הצללה במרחב העירוני – רצוי מול מצוי 

לקראת הקיץ הקרב בצעדי ענק ולאור התקנה שהתקבלה החודש ולפיה תחויב כל רשות מקומית להצליל את גני השעשועים שבתחומה, החלטנו להקדיש לנושא כתבה.

ראיונות: יעל בן ציון כוכנוביץ, עריכה: נורית לוי

ראשית חיפשנו את ההגדרה לנושא : "הצללה במרחב העירוני היא מתן צל בערים באמצעות עצים, מבנים יריעות וכו'. במדינות חמות כמו ישראל, הפרש הטמפרטורות בין שטחים מוצלים לבין שטחים לא מוצלים במרחב העירוני עשוי להגיע ל-15 מעלות ויותר בחודשי הקיץ, ‏ולדבר זה יכולות להיות השפעות על בריאות האוכלוסייה והכלכלה העירונית והארצית".
שטחים חמים מידי מעודדים שימוש במכוניות ומהווים חסם להליכה ברגל, רכיבה באופניים ושימוש בתחבורה ציבורית. ההשפעות של דבר זה הן נרחבות כולל יותר פקקי תנועה, זיהום אוויר מתחבורה, בעיות חניה, תאונות דרכים ועוד. אחת ההשפעות החמורה היא פגיעה בפעילות גופנית ועידוד אורח חיים יושבני, שגורר השלכות בריאותיות גבוהות על האוכלוסייה. הפחתת ההליכה בעיר פוגעת גם בכלכלה העירונית בגלל פרבור המסחר - יציאה של עסקים אל מחוץ לעיר - דבר שמעודד עוד יותר שימוש במכוניות.

עץ פיקוס מצל על גן זכרון בחיפה
לפי ארגון הבריאות העולמי הנזק מאורח חיים יושבני במדינות עשירות, כמו ישראל הוא נרחב - 7.7% מכלל מקרי המוות- זהו גורם המוות הרביעי בחשיבותו, מיד לאחר השמנה ובשיעור דומה לה. בנוסף מחסור בצל במרחב העירוני עלול לגרום מקרים רבים יותר של סרטן העור.
כתוצאה מכך ערים שונות בעולם החלו בשנים האחרונות להשקיע בסוגי הצללות שונות כדי לעודד תחבורה בת קיימא, עירוניות מתחדשת ואורח חיים פעיל לשם שיפור הבריאות הרווחה והכלכלה העירונית. (מתוך אקוויקי.)
בנובמבר 2017 , בעקבות הצעת חוק שהגישה חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין, החליטה ועדת הפנים של הכנסת, שחובת הצללה לגני שעשועים תהיה חלק מהנחיות של גופי התכנון והרשויות המקומיות למתכננים. ח"כ איילת נחמיאס ורבין ,הסכימה לעגן את הנושא בהנחיות מחייבות למתכנן ולא בחקיקה . בחודש מרס השנה, רגע לפני בוא האביב חתם שר האוצר, משה כחלון, על תקנות תכנון ובנייה שיחייבו הצללה בגני המשחקים ויגנו על ילדים מהסכנות הכרוכות בחשיפה לשמש.
הרשויות המקומיות, שיתקצבו את הצללת הגנים בתחומן, יהיו חייבות לעמוד בתקנות תוך 180 יום מהחתימה, דהיינו מספטמבר 2019. כמות הצל המינימלית שתתוכנן תהיה על פני 70% משטח המרחב החופשי של המתקנים בגן השעשועים. הצל דינמי ומשתנה כפונקציה של שעות היום ועונות השנה, ולכן תכנון ההצללה יהיה כך שהיא תספק את כמות הצל הנדרשת. הדבר ייבדק בכל גני השעשועים בארץ ביום הארוך ביותר בשנה - 21 ביוני - בשלושה מועדים: בשעות 10:00, 13:00, ו-16:00.
גן נלוברמן חיפה
התקנות קובעות כי "יש לעודד שההצללה תבוצע באמצעות עצים", אולם הצללה כזאת תארך מספר שנים עד לצמיחת העץ, כך שממליצים בינתיים לבצע הצללה באמצעים מלאכותיים. במקרה של שתילת עצים הרשות לא תצטרך לעמוד בהוראות כמות הצל בגן, וזאת למשך עד חמש שנים.
שילוב הצללה מלאכותית וטבעית בחיפה
במקרים חריגים, למשל חשש מפגיעה בערך אמנותי או שימורי, יינתן פטור מלא או חלקי מחובת ההצללה, כאשר ההחלטה יוצאת הדופן תנומק בכתב כדי למנוע
נקיטת אמצעים נגד מפרי התקנות החדשות. "אין תכלית לגני משחקים אם אין בהם צל ברוב שעות היום", אמר כחלון. "מה שיפה בהדמיות בשלבי התכנון חייב להיות גם שמיש לציבור".
בכתבה שהתפרסמה בעיתון של הוד השרון ובדקה את מצב ההצללה בישובי השרון הסתבר שהרשויות המקומיות משקיעות לא מעט בחזות העיר ויוצרות מקומות נפלאים - יש ספסלים, יש גני שעשועים, יש גינון, אבל רק דבר אחד משמעותי חסר: צל, וכך הן דנות את הציבור לברוח לקניונים ולמקומות ממוזגים ומונעות ממנו את האפשרות הבסיסית ליהנות בחוץ . (בדיקת "מיינט הוד השרון").
פנינו לרשויות על מנת לשמוע מהן איך הן מתכוונות להתמודד עם התקנה החדשה. ורבות מהן העדיפו להימנע ממתן תגובה.
סוהיל עבאס – אגרונום, סגן מנהל אגף תשתיות עירוניות, מנהל המחלקה לגנים ונוף בעיר חיפה : שיתף כי במהלך 4 השנים שעברו הוצללו בחיפה כ 82% ממתקני המשחקים בעיר עם הצללות אשר מכסות מעל 80% משטחי הגן . השנה יש תכנון להשלים את ההצללה של גני המשחקים ל-100%.
גן נתן קסל חיפה
לשאלתנו לגבי הצללה טבעית, ענה סוהיל "כי ייקח לעץ לפחות 3-4 שנים על מנת שיתחיל לתת צל משמעותי להגנה על משתמשי הגן .אולם בגנים שיש בקרבתם עצים בוגרים וותיקים כמו בגן הזיכרון או בגן שטרוק או בגן המשחקים בויז'ניץ - הצל שהעצים נותנים הינו יותר טוב אפילו מהצללה קונבנציונלית בהתחשב בזרימת האוויר בין ענפי העצים ולכידת האבק באוויר. הלוואי ובכל מקום תהיה הצללה טבעית וכך נחסוך את פירוק ההצללות בחורף והחזרתם בקיץ, דבר הכרוך בעלויות רבות ובנוסף אנו נדרשים לתקן יריעות של ההצללות שנקרעות ממשטרי הרוח ולנקות אותם ולאחסן אותם בחורף ושוב לתלות אותם לקראת הקיץ .
מאידך עלינו לזכור שמתקן משחקים הנמצא מתחת לענפים של עץ איקלפטוס זהו מטרד מאין כמוהו היות וענפי האיקלפטוס נשברים בקיץ כתוצאה מהתייבשות ויכול ליפול בבת אחת על המתקנים . סך כל השטח המוצלל בחיפה עומד על כ 30,000 מטר מרובע הצללה ברחבי העיר."

