בחודשים מרץ-אפריל, שהם תקופת המעבר מן החורף הקר אל הקיץ הישראלי החם, אנו נהנים מיותר שעות אור, הטמפרטורות עולות והצמחים מלבלבים ופורחים. נציג כאן צמחים המומלצים לשתילה בגינה ובמיכלים בעונת המעבר.

אופק שלו - משתלת שלומית


ניתן למצוא עכשיו במשתלות עונתיים חד-שנתיים כגון טגטס מפושק, ציניה עדינה, פטונייתX מכלוא, מרווה הדורה וברוד משובל (היפואסטס).
כמו כן ניתן למצוא את הדליה - צמח עונתי לעונה החמה המופיע במגוון רחב של צבעים וגדלים.
קיטום הצמח מעודד הסתעפות והסרת הפרחים הנבולים מאריכה את משך הפריחה. מתאים לגידול בשמש מלאה או חלקית ודורש ניקוז טוב.

דליה

צמחים דו- שנתיים המתאימים לתקופה זו הם ציפורן סיני שפורח במגוון צבעים, חוטמית תרבותית ואצבעונית ארגמנית (דיגיטליס), עם עמודי תפרחת גבוהים ומרשימים.

ליזימכיה צפופת-פרחים
גרמית משתרעת הוא צמח עשבוני רב-שנתי שרוע בעל עוצמת צימוח גבוהה שמכסה שטח רחב.
פורח בצבעים סגול, לבן, צהוב וורוד ובניגוד לרוב צמחי הכיסוי מתאים לשתילה גם במקום חצי מוצל. עמיד בקרה ושרב ולכן מתאים לגידול בכל חלקי הארץ. בנוסף לכיסוי שטחים, מתאים גם לשתילה במסלעות.
חרצית שיחית
צמחים נוספים המתאימים לשתילה בצל חלקי הם סיגל ריחני, קלה חבשית, ניצנית, בשמת הגינה, ליזימכיה צפופת-פרחים ובקופה (סוטרה לבובה).
הבקופה הוא צמח רב-שנתי עשבוני המתאים לשתילה בסלסלות תלויות, באדניות ובמסלעות. צמח זה לא דורש השקיה מרובה ויכול לגדול גם בצל מלא. הפריחה, בצבעי לבן, ורוד וגווני כחול, ריחנית ומורגשת בשעות הערב ונמשכת מסוף החורף ועד תחילת הקיץ.
צמח נוסף לשתילה בצל חלקי הוא הפוקסיהx מכלוא בעל הפרחים היפים והשמוטים, אך הוא נחשב קשה לטיפול וסוג של 'אתגר' לחובבי הגינון. באקלים הארץ הישראלי,הפוקסיה מוגבל לגידול בעציץ בלבד - ורצוי שיהיה תלוי. הצמח לא יסבול יובש, דורש ניקוז טוב ואור רב - אך לא קרינת שמש ישירה. בקיץ סובל מאוד בחום, ובחורף הקרה עלולה לגרום לקפיאת הענפים ולתמותת הצמח, לכן ישמש כצמח רב-שנתי רק בפינות מוגנות בגינה ובמרפסת.

חרצית הגננים
כמו כן, הפוקסיה יכול להיות צמח מתנה פורח (ממש כמו החרצית והדליה) - תחליף לזר פרחים
שינבל בעוד שבוע.
קבוצת החרציות היא אחת מקבוצות הצמחים הפופולריות בגינה, ובה צמחים חד-שנתיים,
עשבוניים רב-שנתיים ובני שיח מעוצים. לחרציות צבעי פריחה מגוונים - החל מהצבעים הבהירים, צהוב ולבן, וכלה בצבעים הכהים כמו בורדו ואדום. החרציות הפופולריות ביותר הן חרצית שיחית המגיעה לגובה 60 ס"מ, עם צמיחה כדורית ומעוצה ופריחה באביב-קיץ בצבעים צהוב, לבן, ורוד ואדום וחרצית הגננים (זן מכלוא של חרצית גדולת-פרחים),
זן שמתאים גם לשתילה במיכלים ובאדניות, בעל עמודי פריחה בשלל צבעים עם פרחים שמתאימים לקטיף. החרציות דורשות השקיה מרובה יחסית וזקוקות לקרני שמש לפחות למשך חצי יום.  חודש מרץ הוא חודש טוב לחידוש מלאי צמחי המאכל, התבלין והמרפא בגינה.
נשתול או נזרע עשבי תיבול כמו בן-חרדל מצוי (אורוגולה), גד השדה (כוסברה), כרפס ריחני (סלרי), מיני נענע, פטרוסלינון הגינה (פטרוזיליה), ריחן, שבת ריחני (שמיר) ושום העירית. צמחי מאכל, תבלין ומרפא כמו אזובית (אורגנו), אזובית תרבותית (מיורן), אזוביון רפואי (לבנדר),
בת-קורנית פשוטה (תימין), זוטה לבנה, ליפיה לימונית (לואיזה), לענה שיחנית (שיבא), רוזמרין רפואי, שעונית נאכלת (פסיפלורה)
וירקות - כרוב, צנונית, גזר, בצל וסלק עלים.
ישנם צמחים נוספים רבים שאפשר לשתול בתחילת האביב שיקשטו את הגינה בצבע, טעם וריח.
מומלץ להגיע למשתלה הקרובה אליכם, להתרשם מהמראות ולהתייעץ עם הצוות המקצועי.

להמשך קריאה על רב שנתיים פורחים לשמש מלאה לעונת החורף