כתב: טובייה יעקובי, רבולוג ראשי משרד החקלאות

גשם, גשם בוא....ט"ו בשבט מאחורינו וגשם יוק! חשבתי לעצמי, היי טוביה מה הבעיה? הרי אנחנו בשנה מעוברת, ופסח יבוא עלינו לטובה רק בי"ד ניסן שזה עוד המון זמן בהתחשב שיש אדר אחד נוסף! אבל בהדברת עשבים עסקינן ומה שקורה זה ממש גרוע. יש לי דעה מגובשת בעניין תפילותינו לגשם, ומדוע היושב במרומים מענישנו בהיעדר טל ומטר בעיתו...אבל אינני בטוח שהמערכת תסכים/תקבל/תפרסם את הגיגיי הפרטיים בנושאי אמונה וארץ ישראל.


פורסם ברבים שחודש ינואר היה השחון ביותר מאז ומעולם (מניין רישום המשקעים בארץ ישראל) ואם נוסיף שבצפון הארץ שתמיד גשום הרבה יותר מדרומה המצב "על הפנים" מבחינת היעדר משקעים הרי יובן שביצוע הדברת העשבים השנה תקוע מהבחינות הבאות: מי שיישם מונעי הצצה ולא ראה גשמים, כאילו מלאכתו נעשתה לבטלה. קוטלי העשבים יחכו לגשמים בכמות סבירה אי אלו שבועות ספורים, לאחר מכן חלקם יתפרקו עקב קרינת השמש, יעופו לכל רוח בהיעדר קשירה מתאימה לתלכידי הקרקע, ולא יגיעו לכלל פעולה שכן מי הגשם כמו ההשקיה מאפשרים להם להיקלט על ידי שורשי העשבים או ניצרוניהם.

×¢×¨× × × ×ª × ×©× × ×ª

אז תכל'ס מה עושים? מפעילים ציוד מכאני קל וזמין ומכסחים את העשבים שגבהו יותר מ-25-30 ס"מ. עשבים שנבטו לאחרונה וגודלם עדיין קטן, כדאי להדביר באמצעות קוטלי מגע. רצוי לשלב גלייפוסט עם מנות קטנות (0.25% או 25-50 סמ"ק/דונם) של תכשירי אוקסיפלואורפן ("גול", "אוקסיגל", "גליגן", "גלאון", "גליל"). ניתן גם להשתמש בתכשיר המוכן "גליפורורה" שהוא שילוב מוכן של גלייפוס עם מעט "אורורה" העיקר להימנע מפגיעה בנוף ירוק של צמחים ושתילים קיימים. אלה לא ממש סובלים פגיעה כזו בתקופה בה הם מלבלבים.

יש לשים לב כי בעונה זו רבים מעצי הפרי הנשירים (אפרסק, אגס והאחרים) החלו מלבלבים! פגיעת רחף קוטלי עשבים בתקופה זו קריטית ביותר, ופגיעה בהם כעת תגרום גם לנזקים נמשכים מבחינת צימוח ענפונים, שלא לדבר על הפרי.

אם אנסה להיות מעט אופטימי....ולקוות שכמויות סבירות של גשם אכן יגיעו, ניתן יהיה בסמוך לרדתם להשתמש בקוטלי עשבים מונעי הצצה במקומות בהם זה מתאפשר: בסביבת עצי פרי בוגרים ניתו ליישם תכשירי דיורון במינון שלם של 150 - 200 סמ"ק/דונם או 1% בשילוב של כל קוטלי המגע שנהוג להשתמש בהם. מי שיוכל לתחח ולהכין את הקרקע כך שהעשבים שנבטו קודם לכן לא מפריעים יותר, יכול בהחלט להשתמש בתכשירי דיפלופניקן ("קוורץ", "פאלקון", "לגאטו") במינון 40-50 סמ"ק/דונם.
בהיעדר מחשב, בוודאי שלא הייתי מוצא את אשר כתבתי בעת הזו בדיוק לפני שנה: ".....בעניין הזה פורים עוד לפנינו, וחורף טוב יכול שיימשך אל תוך מרץ וראשית האביב תהיה אכן ירוקה כמו בפעם האחרונה שראינו בחורף 1992/3". הלוואי!

אם נמשיך את דבריי בעניין המשקעים, ובזוכרנו את הסערה האחרונה ומבלי להזכיר את השלג היכן שירד, זכרו כי כמויות גשם גדולות בפרק זמן קצר גורמות בדרך כלל לסחף קרקע וחירוץ בקרקעות קלות או מתוחחות. במקרים כאלה גם קוטלי העשבים במידה וניתנו אל הקרקע עלולים להיעלם מהשטח עליו ייושמו.

×¢×©× × × × ×¨× ×
כפי שכתבתי לא פעם בשנים האחרונות, קרקע רוויה אינה מתאימה ליישום קוטלי עשבים מונעי הצצה שכן אין כל אפשרות למולקולות התכשירים להיספח לתלכידי הקרקע הרווים במים. רק לאחר התייבשות המקטע העליון של הקרקע (כמה ס"מ בודדים) ניתן לבצע הפעולות הללו בבטחה וביעילות מקצועית!

התארכות שעות האור מאז 22 בדצמבר 2013 לעבר השוויון בשעות האור והלילה ב 22.3.2014 ולאחר מכן המשך התארכות היום מגבירים במידה ניכרת את קצב צמיחת העשבים הרעים.

העשבים הקרויים בפינו "קיציים" מציצים וגדלים כעת ובהם מיני ירבוז, קייצת, רגלת הגינה, ירוקת החמור. גם זיפן ודגניים נוספים יפארו את משטחי הגן. חובה להדביר מינים אלה בטרם גדלו מאד שאז הם הופכים להיות קשי הדברה!


× × × × ×ª × ×¦× × ×

מדשאות
קדימה למלאכת המדשאות! מדבירים עשבים קיימים באמצעות קוטלי עשבים בלתי שאריתיים כמו תכשירי גלופוסינט אמוניום ("בסטה", "פאסטר", "בסט ביי") באם הטמפרטורה חוצה את 20oC, מתחת לטמפרטורה זו התכשיר יעיל הרבה פחות! מי שאינו תלוי בטמפרטורה הוא "דוקטלון" שיעשה את העבודה היטב גם כן. שני התכשירים מצריכים הוספת משטח לא יוני דוגמת שטח 90 או תפ.

×¤×§×¢× × ×¤× × × × ×

במדשאות מבוססות בלבד: אין יותר תכשירי סימזין או אטרזין בארץ ולכן מניעת הצצת העשבים תבוצע באמצעות יישום של "רונסטאר" גרגרי במינון של 10-15 גרם למ"ר. היישום מאד יעיל ומצריך השקיית הפעלה באופן סדיר. על מנת להדביר עשבים קיימים יש להשתמש באביב בתכשירי ברומוקסיניל דוגמת "ברומינל", "ברומינקס" במינון של 100-150 סמ"ק לדונם. תכשירים אלה יעילים כנגד נבטי עשבים רחבי עלים בלבד, אך בטוחים מאד למדשאה.

 

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך.

 

להמשך קריאה על מזיקים נפוצים באביב