במערכת אקולוגית טבעית ובריאה, השחקנים העיקריים שמחזקים את מערכת החיסון של הגינה, הם בעלי החיים. הדרך היעילה, המהירה והיפה למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה ולדחות ״מזיקים״ אחרים היא באמצעות שתילת צמחיה תומכת.

מאת: אלכס צ׳מודנוב*

רובנו מודעים לחשיבות של המערכת החיסונית של גופנו וכמה חשוב לא רק לשמור עליה, אלא גם לחזק אותה אקטיבית, לחשוף אותה באופן מבוקר והדרגתי למגוון של פרו-ביוטיקה ומגוון של גירויים ואלרגנים. אנו יודעים שאם נקפיד על הגישה הנ״ל נוכל למנוע הרבה מחלות ומפגעים בגופנו ונוכל לשגשג באופן המלא והרחב של המילה.הגוף שלנו והמערכת האקולוגית הטבעית שסביבנו אינם שונים במהותם וכך גם הגינה שלנו. כמונו, גם כל גינה ונישה אקולוגית טבעית, צריכות מערכת חיסון שתעזור להם להתמודד עם מפגעי אקלים, גלים של ״מזיקים״ ומחלות, חוסרים תזונתיים ועוד.

איך נראית המערכת החיסונית של הגינה, אם כך?

במערכת טבעית בריאה, השחקנים העיקריים שמחזקים את מערכת החיסון, הם בעלי החיים. כן, בעלי החיים! החרקים, הזוחלים, הציפורים, היונקים וכמובן המיקרואורגניזמים שבתוך ומעל הקרקע.
כל אותם היצורים שאנו נוטים לשכוח (או אף לגרש) בגינות שלנו, אחראים על ציד מזיקים, העברת חומר אורגני ממקום למקום, דישון, הגדלת המגוון הביולוגי של הגינה, הפצת מיני צמחים ובאופן כללי יצירת שרשרת מזון גדולה, חסונה ומגוונת. בלעדיהם נקבל גינה חלשה, שוממת ופגיעה שתמיד תלויה בהתערבות מתמדת של יד אדם ו/או כימיקלים.

חמניית נוי ועליה דבורת הדבש אשר תורמת שירותי האבקה משמעותיים מאוד לגינתנו.

כאשר אנו מבינים ששירותי המערכת החיסונית ניתנים לנו על ידי יצורים חיים אחרים ואנו עוצרים בשביל להעריך ולמדוד את נוכחות היצורים הנ״ל בחיינו, אנחנו מגלים שני דברים חשובים ומטרידים:

1. כל שטח בארץ שנבחר להקים בו גינה או לעבוד בגינה קיימת הוא בהגדרה שטח מופר ופגוע (קרי - גוף חולה עם מערכת חיסון מוחלשת או לא קיימת). זאת כי רוב הגינות מוקמות תוך כדי החרבה מוחלטת של המערכת האקולוגית המקומית (עוד בשלב בניית השכונה/בית).
2. כל גינה שמוקמת על טהרת מערכות הדישון הכימי ומטופלת בריסוסים והדברות היא בגדר חולה אנוש המוחזק על קוקטייל תרופות ואינפוזיות.

זחל של פרפר זנב הסנונית. אם נחכים לשתול פיגם מצוי בגינה, הפרפר יטיל עליו את הביצים, הזחלים לא יזיקו לגידולים שלנו ונזכה בנוכחות של פרפר יפיפיה ומיוחד בגינה.

אז איך מחזקים את המערכת החיסונית של גינתנו?

החדשות הטובות הן שזה לא קשה! העולם סביבנו ערוך בנוי ומסודר לעידוד מגוון וחיים ואם נעשה את הבחירות הנכונות בגינה נוכל להאיץ תהליכים טבעיים בקצב מסחרר ולהביא ליציבות, בריאות ושגשוג בגינתנו.
שתילת צמחיה תומכת היא הדרך היעילה, המהירה והיפה למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה ולדחות ״מזיקים״ אחרים. צמחיה תומכת עונתית ורב-שנתית מגוונת, תעזור לנו למשוך ציפורים, פרפרים, גמלי שלמה, קיפודים, קרפדות, צרעות טפיליות, עכבישים, דבורים ועוד רשימה ארוכה של יצורים שנוכחותם מבריאה את גינתנו ומהווה בקרת מזיקים מאוד משמעותית בה. הסוד הוא לייצר נישות אטרקטיביות ומוגנות לכל אותם יצורים, כך שהם יוכלו לעשות את עבודתם אך יוכלו להיות גם מוגנים ולא מופרעים בגינתנו.

