המצאה ישראלית - מגלשה נגישה לכיסאות גלגלים

טינה גואטה ושירן כהן, שתי סטודנטיות ישראליות להנדסת מכונות, לא משתמשות בכיסא גלגלים. אבל כשהן התיישבו בו לראשונה ונכנסו לגן שעשועים, הן מיד הבינו את הבעיה.

כך נולד הפרויקט החברתי שלהן, שהסתיים בהמצאת המגלשה הנגישה הראשונה בעולם - שמבחינתן היא רק ההתחלה:


המודעות לנגישות גדלה מאד בשנים האחרונות ומתרחבת לתחומים נוספים , אבל האם הנגישות מגיעה גם לגני שעשועים? למרות העלייה במודעות ולמרות שגני שעשועים נגישים כבר מתחילים להופיע פה ושם (פארק רעננה למשל ) עדיין אין אף גן שמאפשר לילדים בעלי מוגבלויות חוויה מלאה ועצמאית, בלי שיצטרכו להסתייע במלווה או לוותר על חלק מהחוויה.

זה בדיוק מה שהניע את טינה גואטה ושירן כהן, סטודנטיות להנדסת מכונות במכללת SCE בפרויקט הגמר שלהן לפתח מתקן שעשועים ראשון מסוגו בארץ וככל הנראה גם בעולם, שמאפשר לילדים עם מוגבלויות להתגלש במגלשה באופן עצמאי.
"הבנו שיש לנו המון לתרום"
המתקן שפיתחו גואטה וכהן כולל כבש עלייה נגיש למגלשה, שלאורכו שתולים משחקים אינטראקטיביים ללימוד עקרונות בסיסיים במדע והנדסה ("אנחנו לומדות מדעים מדויקים ורצינו להנגיש את הנושא לאוכלוסיות נוספות", מסבירה גואטה). בראש המגלשה מחכה לילדים קפסולה שמותאמת לכיסא גלגלים ולשני משתמשים נוספים ללא כיסא גלגלים, שבסיום הגלישה חוזרת לראש המגלשה. כל התהליך דורש תחזוקה מינימלית, לא צורך חשמל ועומד בדרישות הבטיחות של תקנים מחמירים.

הדמייה של המגלשה אלי סיטבון.
אחד מהגנים שבהם ביקרו השתיים הוא פארק חברים ברעננה, שנוסד בשיתוף עם בית איזי שפירא, שפועל למען ילדים עם צרכים מיוחדים ומשפחותיהם. "הם החלוצים בתחום הפארקים הנגישים בארץ, ועוזרים לעיריות בארץ לפתח אותם", מספרת כהן, "קיבלנו מהם מידע רחב שגרם לנו להבין שהתחום הזה נמצא ממש בחיתולים, ושיש לנו המון לתרום".

פארק חברים ברעננה

קרוסלה נגישה בפארק רעננה

"גילינו שהדבר המרכזי שחסר הוא פארק נגיש שבו הילד יכול להיות עצמאי – תמיד יש צורך בעזרה במלווה", היא מוסיפה, "חתרנו לזה שתהיה לילד עצמאות, שהוא יהיה כמו כל הילדים, ושתהיה לו חווית השעשועים הכי טובה שהוא יכול לקבל". "זו גם הסיבה שבחרנו במגלשה, כי זו חווית השעשועים הכי משמעותית שיש", מסבירה גואטה, "כל שינויי הגבהים המהירים שעושים טוב לגוף, הילד באמת צריך את זה".
"אמרו לנו שאנחנו משנות לאנשים את החיים"
השתיים בדקו ומצאו שעדיין לא קיימת מגלשה נגישה לכיסאות גלגלים ויצאו לדרך בליווי מנחת הפרויקט לוסי מילר, אבל נתקלו בכמה אתגרים: הצורך להשאיר את המתקן בנראות של מתקן שעשועים רגיל, תקני בטיחות מחמירים, והניסיון לאפשר שילוב אמיתי במשחק בין ילדים עם ובלי מוגבלויות, וכן בין הורה בכיסא גלגלים לילד שלו.


פארק החברים שבפארק רעננה - מתקני משחק נגישים

לבסוף, אחרי תקופת פיתוח ארוכה, המתקן שהשתיים דמיינו נולד והן הוזמנו להציג את הפרויקט החברתי שלהן בכנס "מהנדסים חברה" השנתי של מכללת SCE, שבו הוא זכה לתגובות מצוינות.
כהן: "המודעות היום לגנים ופארקים נגישים ממש גדלה והתחום הולך ופורח. כרגע זו רק ההתחלה, וברור לי שאם מישהו ישים את זה כצורך, אז זה יקרה".
"מדובר בפרויקט בהיקף ענק , גם בתהליך וגם בתקציב, אבל התוצאה מדברת בעד עצמה – החיוך של הילד שווה את כל המאמץ וההשקעה שלנו לאורך כל השנה", אומרת כהן ומספרת שהן מתכננות להמשיך את הפרויקט ולתכנן עוד מתקנים נגישים שייכנסו לשימוש בארץ ובעולם, בעזרת סיוע מהמכללה שתומכת בפרויקט החברתי שלהן ומדרבנת אותן להמשיך איתו הלאה.
"מה שמניע אותנו זה מה שהלכנו איתו מההתחלה – לאפשר חווית שעשועים רגילה לילדים עם מוגבלות, באופן שיתופי ומשלב", היא אומרת, "אנחנו רוצות שזה ישנה לילדים עם מוגבלויות את החיים".

מקור הכתבה מאקו, הדר ת"ש. 4/6/19

להמשך קריאה על הצללה במתקני שעשועים ציבוריים