודשים האחרונים לאיי אנדמן וניקובר, כחומר גלם לבנית בתים עבור נפגעי הצונמי.

נצרי הבמבוק משמשים למאכל

ריבוי

השיטה הנפוצה ובעלת הסיכויי הצלחה הרבים ביותר נעשית על ידי חלוקת קני שורש. יש לעקור שורש עם קנה אחד לפחות . את הקנה רצוי לנסר 3-5 פרקים מעל השורש על-מנת שיפתח ענפים צדדיים עד שיצאו הנצרים הראשונים. לשיטה זו 90 אחוזי הצלחה 

במבוק בעיצוב גינה
מינים אחדים ניתנים לריבוי דרך חלקי קנה: יש לבחור בקנה שגילו 1-2 שנים, לחתוך ממנו חתיכות עם שני פרקים (להשאיר לפחות 5-7 ס"מ משני הצדדים), לקצר את הענפים הצדדיים בגיזום עד 12-15 ס"מ מהפרק, להשרות בהורמון ממריץ השרשה למשך חצי שעה, לפזר על הפרקים התחתונים הורמון השרשה ולטמון אותם באלכסון בעציץ 10 ליטר כך שהפרק העליון יהיה מעל האדמה והפרק התחתון בתוכה. . לשיטה זו 15 אחוזי הצלחה.
במינים אלו ניתן גם לבצע הברכה על ידי הטמנת שני פרקים מענף נמוך בתוך מצע שתילה ולחכות שיפתח מערכת שורשים
מינים
1200 מינים מ-90 סוגים שונים במגוון מדהים של צורות וגדלים הוגדרו ותועדו עד כה. חלק מהמינים הם משתרעים, זוחלים וננסיים בעוד אחרים זקופים. חלק גדלים בסבך צפוף בעוד אחרים יוצרים חורש פתוח. בחלק מהמינים העלים קטנים ואורכם רק 2-3 ס"מ בעוד במינים אחרים העלים מגיעים לאורך של 20 ס"מ. הקנים והעלים במינים רבים בעלי צבעים מרשימים ביופים.

ההבדלה הראשונית בין מיני הבמבוק השונים נעשית על ידי מיון לשני טיפוסים של מערכות שורשים (Rhizome):

  1. במבוקים חד-בדיים (רצים או משתלטים)
    שולחים שורשים ארוכים בעומק של 15-20 ס"מ מתחת לפני הקרקע ומתוך פרקי השורשים יוצאים הקנים. מינים רבים מהבמבוקים החד-בדיים מתפשטים במהירות לכיוונים בלתי צפויים ומהם יצא לבמבוק השם הרע כצמח חסר מעצורים המתפשט בגינה באופן בלתי נשלט. למינים אלו מומלץ לשים מחסום בעומק של כ-90 ס"מ באדמה שיגביל את תחום התפשטותם. אפשרות נוספת היא לדאוג שמערכת ההשקיה תשאיר מרחב של כמה מטרים יבשים בין החד-בדי למקומות מושקים אחרים בגינה. למינים אלו איכויות מדהימות של צבע ויופי בגינה.

  2. במבוקים רב-בדיים (clumpers)
    בעלי מערכת שורשים הגדלה בגוש אחד. הקנים גדלים מתוך אגודת השורשים. האגודה נשארת בגוש אחד המתרחב מספר סנטימטרים בשנה. במבוקים אלו נותנים מענה רחב לרוב צרכי הגינה והחקלאות. הם גדלים בשמש מלאה ובחצי צל ויכולים להתאים גם לפנים הבית בפינות מוארות.
    מעבר להבדל עקרוני זה, מיני הבמבוקים שונים בעובי, גובה, צבע, צורת עלים, נדן וגבעול, זמני פריחה וזרעים.

סקירת המינים הקיימים בארץ:

  • במבוקים רב-בדיים
    שני המינים הבולטים של במבוקים רב-בדיים הם חזרן מצוי וחזרן מצוי מגוון. מינים סוב-טרופיים אלו הם הנפוצים ביותר בעולם ולרוב כשאומרים במבוק מתכוונים אליהם.

    החזרן המצוי (Bambusa Vulgaris) 
    בעל קנה ירוק .מגיע לגובה של כ-18 מטר ולקוטר 70-80 מ"מ. יש להקצות לו מקום בגינה שייקח בחשבון את גודלו העתידי. ניתן לשליטה ולעיצוב ומתאים לגידול בתוך בית במקום בו יש אור ושעתיים ביום של שמש ישירה. המוטות מצוינים לאלפי שימושים.

    החזרן המצוי המגוון (Bambusa Vulgaris Vitatta)
    בעל אותם תכונות כשל החזרן המצוי. צבע הקנה הוא צהוב עם פסים ירוקים.

    במבוק תפוח קנה (Bambusa ventricosa)
     
    גובה 3-5 מטר, קוטר 30-60 מ"מ. הקנה התפוח נוצר לרוב ממחסור במים ומתנאי גידול קשים.

    במבוק רב-בדי נוסף הוא במבוק שמינו המדויק אינו ידוע. הוא נמכר בשם המטעה "במבוק הדיגים". זהו במבוק שגזעו ירוק, גבהו 4-5 מטרים וקוטרו המירבי 50 מ"מ.