אז מה שותלים?

רשימת הצמחים התומכים היא ארוכה, מסועפת ודורשת היכרות אישית עם כל אחד מהם. כדי לפשט את הדברים הנה מספר המלצות כלליות:

1. להתמקד בעיקר בשתילה של צמחים רב-שנתיים, ממשפחת המורכבים, הסוככיים והשפתניים (תשאלו על המשפחה במשתלה), בדגש על צמחים בעלי פריחה בצבע צהוב, כתום, לבן, סגול ואדום. ספקטרומי הפריחה הנ״ל נוכחים הכי הרבה בנופי הארץ הטבעיים ולכן מושך באופן הכי יעיל טורפי מזיקים מקומיים. צמחים מומלצים: אכילאה קיפחת ואכילה אלף עלה, קריתמון ימי, עינן מסרקני, טגטס למון, חרצית פסיפית, מרוות למיניהן, בזיל מג׳יק מאונטיין, עדעד קנרי, שיבא, מיני רוזמרין ולוונדר, קחוון, קמומיל ועוד.

2. על מנת למשוך ציפורים ופרפרים תשלבו בגינתכם צמחי בר ארצישראליים דוגמת אחירותם החורש, מורן החורש, שרעול שעיר, אלת המסטיק, מרווה משולשת, אזוב מצוי, חוטמית זיפנית, פיגם מצוי, לוטם מרווני ושעיר, גזר קיפח, בוצין מפורץ, זוטא. וגם כמה אקזוטיים דוגמת פיטנגו, פג׳ויה, גויאבה תותית ותות עץ.

ערוגות ירק (מחופות בקש) בגן הירק שלנו בקדרון, מוגנות ע״י חוטמית זיפנית, גזר קיפח, לוע הארי, אורגנו וארטישוק (שחלקו יושאר לפריחה).

3. שתילה של שיחים ועצים צופניים תמשוך צופיות ושלל מאביקים לגינה, אשר יתרמו לתנובת הגינה, יהוו מזון ליצורים אחרים וישמחו את העין והנפש. צמחים מומלצים: בודליית דויד, שיזף מצוי, דליה אימפריאליס, אלביציה ורודה, ינבוט לבן, מכנף נאה, אחירותם החורש, רותם המדבר וקרקש.

והנה כמה דרכים חשובות ופשוטות נוספות לזמן יצורים שונים לגינה:

  • התקנת תיבות קינון והשארה מכוונת של קוצים יבשים וגבוהים בשולי הגינה על מנת למשוך ציפורי שיר הניזונות מחרקים וזחלים.
  • יצירת ערימות קטנות של גזעי עץ ואבנים באזורים מוגנים בגינה על מנת למשוך עכבישים, זוחלים וקיפודים הניזונים מחשופיות, מכרסמים וחרקים שונים.
  • הקמת בריכת נוי או הצבת קערת מים פשוטה ונגישה, תשרתנה את הציפורים ואת כלל היצורים בגינה באופן יציב וקבוע.
  • לחפות את הקרקע בחיפוי אורגני יבש (שבבי עץ, רסק גזם, עלים יבשים, קש). פעולה זו תעודד פעילות ביולוגית מבורכת בתוך הקרקע, תפחית את הצורך ההשקיה ותעלה באופן משמעותי את כמות טורפי המזיקים בגינה.

עירית גדולה. גיאופיט בר בישראל אשר מושך מאביקים רבים, פרחיו אכילים ומהווה אלמנט גובה יפיפיה ועדין בגינה.

אימוץ הגישה האקולוגית ולימוד אקטיבי של המערכות הטבעיות שסביבנו, דרך הגינה שלנו, הן אחת המתנות הגדולות ביותר שאנו יכולים לתת לעצמנו ולמשפחתנו!

התבוננות מתמדת נטולת שיפוטיות ועוינות בגינה שלנו וביצורים שבה, תפתח בנו ענווה, סקרנות וחוכמה פשוטה אשר יעזרו לנו ליצור מרחב פורה, בריא ומלא חיים סביב ביתנו.

 

*הכותב הוא גנן אקולוגי ומתכנן פרמקלצ׳ר, המתמחה בגינות מאכל ובעלים של חברת ״גינה מזינה״

לחצו כאן להמשך קריאה אודות גן מקיים - ללא הדברה