אילו שיחים יפרחו בגינה כל השנה

כתבה וצילמה: גילי שגיא, 'שגיא צמחים פורחים'

פריחה מרהיבה היא משאת נפש של כל מי שמטפח גינה. הפריחות בגן הן סמני מועדים וחגים, תזכורות לזמן החולף ולשינויי מזג האוויר ועונות השנה. בתכנון נכון ניתן לזכות בפריחה שופעת של שיחים לאורך כל השנה - אביב, קיץ, סתיו וחורף. בניגוד לעונתיים פורחים הדורשים שתילה מחודשת כל עונה, ורב-שנתיים רבים שישרדו שנתיים-שלוש, שיחים יחזרו לפרוח כל שנה מחדש, שנים רבות. ישנן פריחות עדינות ונחבאות בין העלים בהן ניתן להבחין רק מקרוב, וישנן הנישאות בעוצמה ובשפע ונראות ממרחק רב, ועליהן בחרתי לכתוב הפעם.

אזילאה הודית פורמוזה

גיזום כל שיח בעונה הנכונה ועיצוב שלד יציב ורחב יבטיחו שפע פריחה במועדה.
הנה רשימת שיחים נושאי פריחה מרשימה, חלקם ותיקים שנעלמו ואחרים חדשים ולא מוכרים עדיין, כולם מומלצים לשתילה בגן:
בתחילת חודש פברואר פורחת הטטרדיניה או בשמה הקודם איבוזה. שיח זה שייך למשפחת השפתניים, ומוצאו הוא מדרום אפריקה. העלים השעירים והארומטיים משמשים למטרות ריפוי ועישון. בסוף חודש ינואר מתרוממים ענפי פריחה הנושאים ענן תפרחות סגולות בהירות. שותלים בשמש מלאה או בחצי צל בכל אזורי הארץ מלבד ההר הגבוה. גוזמים פעם או פעמיים לאורך השנה כך שגובה השיח לא יעלה על 70 ס"מ – 1 מטר לפני שיעלה לפריחה.

לאורך כל החורף וגם באביב, פורח דק-פרי הכף 'אדום' או בשמו הקודם טקומית הכף. ישנם זנים הפורחים בכתום ובצהוב, אנחנו מעדיפים את האדום! השיח הגדול והחסון הזה עומד בגבורה בכל תנאי מזג אוויר, גם קיצוניים של קור ורוח, ופורח בשפע אשכולות אדומים. ניתן לעצבו כשיח רחב וגבוה או כעץ קטן על גזע. חשוב לקטום בסתיו את קודקודי הצמיחה כך שיפרח על שלד יציב וענפיו לא ישברו מרוחות החורף. שותלים בשמש מלאה בכל אזורי הארץ.

ספיראה קנטונית 

 ספיראה קנטונית

פריחת אזליאה הודית 'פורמוזה' 

היא חגיגה אביבית ורודה וזוהרת. האזליאה היא שיח נשיר בגדול בינוני, ממשפחת האברשיים. ניתן לגדל אותה בפינה מוצלת בגן ללא שמש ישירה, במיכל גדול בתערובת גידול או בקרקע מועשרת בקומפוסט, ובתוספת דישון לאורך כל תקופת הגידול. אזליאות תשגשגנה בהר הגבוה ובאזורים מועדים לקרה. זן זה של אזליאה ניתן לגדל גם ברצועת החוף ובשפלה וישרוד קייצים חמים ולחים

ספיראה קנטונית

פורחת בחודש מרץ ומבשרת את בוא האביב. הפרחים הלבנים כשלג מכסים את הענפים הקשתיים כמזרקה. שותלים בשמש מלאה או בחצי צל כצמח מוקד. הספיראה למשפחת הוורדניים מתאימה במיוחד לגינות באזור ההר הגבוה והנמוך ובאזורים מועדים לקרה, לצד הידרנג'יאה, פריש יפני וקמליה.
בקיץ פורחים שיחים רבים ביניהם זנים שונים של לגסטרמיה, יטרופה והיביסקוס סיני. לפריחה קייצית מרהיבה אני ממליצה על קרומיה הדורה ועל בוהיניה גלפינית.

קרומיה הדורה היא שיח גדול, נשיר מותנה, הפורח מחודש יוני עד חודשי הסתיו. הפריחה סגולה אך החפים הוורודים מקשטים את השיח חודשים ארוכים. מומלץ לקטום את קודקודי הצמיחה באביב המוקדם כדי לעודד לבלוב ופריחה. ניתן לגזום את ענפי התפרחת בתום גל הפריחה הראשון בתום הקיץ ולקבל גל פריחה נוסף. קרומיה מתאימה לגידול בכל אזורי הארץ מלבד ההר הגבוה, בשמש מלאה או בחצי צל.

בוהיניה גלפינית למשפחת הכליליים

נשיר מותנה המיועד לגינות גדולות בלבד. קוטרו של שיח בוגר הוא כ-3-4 מטר וניתן לגדלו גם כעץ קטן על גזע. העלים גדולים דמויי פרפר ושפע פריחה כתומה-ורדרדה לאורך כל חודשי הקיץ. מתאים לשתילה בכל אזורי הארץ מלבד בהר הגבוה.

קלרודנדרון מזהיר

קלרודנדרון מזהיר

בסתיו פורח אדמום גדול-גביע בשפע פריחות צבעוניות. הזן הכתום הוא הנפוץ מבין זני האדמום, הזנים שפורחים באדום וצהוב נדירים יותר. צבעם של עלי הגביע והפרחים הצינוריים זהים בשלושת הזנים: כתום זוהר, אדום או צהוב- ירקרק כמעט זרחני. השיחים גבוהים ורחבים וקוטרם כשלושה מטר, הענפים מקושתים ועמוסי פריחה. שותלים בשמש באזורים מוגנים מרוח כדי להאריך את תקופת הפריחה. גוזמים ומדללים באביב.

הצמח בעל פריחת הסתיו המרשימה הסוגר את הרשימה הוא מטפס נכרך אך ניתן לגדלו גם כשיח - קלרודנדרון מזהיר, בעל העלים הגדולים והכהים ותפרחות אדומות זוהרות באביב ובסתיו. שותלים בחצי צל בסמוך לקיר או לגדר כדי לספק משענת, בקרקע מועשרת בחומר אורגני בכל אזורי הארץ מלבד ההר הגבוה.

טטרדיניה

טטרדינה

רשימת הצמחים המוזכרים בכתבה:

חורף

טטרדיניה ריפריה Tetradenia riparia,
דק-פרי הכף 'אדום' Tecoma capensis'Red'

אביב

ספיראה קנטונית Spirea cantoniensis
אזליאה הודית 'פורמוזה' 'Azalea indica 'Formosa

קיץ

קרומיה הדורה Karomia speciosa,
בוהיניה גלפינית Bauhinia galpinii

סתיו

אדמום גדול-גביע Holmskioldia Sanguinea
קלרודנדרון מזהיר Clerodendrum splendens

להמשך קריאה על מרווה דבשית שיח שחביב על הדבורים