אואזיס אורבני בתל אביב

כתב: אדריכל נוף ליאור לוינגר, סטודיו אורבנוף*

"עיצוב מעולה הינו מערכת יחסים רב שכבתית בין האדם וסביבתו" (נאוטו פוקסאווה, מעצב)

על רקע ההתמודדות שלנו עם שינוי האקלים, והרצון לייצר ערים חסונות וסביבה טובה ובריאה יותר, הפרויקטים האדריכליים והאורבניים המרתקים ביותר בעולם כיום הינם אנסמבל של דיסציפלינות שונות. חצר לבונטין, הינו פרויקט קטן וצנוע בכל קנה מידה, בו צוות התכנון ניסה להפגין יצירתיות, לבחון רעיונות חדשים, ולשאוף לעיצוב איכותי ברוח הפרויקטים פורצי הגבולות בעולם.

פרויקט לב לבונטין הוא פרויקט מגורים מעורב שימושים בדרום תל אביב, הכולל 71 יחידות דיור מעל חזיתות מסחריות. המבנה תוכנן ע"י האדריכל גידי בר אוריין. הטיפולוגיה הייחודית של המבנה, המוכתבת ע"י המגרש שצורתו משולש, יצרה חצר פנימית – אואזיס אורבני על גג חניון.
הצוות המולטי-דיסציפלינרי של המתכננים כלל אדריכל נוף, אקולוגים ימיים, מהנדסים המתמחים במיחזור מים, יועצת השקיה מנוסה, יועצת תאורה, ויועץ מומחה באבן.
תכנית פיתוח, סטודיו אורבנוף

הצוות פיתח גישה יצירתית להתמודדות עם אתגרי האתר: צורתו, קנה המידה שלו ותנאי האור, בכדי לייצר גן אינטימי, מיקרו-אקלימי ונעים לשהייה.
בפרויקט מספר אסטרטגיות מקיימות וחדשניות, הכוללות קציר מי מזגנים, ההופכות את החצר לאואזיס אורבני בו הדיירים "יוצרים" את המים המביאים חיים וטבע ללב הגן התחום.
אולי הסיפור המעניין ביותר של הפרויקט הוא שיתוף הפעולה ארוך השנים והמפרה שלנו עם האקולוגים הימיים ד"ר עידו סלע וד"ר שמרית פרקול. היכרות מקרית באוניברסיטת תל אביב ב-2010, הובילה לשיתוף פעולה ראשון – פיילוט להעצמת הדגה בנמל יפו (הוקם ב 2018), ולאחריה זכייה משותפת במקום השני בתחרות החשובה ביותר בעולם בתחום האקולוגיה הימית ( THE SAVANNAH OCEAN EXCHANGE ). את הההצעה הובילו האקולוגים הימיים, ועיקרה היתה בחינה של רעיון להחלפת קירות ים ושוברי גלים מבטון סטנדרטי במטריצת בטון חדשה ומחוספסת המותאמת לעולם החי. חספוס הבטון הוא תכונה חשובה וחיונית לגיוס דגה (השלב בו הופכים הדגיגים הצעירים לבוגרים).

לאחר התחרות, שוחחנו על פוטנציאל אריחי בטון בעלי מטריצה דומה לשימוש יבשתי. ב- 2011 ביצענו פיילוט במסגרת גן שמשרדנו תכנן בתל אביב, ובאותה שנה שילבנו את האריחים בהצעה הזוכה של משרדינו לתכנון פיתוח בניין מבקר המדינה בירושלים. בתכנון, הצענו שקיר החצר האנגלית התוחמת את הספריה של בניין המבקר יחופה באריחי קיר ביו-אקטיביים. כל אריח בגודל 30X30 יכול להחזיק כחצי ליטר מים. מטריצות הבטון הייחודיות תומכות בפיתוח טחב, עפצים וצמחיה מטפסת, בד בבד עם עמידה בסטנדרטים הכי מחמירים של בטון קונסטרוקטיבי.


במהלך ביצוע בניין מבקר המדינה, עידו ושמרית פיתחו גם מודל של אריח שהינו כיס שתילה ופרויקט חצר לבונטין ב-2015 היווה הזדמנות מצויינת להשתמש בו. בהיקף בניין לב לבונטין ישנה חזית מסחרית והדופן האחורית של המסחר יצרה קירות אטומים בגובה של 5 מטרים, אתגר עיצובי גדול. בהשראת ערוגות הבטון הנטועות של אדריכל הנוף הברזילאי האייקוני, בורלה מרקס, הצענו שהקיר הארוך בחצר יחופה לכל אורכו באריחי הקיר הביו-אקטיביים עם כיסי שתילה.
קו טפטוף בראש הקיר מרטיב את הקיר, והמים המתאדים במהלך היום מורידים את הטמפרטורות בחצר בין 2-13 מעלות באמצע אוגוסט, ביחס לרחובות שמסביב (תוצאות מדידה באמצעות חיישנים בחודשים 6-8/2017 – מחקר אותו יזמו וביצעו האקולוגים הימיים).

גם בשנים שלאחר השלמת הפרויקט, הגן תיפקד כמעבדה עם מחקר מתמשך במיתון אקלים, בטון, מים, צמחיה. הקשר הייחודי בין אדירכל הנוף, החוקרים, האדריכל, יועצת התאורה, יועצת ההשקיה, הלקוח ומנהל התחזוקה, היו מפתח להישגים הלא מבוטלים של הפרויקט שאף זכה להכרה בכנס העיצוב העולמי במונטריאול ב- 2018

שיתוף הפעולה עם האקולוגים הימיים הראה לנו את הפוטנציאל שיש לחוסן ימי לתרום לחדשנות ויצירתיות בתכנון המרחב הציבורי העירוני, והוא מעלה מחשבות לגבי האפשרויות לקחת את המודל הזה צעד נוסף לתכנון בסביבה מדברית. בנוסף, למדנו שיעור נוסף על היכולת של מדע להעצים עיצוב ולמלא אותו בתוכן ומשמעות.

קרדיט לפרויקט: סטודיו אורבנוף אדריכלות נוף, בר אוריין אדריכלים, ECONCRETE ד"ר עידו סלע וד"ר שמרית פרקול, מתכננת השקיה טובה לוינוב, מתכננת תאורה אורלי אברון אלקבס, מנהל הפרויקט אבי חכימי, מזמין העבודה זיסי הצובאי, מנכ"לית לב לבונטין. 

*אדריכל הנוף ליאור לווינגר הוא המנהל והבעלים של סטודיו אורבנוף אדריכלות נוף, ויועץ של האיחוד האירופי לפתרונות של מערכות מבוססות טבע ליצירת חוסן עירוני.

להמשך קריאה על גן המוזיקה בראשון לציון