שילוב אלמנטים מאבן מקומית בגינה, בעיקר באזור ההר, נותנים לה נופך ארצישראלי ומחברים אותה אל הטבע שמסביב. בנייה כזו דורשת ידע ועבודה נכונה, כדי שהקירות, הטרסות, השבילים והמדרגות ישרדו לאורך שנים רבות

מאת: נועם ג'קסון, נופי כנען*

אם יצאתם פעם לטיול באזורי ההר של הארץ ודאי נפגשתם שם באלמנטים בנויים מאבן מקומית, שנפוצים שם מאוד, ומספרים סיפור משמעותי מאוד בנוף הארצישראלי והמזרח תיכוני בכלל.
טרסות, מדרגות אבן, שומרות, מבצרים, בתים עתיקים ועוד, שמשתלבים עם הצמחיה והטופוגרפיה, הם שמייצרים את התחושה הנינוחה והמחוברת לאדמה שאנו חווים ביציאה לטבע ההררי.

שיחזור חקלאות שלחין

ליקוט אבן ובנייה באבן הן מלאכות קדומות שעברו בזמנו מאב לבן. אבנים מליקוט מקומי שימשו לבניית הבתים, המחסנים, המבנים החקלאים, הטרסות, השבילים וכל אלמנט מבונה אחר.
אבני הלקט היו אבנים שנאספו באותו אזור בו רצו לבנות. באיזור רמת הגולן – אספו אבן בזלתית; באזורי ההר האחרים - אבן גיר קשה (דולומיט); בשפלה - אבן גיר רכה או אבן נארי; במישור החוף - אבן כורכר; במדבר - אבן גיר ואבני צור. בעידן הנוכחי, כבר לא פשוט - ולעתים גם לא חוקי - ללקט אבנים בטבע, ולכן מביאים אבנים ממחצבות ייעודיות. במקרים שמתאפשר, מומלץ לאסוף אבנים לפני ותוך כדי עבודות העפר לפיתוח השטח בו תתבצע הבנייה.

היתרונות בשימוש באבן לקט
נראות - שימוש באבן לקט מקומית מחבר את מרחב הגן עם הטבע שמסביב.
תחזוקה - היתרון של ריצוף אבן על פני דק מעץ או ריצוף אחר שלא נדרשת כמעט צריך תחזוקה, במידה ובונים נכון.
אווירה - לא צריך אבנים רבות כדי לקבל אווירה, אפשר לשלב עם חומרים אחרים. אפשר לתכנן במינון נכון על מנת ליצור אווירה טבעית.
שילוב עם צמחיה – שתילה של צמחיה ארץ ישראלית בגינה עם בנייה באבן מבליטה את היופי שלה.

עקרונות בבניה באבן
תשתית - חשוב להקפיד על תשתית נכונה, כתלוי בסוג הקרקע. תשתית לקויה עלולה לגרום להרס הבנייה בשל שורשי עצים ש"מרימים" את הריצוף או מפרקים את הטרסות, זרימת מים חזקה יכולה גם היא לגרום לנזקים. צריך לבסס את התשתית כראוי, כדי שבנייה תחזיק מעמד שנים רבות.

הנחת האבנים – בריצוף, האבן צריכה ל"שכב" כששטח הפנים הגדול יותר אופקי לקרקע. בטרסות צריך להניח את האבן בשיפוע קל לכיוון המדרון, מה שיגביר את היכולת שלה לתמוך בקרקע. חשובה מאד צפיפות האבנים בבנייה, ולעתים יש צורך להשתמש בחומרי מליטה כדי למלא חללים. בבנייה יבשה ללא חומרי מליטה, חשוב לצופף את אבני הבנייה עם כמה שיותר אבנים קטנות (דבש, קלינים וכו').
בבניית קירות וטרסות, מניחים את האבנים בכל שורה לסירוגין, כך שכל אבן בשורה השנייה 'תשב' על חיבור בין שתי אבנים בשורה שמתחת. חשוב להפריד כמה שניתן בין האדמה לבין האבנים בטרסה, כי תזוזות הקרקע עלולות למוטט את הטרסה במשך השנים. כדי למנוע תזוזה, נשאיר מרווח בין הקרקע לבין קיר הטרסה, אותו נמלא באבנים קטנות, שמאפשרות למי הגשמים לחלחל דרכן.

