שילוב של אלמנט מים התואם את הסגנון העיצובי של הגן, מוסיף לו הרבה ערך ויופי, יוצר סיפור, דבר הגורם למבקר לרצות לגשת, לראות ולשמוע..

הבחירה באלמנט המים צריכה להיעשות לפי סגנון הגינה – מודרני, טבעי, מסוגנן, ים תיכוני, ובהתאמה לפרופורציות של השטח הקיים

כתבה: מירי לחיאני, "גינונים"*

כל בוקר אני שותה את הקפה בפינת קפה הקטנה שנמצאת באזור הכניסה לבית, קרוב למטבח. זו פינה אינטימית קטנה, מחופה באבני מדרך ומוקפת בצמחיה עשירה, פינה קסומה ונעימה להתחיל בה את הבוקר. אבל הדבר החשוב ביותר בה, לטעמי, הוא הצליל הנעים ברקע של פכפוך מים רגוע, שמשתלב עם ציוץ הציפורים. במבט ראשון, אלמנט המים קצת נסתר מהעין על ידי הצמחיה, אבל במבט קרוב יותר אפשר לראות את המים ואת הדגים ששוחים בהם. בתכנון גינה זה אחד העקרונות המנחים: לא לגלות את כל הגן כבר מהכניסה, אלה לתת למבט לחפש, להסתקרן ובסוף לגלות, מה יש מעבר לצמחיה ולשביל.

גינון טוסקני

שילוב של אלמנטים של מים בעיצוב גנים, כמו בריכות נוי ומזרקות, מוכר מזה שנים רבות מאוד. במסופוטמיה, הבריכות ששימשו לרחצה שולבו בגינות. בבבל נהגו לבנות בריכות נוי בחצרות הארמונות כחלק מהעיצוב ואף הוסיפו מזרקות שהדגישו את ההשקעה והשוני ממגורים רגילים. הבריכות שמקורן במסופוטמיה השפיעו מאוד על העיצוב של הגן המוסלמי, שבו כמעט תמיד שולבו בריכות נוי במרכז הגן. גם היוונים והרומאים בנו בריכות נוי פונקציונאליות במרכז הבית. הבריכה שימשה לנוי, לאגירת מי הגשם, לשתייה ואפילו לקירור של הבית.

הגן הצרפתי במאות ה-17-18 הפך את הבריכה לאלמנט עיצובי גיאומטרי בגני הארמונות המפורסמים, כמו בוורסאי. הסגנון האנגלי שהתפתח בהמשך, שילב בגנים בריכות מלאכותיות שנעשה מאמץ גדול לעצב אותן במראה טבעי ככל הניתן. בגנים האנגלים לאלמנט המים תפקיד חשוב בעיצוב הגן עד היום.

בריכת נוי טבעית

בימינו מעצבי נוף מתאימים את אופי ועיצוב אלמנט המים בהתאם לסגנון ואופי הגן והבית. כמו שמעצבים את הבית בעזרת אלמנטים שונים שמוסיפים לו אופי וייחודיות, כך גם בגינה. שילוב של אלמנט מים התואם את הסגנון העיצובי של הגן, מוסיף לו הרבה ערך ויופי, יוצר סיפור, דבר שגורם למתבונן לרצות לגשת, לראות ולשמוע.

איך לבחור את סוג האלמנט ולשלב אותו בגינה?
עם שפע האפשרויות הקיימות קצת קשה לבחור, אבל יש כמה עקרונות שכדאי לקחת בחשבון שיכולים לעזור בבחירה של האלמנט המתאים לגינה שלכם. הבחירה צריכה להיעשות כאמור לפי סגנון הגינה – מודרני, טבעי, מסוגנן, זן, ים תיכוני, ובהתאמה לפרופורציות של השטח הקיים.

סוגי האלמנטים הקיימים:
בריכת שכשוך – בריכה קטנה ולא עמוקה, אשר ניתן להשתכשך בה.

שכשוכית שהיא גם בריכת נוי ביגנה עירונית קטנה

בריכת שיקוף – בריכה רדודה עם חיפוי כהה, כך שניתן להתבונן במים ולראות את הגן משתקף בהם.

בריכת שיקוף

בריכה אקולוגית – בריכה שבה המים עוברים דרך אגנים מיוחדים שבהם צמחי מים, התורמים לשמירה על איזון אקולוגי וניקיון. משמשת גם כבריכת שכשוך וגם לנוי.

בריכת נוי – משמשת כחלק עיצובי של הגן. מוסיפים בה לעתים דגים, צמחי מים יפים, סלעים. הנביעה של המים יכולה להיות מתוך סלע או כמפל הנובע מקיר, ויש עוד אפשרויות רבות.

