מאת : ד"ר טוביה יעקובי, רבולוג


בסתיו 2006 כתבתי, כאן במדור הזה: "הצפון בוער תרתי משמע, מרבית שטחי היער ברכס נפתלי ובסביבת אצבע הגליל נשרפו כליל, וההנחיות בדבר מניעת ההצצה של עשבים רעים חייבות לצאת בזמן" (למי שאינו זוכר, זאת היתה תקופת מלחמת לבנון השניה...).

מוזר אולי אף יותר מכך - שוב אני נדרש להכין הנחיות כאלה, והפעם לקראת חורף תשע"ה (2014-15). מבצע צוק איתן עדיין בעיצומו, ורבים מחברי בקיבוצי עוטף עזה, ידידי רן פאוקר וחברים רבים נוספים מניר עוז, נירים, כיסופים, נחל עוז, ארז, עלומים, סעד, כפר עזה ושאר 
היישובים לא בדיוק חושבים על מניעת הצצת עשבים אלא על מניעת הצצת מחבלים בבתיהם!

מאחר והמדור מעט אישי, שכן אני כותב אותו ברציפות שנים רבות, ולפני מילים טכניות, חשובות ככל שתהיינה, הרשו לי להביע את דאגתי, אהדתי ורגשי הערכתי לחברים מיישובי עוטף עזה והיישובים הסמוכים להם... חזקו ואימצו.

טיון

אינני יודע אל נכון אם הציפיות לחורף יותר "רטוב" אכן נכונות וגם תתגשמנה. גם במילה זו טמונה המילה גשם, אבל מניעת הצצת עשבים תלויה בעיקר בעיתוי רדת הגשם הממשי הראשון, בעזרתו ניישם קוטלי עשבים מונעי הצצה.

קוראי "גן ונוף" והעוסקים בהדברת עשבים באשר הם, כדאי שתדעו שקיימת מתקפת חורמה על תכשירי ההדברה בכלל, וכעת גם על קוטלי עשבים שנחשבו "תמימים" ולא מזיקים כלל וכלל! אז למדנו זה מכבר שגם "ראונדאפ" מסוכן למין האנושי למרות שמרבית גידולי השדה בעולם מרוססים בו (כולל אלפי מיליוני דונם מהונדסים גנטית), ולרשימת החומרים המוגבלים נכנסים כעת גם תכשירי טריפלורלין, "לוטוס",  תכשירי אלאכלור ו"דו קטלון".

המהפכה הירוקה כבר מזמן לא נמצאת בפתח, היא יושבת בנוחיות רבה בחדרי השינה והסלון המשפחתי/קיבוצי/מדינתי וכל אשר ניתן לעשות הוא לנסות ליישר קו עם הלחץ האקולוגי, גם אם חלק מנציגיו אינו תמיד יודע את כל הפרטים נכוחה...

בטוחני שמרבית הקוראים כבר יודעים היטב שאין זה מקצועי להקדים ולרסס קוטלי עשבים טרם זמנם. העשבים הרעים נובטים בעת שתנאי הסביבה (לחות, טמפרטורה, אורך יום) מתאימים לתהליך הנביטה, ומרביתם עושים זאת בגל אחד חזק ומרוכז. מאחר ואין אנו מונעים את הנביטה, הצצתם של העשבים החד שנתיים תתממש מיד לאחר נביטתם. בשלב זה אנו למעשה מתערבים באמצעות קוטלי העשבים, שהם תכשירים כימיים. בהיעדר קוטלי עשבים טריאזינים דוגמת סימזין וטרבוטרין, ניישם קוטלי עשבים כמו תכשירי אוקסיפלואורפן ("גול" ודומיו) אוקסדיאזון ("רונסטאר" ודומיו). תכשירים אלה יודעים גם לקטול עשבים קיימים בטרם גבהו מאד. כשמיישמים אותם לאחר ההצצה, כדאי לשלב בהם תכשירי גלייפוסט ("ראונדאפ" במינון סביר - 1% או 150-200 סמ"ק לדונם).

קוצ'אב

לא ציינתי את נושא הכנת השטחים לקראת ביצוע הריסוסים מאחר ואני משוכנע כי כל העוסקים בגן הנוי מודעים זה מזמן שאין משתמשים בקוטלי עשבים אם השטח לא נקי משאריות עשבי הקיץ, גזם וכל פסולת המונעת מתרסיס קוטלי העשבים להגיע בצורה מיטבית לפני הקרקע. אני מכיר בעובדה שחזרה על כך היא בגדר "חפירה", כמו שהצעירים מכנים זאת כיום, אך אני פוגש חקלאים בעלי ותק שלא מבינים שלפני שמרססים קוטלי עשבים צריך לפנות את שטחי המטע משלכת העלים, אחרת קוטלי העשבים לא יפעלו כמו שצריך.

תכשירי גלופוסינט אמוניום ("בסטה" ודומיה) יעילים כל עוד טמפרטורת הסביבה נעה סביב 200C, ולכן, אם הסתיו חם דיו, מאד מומלץ ובטוח להשתמש בתכשירים אלה בכל מקום שרק ניתן. החומר הפעיל אינו סיסטמי ולכן בטיחותו לצמחיה רב-שנתית רבה מאד. עם זאת אסור להרטיב בפראות את העלווה של הצמחים בגן מאחר וגם נזק ויזואלי מיותר במקרים כאלה.

הדברת עשבי קיץ ורב-שנתיים

את עשבי הקיץ שעדיין גדלים בסתיו הישראלי דוגמת הקוצ'אב נמשיך ונדביר באמצעות תכשירי גלייפוסט או על ידי קוטלי הדגניים ("סלקט", "דגנול" ודומיהם), רק זכרו שבמקומות בהם מצויה השקיה ו/או מים זמינים אחרים, צמחי הקוצ'אב לא יודברו בנקל והם מתחדשים כל העת.

יבלית ומדשאות סוררות אחרות יש לרסס בתכשירי גלייפוסט בריכוז של 2-3% או בריכוזים גבוהים של קוטלי הדגניים שציינתי קודם.

טיונית
בכלל, אופציית ההדברה הבנויה על שילוב של קוטלי מגע עם מונעי הצצה היא שיטה יעילה יותר וחשובה ביותר בייחוד נגד עשבים עמידים לקוטלי עשבים. משכך, עדיף שילוב של תכשיר מונע הצצה כמו "קרב" או "גול" או "רונסטאר" עם תכשירי גלייפוסט ("ראונדאפ").

עשבים קשי הדברה, רב-שנתיים כגון טיון, טיונית, ינבוט, הגא - מחייבים ביצוע זהיר ומיומן של ריסוס עם תכשירי 2,4-D ("אלבר סופר",  "אמינובר", "בר 720") או "טומהוק" ובמקומות בלתי מגוננים גם באמצעות "שוטגן" 1%. בכל אלה מוטב לשלב גם "ראונדאפ" 2%.

לפני הפעלת קוטלי עשבים הורמונליים אלה יש לשים לב לאמצעי הזהירות הנדרשים מריסוס בתכשירים אלה בסמוך לצמחי תרבות!

מדשאות 

במדשאות מבוססות ניתן גם כעת להמשיך ולהדביר עשבים רחבי עלים באמצעות "טומהוק" 0.75-1% או "אלבר סופר" 0.5-1% תוך נקיטת אמצעים שיבטיחו מניעת רחף תכשירים אלה לצמחי הגן הסמוכים למדשאה. בסתיו מומלץ וניתן ליישם "רונסטאר" מגורען 10-15 גר' למ"ר.

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך.

להמשך קריאה על הדברת מזיקים בתקופת הסתיו