בכתבה הנוכחית ניגע בסוג אחר של מזיקים, או גורמי נזק יותר נכון, ולאו דווקא במזיקים או במחלות קלאסיים שעליהם כתבנו עד כה. הפעם המזיקים הם... אנחנו.

מאת: נעמן אהרונוביץ* רופא צמחים

מגיעות אליי פניות רבות של גננים בנוגע ל"דשא עם כתמים יבשים", או "צמחים עם כתמי יובש", או "התפתחות לא נכונה של העץ", או "עץ שלא מניב פרי", או "עץ שמניב בצורה חלשה, ללא פריחה" ועוד כהנה וכהנה שאלות בסגנון. ברוב המקרים מדובר פשוט בחוסר מים או בהשקיה לא נכונה.

לצערי הרב, יש פער גדול בהבנה מהו אופן ההשקיה הנכון בהתייחס לסוג הקרקע, לעונת השנה ולמזג האוויר. לשינוי במזג האוויר יש השפעה ישירה על תדירות ההשקיה וכמות המים. בנוסף, חייבים להתייחס לסוג הקרקע בשטח הגידול.

במדשאות לדוגמה, בכ- 95% מהמקרים של התייבשות במדשאות בתקופת האביב ותחילת הקיץ או בתקופת חמסינים קשה, ככל הנראה מדובר בכמות מים נמוכה מדי בכל השקיה או בתדירות לא מספקת!

התייבשות של כתם בגינה בעקבות מצב ההשקייה

כאשר רואים התייבשות בדשא של כתם שלא מתפשט או שהכתם אחיד במבנה שלו, הדבר הראשון לבדוק הוא את מצב ההשקיה. לוקחים מקדח אדמה/דוקרן/את חפירה ובודקים בשתי נקודות: בנקודה יבשה ובנקודה ירוקה, לעומק של 20-30 ס"מ ומשווים את לחות הקרקע. חשוב לעשות את הבדיקה ביום שלפני ההשקיה ולא מיד אחרי ההשקיה. אם יש הבדל ברמת לחות הקרקע, ככל הנראה מדובר בחפיפת ממטרות לא טובה או בכמות לא נכונה של השקיה. חשוב למדוד את שטח המדשאה ולהשקות לפי כמות המים המומלצת לאזור ולקרקע, וכמובן לפי סוג הדשא.

פרי שלא שרד ונפל מהעץ

עצי פרי בוגרים למשל, צריכים לקבל 80-100 ליטר בשבוע. עצי נוי שעדיין לא הגיעו לבגרות מלאה ישמחו להשקיית עזר טובה אחת או שניים בעונת הקיץ, ולעתים – בשנים שחונות במיוחד - נצטרך לתת השקיה כזו גם לעצי נוי בוגרים.

לעתים אני מגיע לייעוץ בגינות, ומוצא שצינור הטפטוף מונח די רחוק מהצמחים. בבדיקה מהי כמות ההשקיה, אני מגלה כי ההשקיה מופעלת 20 דקות פעם ביומיים. עם כמות כזו הצמח לא מקבל את מנת המים הנדרשת, הוא רק שורד!

צריך להבין שטפטפת אינטגרלית מוציאה בממוצע 1.50 ליטר לשעה. זה אומר שבכ-20 דקות, הטפטפת מוציאה חצי ליטר. כמות זו ממש אינה מספיקה אפילו לא לצמח קטן. בתקופת הקיץ אנחנו צריכים לתת כמויות טובות של מים לצמח. מינימום 20 ליטר לשבוע לצמח קטן, ו-50 ליטר לצמח גדול, ולחלק את הכמות הזו למנות יומיות, לפי סוג הקרקע.

עלים נבולים

כל מה שכתבתי אלו כללי אצבע, וצריך לבדוק ולהשקות במדויק לפי הנתונים המקומיים בכל גינה. צריך להשקות בנדיבות, אבל מנגד לשים לב שאנחנו לא משקים יותר מדי. כלומר, אנחנו נותנים את ההשקיה הרצויה, נותנים מספר ימים ושעות לפי הצמח, הקרקע ומזג האוויר. נותנים לקרקע להתייבש ואז חוזרים להשקיה נוספת.

מדשאה נגועה

יצא לי לראות מצבים, גם בקיץ, של מדשאות נגועות במחלות שונות בגלל עודפי השקיה. רטיבות קבועה של הקרקע יחד עם חום יוצרים כר פורה להתפתחות מחלות ומזיקים בקרקע. לכן, חשוב להקפיד על השקיה מדויקת ומסודרת, גם בכמות וגם במרווחי הזמן בין ההשקיות.

* ליצירת קשר עם נעמן אהרונוביץ

לחצו כאן להמשך קריאה על כיצד ניתן לחסן את הגינה