בריכת נוי טבעית

כדי שהאלמנט ישתלב יפה בגן, הוא צריך להיכלל כבר בעיצוב הראשוני של הגינה. המיקום מאוד חשוב, הגישה צריכה להיות נוחה, והצמחיה מתאימה. פינת קפה סמוכה, ספסל יפה או פסל, יכולים לשדרג את המראה ולהפוך את האזור למסקרן ומזמין.
המים גם מושכים בעלי חיים, יש אנשים שנרתעים מכך, אבל פעמים רבות ראיתי ציפורים שבאות לשתות ולהתרענן במים, או חתול שעובר ושותה, דבר שיכול רק להוסיף לזרימה ולאנרגיות טובות בגינה.
גם בגינות גג ומרפסות אפשרי ורצוי לשלב אלמנט מים, העקרונות לבחירה דומים מאוד לאלו של גינה פרטית.

אלמנט מים לפי עקרונות הפנג שואי

המים הם אחד מחמשת היסודות בפנג¬ שואי - עץ, אדמה, מתכת, מים. הם מקור החיים והשפע, מים זורמים מייצגים כסף ושפע חומרי, גמישות, רגישות, עומק וזרימה, ניקיון וטוהר. אלמנטים של מים כמו בריכות, מפלים, מזרקות ומעיינות הם כלים רבי עוצמה לתיקון לפי תורת הפנג¬ שואי, אך יש להשתמש בהם בזהירות ולדעת היכן למקמם. אין למקם את אלמנט המים בגב הבית, רצוי למקמו באזור הכניסה לבית או ליד פינת ישיבה.

כדאי שאלמנט המים ייראה גם מתוך הבית על ידי כך נכניס את הגינה לבית. יש לדאוג לכך שכיוון זרימת המים יהיה אל הבית ולא מהבית החוצה על מנת למנוע בריחת השפע מהבית. אין להרבות באלמנטים של מים באותה גינה – רצוי מקור מים אחד.

נביעה ממטבע נחושת בגינת גג

תחזוקה ובטיחות

פעמים רבות כשאנחנו מתכננים גינות, אנחנו שואלים את הלקוחות, אם הם מעוניינים באלמנט מים בגינה והתשובה הקבועה שאנו מקבלים, היא תמיד בשאלה – "אלמנט מים זה לא מקור ליתושים והרבה עבודה?" אז זהו, שלא..

אלמנט מים עם מים זורמים בסירקולציה לא מהווה מקור ליתושים, להיפך. אנחנו מוסיפים במים דגים קטנים בכמות מספיקה, כמו "גמבוזיה" ו"רוזיבארב" שאוכלים את זחלי היתושים. יש גם דג גדול יותר, "דניו ענק", שאוכל את זחלי היתושים. רק מקור מים עומדים גורם ליתושים להתרבות. לכן כדאי תמיד לבדוק בגינה שאין מקום כזה, מפיצוץ בצנרת ההשקיה, זליגה מביוב שמוסתרת על ידי הצמחיה, כלים עם מים עומדים וכו'.

אלמנטים של מים בתוך כדים

במידה ואין הרבה זמן פנוי לטפל באלמנט המים, או שהמקום מצומצם, או כשרוצים משהו בטיחותי יותר, אפשר לבחור אלמנט פשוט, שלא מצריך ניקוי וטיפול לעתים קרובות. אפשרי להשיג את צליל הפכפוך גם בלי הבריכה עם הצמחיה והדגים. יש אלמנטים של נביעה ללא הבריכה הגלויה, וניתן לשתול סביבה צמחים מתאימים כדי לקבל את האווירה.

כבעלת בריכת נוי טבעית בבית, האלמנט אינו מצריך תחזוקה מרובה. מדללים מדי פעם את הצמחיה, מוספים מים כדי להשלים את החוסר הנובע מהתאדות, ולמי שמפריע מטפלים בירוקת באמצעות חומרים מתאימים (לי אישית זה לא מפריע).

אלמנט מים ייחודי בגינה עירונית

הסוד בגינה מוצלחת, נעימה ומזמינה, הוא ליצור בה הרבה אזורים, כמו שאנחנו יוצרים בתוך הבית: אזור ישיבה מרכזי, אזור למנגל ולאוכל, פינת קפה, שבילים מעניינים, פסלים מיוחדים, ערסלים, עששיות, כדים, סלעים, וכמובן אלמנט מים, אלו הדברים שנותנים את האופי לגינה.
בהצלחה בבחירה, ולא לשכוח להאכיל מדי פעם את הדגים... (זה ממש כייף, מניסיון).

*מירי לחייני, 'גינונים' - תכנון והקמת גינות נוי

להמשך קריאה על אתנחתא בסגנון ספסלי