כרמי יוסף

היישום בפועל
נציג כאן שלוש דוגמאות לשימוש באבן טבעית: בנייה באזור ההר, שבה נעשה שימוש באבן לקט מקומית; בנייה בשפלת יהודה שבה היה צורך להחזיר את התשתית למקור ושימוש באבני גיר וצור מדבריות במדבר יהודה.

גן אירועים חוות צאן קדר
מתחם הגן הוקם בחווה צאן הנמצאת בצפון מדבר יהודה, סמוך למעלה אדומים, בין הר מונטאר המזוהה עם הר העזאזל ובין נחל קדרון. באזור החווה אפשר למצוא שרידים ארכיאולוגיים מרשימים הבנויים מאבן מקומית, כמו חורבת הורקניה וגם מבנים פעילים כמו מנזר המרסבא.
בפרויקט הזה השתמשנו באבן מקומית בגוונים מדבריים, ולמרות שכמויות האבן לא היו גדולות יחסית, ניתן לראות שהאבן בולטת מאד בתוך מרחב הגן ויוצרת תחושה של הוד קדומים, שמתכתב יפה עם שאר האלמנטים הבנויים.
גן אירועים

 

חווה בגיא - שיחזור חקלאות קדומה
המקום נמצא בגיא בן הינום, בין הר ציון לשכונת אבו טור, והוא אחד מנקודות הטבע הבתוליות היחידות בתוך ירושלים. היה חשוב לשמור על ערכי הטבע כמו צוקי סלע, עצי בר, שיחים וצמחים אחרים מסוגים שונים.
הרעיון מאחורי הפרויקט היה ליצור מערכת מים שתדמה שני מעיינות, שמהבריכות שלהן תצאנה תעלות השקיה לחלקות של ירקות ועצים, כדוגמת חקלאות השלחין הקדומה.
הבריכות נבנו מאבן בשילוב הרבה טרסות, ספסלים, ועוד אלמנטים מיוחדים שהשתלבו באתר שהיום מתפקד כמרכז הדרכה ותיירות של עמותת אלע"ד ורשות הטבע והגנים, שהן גם אלו שיזמו את הפרויקט.

שחזור2

 

גינה פרטית בכרמי יוסף
צמוד ליישוב, בשפלת יהודה, נמצא תל גזר שראשיתו בתקופה הכנענית והוא נחשב לאחד האתרים המשמעותיים באזור. יש בו אלמנטים רבים בנויים מאבן, ביניהם מפעל מים מהמרשימים בארץ שחצוב בסלע האם לעומק של 60 מטרים מתחת פני האדמה. ביישוב קיימת אווירה שמתכתבת עם התל ויש יחסית שימוש רב באבן מקומית בפיתוח הנוף.
כשהגענו לשטח הסתבר שבשלב ההכנות לבניית הבית, הטרקטורים יישרו את השטח לחלוטין ולמעשה הרסו את המראה הטבעי שלו. הלקוח רצה להחזיר את המצב לקדמותו ולשם כך היה צורך להסדיר מחדש את הגבהים כדי לחזור לתוואי המקורי של ההר. במקרה זה הקמנו מסלעה שתדמה הליכה בוואדי , בנינו גרם מדרגות ודרגנו מחדש את השטח על ידי בניית טרסות והצבת סלעים מקומיים.

כרמי יוסף2
בצד הקדמי של הגינה היה צורך בשביל גישה וחנייה, שם נדרשנו להפעיל מחשבה יצירתית כדי ליצור משטח חנייה יציב מחד אך גם במראה טבעי מאידך. בוצעו מצעים מהודקים, מיוצבים בצמנט בהיר ופיגמנט טבעי. הצמחיה שנשתלה מבליטה את האבן ונותנת את הנופך האמיתי לגינה (הבית והחצר תוכננו ע"י אדריכל כפיר וקס, ואדריכל נוף אסי קירק).

*נועם ג'קסון, נופי כנען

להמשך קריאה על טיפים לעיצוב גינות קטנות