אלי יזראעלי - מנהל מח' פיתוח ונוף בעיר אשקלון – סיפר על ניסיון לייצר "מדד להצללה" - הכוונה לכמות עצים שתיתן כמות צל מספקת - אולם נושא זה נמצא עדיין בחיתוליו. לדעתו של אלי עד לפני 5-8 שנים היו משתמשים רק בעצים אך העולם עבר להיות יותר מתועש, נכנסו לשימוש חומרים קשיחים ברזנטים ופלסטיק – והזניחו את העצים.
לדברי שחר צור, אדריכל נוף, מומחה בתכנון עצים במרחב הציבורי, "כדי שאנשים ייצאו מפתח הבית וירצו לשהות בחוץ, צריך ליצור להם מסדרון נוחות אקלימית או מיקרו אקלים. אנשים ילכו למקומות שנעים להם לשהות שם, שבו רמת הקרינה והטמפרטורה נמוכות יותר. לכן, צריך להציב למתכננים מדדים - למשל שכיכר או רחוב יהיו מכוסים ב-80-60 אחוזי צל. דווקא בישראל, שיש בה קיץ כל כך ארוך וחם, אין מספיק צל במרחב הציבורי.
"במשך שנים מתייחסים לעצים כ-Nice To Have, ולא כאל תשתית שצריך להשקיע בה מחשבה וכסף - שיכולה לצמצם את תחלואת הסרטן, להאריך את חיי האספלט, להקטין ברבע את האנרגיה המושקעת במיזוג ולהגדיל את ערך הנדל"ן. תראה כמה מושקע ברשויות בפרחי העונה וכמה מושקע בצל. עצי הדקל שמרבים לשתול אותם - אלה עצים פוליטיים, שתמיד שותלים לפני הבחירות, כי הם גדלים ויש להם מיד נראות מירבית".
צור מציע להקים תשתיות תת קרקעיות לגידול עצי צל - שמתחת למרצפות יספקו לשורשי העצים תנאי גידול מפנקים של אדמה ומערכת השקיה. "זו השקעה גדולה, לטווח ארוך. הכל עניין של שינוי תפיסה וכסף", הוא אומר.
לדבריו, בכיכרות המשמשות לאירועים המוניים, ניתן לשתול עצים גבוהים שהעלווה שלהם מתחילה בגובה רב, והגזעים אינם מפריעים לתנועת האנשים בכיכר. "צריך לוודא שבכל כיכר יהיה צל מספיק למעבר ולשהייה. לצערי, אין כיכרות כאלה בארץ, חוץ מכיכרות פנימיות של בנייני היי-טק".

נשמח לקבל את תגובתן של רשויות נוספות על פעילותן בתחום הצללת גני שעשועים ליחצו כאן  לשליחת מייל.

להמשך קריאה על אתרי טבע בתוך העיר