  • במבוקים חד בדיים:
    שני סוגים עקריים של המינים החד-בדיים הקימים בארץ הם PHYLLOSTACHYS – במבוקים בינוניים עד גדולים והסוג Pleioblastus - המציע מיני במבוק נמוכים בין 30-100 ס"מ.

    במבוק זהוב (Phyllostachys aurea)
  • במבוק זהוב
     גובה 5-7 מטר, קוטר 30-40 מ"מ. פרקים לא סדירים יוצרים צורות מיוחדות בחלקו התחתון של הקנה. יוצר חורש צפוף וסגור. זהו במבוק רץ אגרסיבי מאוד הזקוק להשקיה מועטה. בגינה חייב חוסם שורשים. הקנים ירוקים, הופכים לזהובים אחרי כמה שנים אם חשופים לשמש ישירה, גדלים ישר וחזקים מאוד. מתאים כגדר חיה לצידי כבישים ומדרכות.

    במבוק שחור ( Phyllostachys Nigra):

    גובה 6-8 מטר, קוטר 20-40 מ"מ. הקנים ירוקים, הופכים שחורים תוך שנתיים שלוש. צבעו המרשים הוא תוספת הכרחית לגינה ומשתלב היטב עם קני במבוק ירוקים וצהובים. מתפתח לאט, זקוק למקום מוצל ומוגן מרוח.

שני שירי במבוק יפניים:

1. אל נא תלכי מביתי
שאהבה נפשי
בשעת לילה מאוחרת זו
הכפור מכסה את עלי הבמבוק

2. עת המתנתי לך
הניע רוח הסתיו
את מסך קני הבמבוק
וליבי דימה כי הגעת .

שתילה

האביב והקיץ הם העונות המתאימות ביותר לשתילת במבוק. השתיל אוהב אדמה קלה עם ניקוז. הוספת חול, מצע שתילה וקומפוסט יעזרו באדמות כבדות.
שתילים גדולים רצוי לתמוך (עם מוטות במבוק) עד שהשורשים יגדלו. חיפוי בעץ מרוסק או קש ישמרו על לחות וימנעו יתיבשות פני הקרקע.

טיפול שוטף

לבמבוק מסת עלים גבוהה ובמהלך השנה נושרים העלים הישנים וצומחים עלים חדשים. לכן כדאי לקחת בחשבון שהבמבוק הוא יצרן של הרבה נשורת. העלים מצוינים לאדמה, נעימים לדריכה וכמצע לחיות בית. למרות זאת, רצוי לפנות מידי פעם עלים מתוך החורש.
גיזום של ענפים צדדיים נמוכים יבליט את קני הבמבוק היפים ויעלה את הנוף למעלה.
כריתה ודילול של קנים רצוי לעשות באביב , לפני שנצרים חדשים יוצאים. כדאי להוריד את הענפים הדקים ולעודד את הבמבוק בכך להוציא עמודים עבים.
כריתת קנים לשימוש כמוטות יבשים: יש לכרות קנים בני 3-5 שנים . אין לכרות מוטות צעירים יותר כיון שעדין לא הגיעו לשיא חוזקם. את הקנים הללו יש לייבש במקום מוגן משמש ומגשם, מבלי שיהיו במגע עם האדמה. ייבוש כזה לוקח בין חודשיים ל-4 חודשים.

שני טיפים שעושים פלאות לבמבוק

דישון בדשנים איטיים של דשא
חנקן נוזלי אם העלים מתיבשים.

השקיה

בארץ הבמבוק זקוק להשקיה בכל עונות השנה מלבד החורף. בחודשי הקיץ ובמיוחד ביולי אוגוסט החמים, דרושה השקיה של כ- 4 ימים בשבוע ובימים החמים והיבשים ביותר השקיה יום יומית של 4 ליטר מים. כשהצמחים גדלים ומערכת השורשים מתבססת ניתן להשקות הרבה פחות. לאחר שלוש שנים הבמבוק לאחר 3 שנים באדמה יתפתח הבמבוק יפה גם עם השקיה של פעם בשבוע במשך הקיץ. השקיה רבה מידי יכולה להזיק לצמח ולהביא לרקבון מערכת השורשים.

שמירה על יערות הגשם

הבמבוק הינו אחד מחומרי הבניה החזקים ביותר. באזורים הטרופיים כפר או קבוצת משפחות יכולה לשתול ולגדל את כל חומר הבניה הדרוש לבתיהם מבמבוק. בניגוד לעצים אחרים כריתה נבונה של הבמבוק אינה הורגת את הצמח. הוא ממשיך להוציא קנים חדשים בכל שנה. בקוסטה ריקה נבנים כ- 1000 בתי במבוק בשנה, המגודלים במיוחד לשם כך בחלקה ששטחה 60 דונם בלבד. פרויקט כזה מעץ רגיל היה מצריך שטח גידול של כ 500 דונם יער. השימוש בבמבוק כתחליף לעץ מציל את יערות הגשם. הוא משחרר 35% יותר חמצן ומייצר פי 10 חומר תאי מאשר עצים בגודל דומה ולכן המגמה כיום היא להשתמש בו כתחליף לעץ ביצור מוצרים תעשייתיים רבים כמו תעשיית הדיקט והנייר.

תודה לדר' מיכאל אבישי מירושלים על עזרתו במונחים הבוטניים בכתבה.

להמשך קריאה על דק-פרי ערמוני-"הגר"