להנדס את הנוף

מאשקלון ועד תל חי – היכן אפשר ללמוד הנדסאות אדריכלות נוף. כל מה שרציתם לדעת על המקצוע, מקומות הלימוד, המסלולים השונים והדגשים של כל מסלול

מאת: נורית לוי

אדריכלות הנוף נמצאת מסביבנו, בכל מקום, גם אם אנו לא תמיד מודעים לכך. ספקטרום העבודה בתחום רחב מאוד ונע על פני קני מידה שונים , החל מגינה פרטית וכלה בפרויקטים ברמה ארצית. אדריכלות הנוף עוסקת בדרכים שונות של תכנון היחס שבין המבנים לקרקע ולנוף ובין האדם לטבע או לסביבה הבנויה.
כיווני ההתפתחות המקצועיים של הנדסאי אדריכלות נוף הם רבים ומעניינים. חלקם עובדים כשכירים בחברות בנייה, במשרדי תכנון, ברשויות מקומיות, חלקם עובדים כעצמאים בתכנון סביבה של פרויקטים גדולים או קטנים.
היות ואנחנו רואים חשיבות במקצוע זה, שלא תמיד זוכה למעמד לו הוא ראוי, החלטנו להרים את הכפפה ולקראת ההרשמה לשנת הלימודים הקרובה, פנינו לכל אחד מהמוסדות בהם נלמד המקצוע וביקשנו מהם מידע על המגמה, על מנת לתת לכם את האפשרות להחליט היכן תרצו ללמוד. נכון להיום, ישנם שישה מוסדות לימוד בהן ניתן לרכוש את המקצוע: מכללת אשקלון, מכללת שנקר, אורט כפר סבא, רופין, הטכניון, תל חי.
על מנת להשלים את התמונה, פנינו גם לשלושה אנשי מקצוע, שאליהם מגיעים הבוגרים עם תום הלימודים על מנת לחפש עבודה.

שנקר

ישראל דרורי - מנהל אגף גנים ונוף בעיריית פתח תקוה:
"התנאי שלנו לקבלת עובדים מקצועיים, ממפקח ועד מנהל מחלקה, שהם חייבים להיות מינימום הנדסאי אדריכלות נוף. בגוף כמו עירייה זה לא מהלך פשוט, היות ויש לחצים להכניס אנשים שהם לא תמיד מקצועיים. מעבר לתעודה, חשוב כמובן גם הניסיון".
עידו עמית, מנהל מחלקת פרויקטים בעיריית פתח תקוה, הפנה את תשומת לבנו לכך, שהנדסאי אדריכלות הנוף ברשויות המקומיות זכאים לתוספת שכר מקצועית. על כך מרחיב משה שגב, יו"ר חטיבת השלטון המקומי בהסתדרות ההנדסאים: "החל מחודש יוני 2017, במסגרת הסכם השכר האחרון שנחתם במשק, הוחלט לקדם מספר מקצועות של הנדסאים ברשויות המקומיות ולתת להם תוספת מקצועית בגובה של 10% משכרם. תוספת זו ניתנה גם להנדסאים שעוסקים בתחום הנוף ברשויות".

טלי וקסלר - בעלת משרד אדריכלי נוף "נחלת הכלל":
"בעבר, היתה העדפה במשרדי אדריכלות נוף לקלוט רק בוגרי טכניון במגמת אדריכלות נוף. בשנים האחרונות קרו שני דברים: הביקוש לאנשי מקצוע גבר על ההיצע, והיות והיצע הנדסאי אדריכלות נוף גדול מהיצע אדריכלי נוף, באופן טבעי המשרדים התחילו להעסיק הנדסאי אדריכלות נוף."במקביל, הבינו שלכל אחד יש את החוזקות שלו ואת התרומה הייחודית שלו, מה שמשאיר מקום נרחב יותר להנדסאים בתחום של משרדי אדריכלות נוף. שיטת העבודה השתנתה, כבר לא מקובל שעובד אחד מטפל בפרויקט באופן בלעדי, אלא מנצלים את החוזקות של כל אחד מהאנשים במשרד, את התכונות והכישורים של כל אחד, כשכל אחד מביא יכולות שונות. "להנדסאי אדריכלות נוף יש יתרון בתחומים של צמחיה והשקיה, היות ושמים דגש יותר חזק על נושאים אילו בלימודי הנדסאות נוף. במקביל ,בתחום התכנון, הרמה עלתה מאד וניתן לראות קפיצת מדרגה בהסתכלות על חלל-מקום וביכולת לחקור נושא."

ישראל גלון - מנהל אגף פרחים והנדסת הצומח בשירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות:
"בענף הגינון בישראל יש מספר מקצועות הנלמדים מזה שנים – אגרונום, אדריכל נוף, הנדסאי נוף, טכנאי נוף, גנן 1,2,3. תעודות אגרונום ואדריכל נוף ניתנת באוניברסיטאות ושאר התעודות במסגרת הכשרה מקצועית של משרד העבודה. עד לפני כ-30 שנה ניתן היה ללמוד טכנאות נוף במשך כשנה, אך מאז מתקיימים רק לימודים לתעודת הנדסאות נוף במשך כשנתיים.
"התעודה הניתנת הינה הנדסאי אדריכלות נוף. בפועל, חלק קטן מהמסיימים לימודים אלה אכן עוסקים בתכנון צמחיה והשקיה ועובדים במשרדי אדריכלי נוף ואף כמתכננים עצמאיים. אך רובם של המסיימים עובדים כמנהלי עבודה אצל קבלני גינון, כמנהלי אזורים ומפקחים במחלקות גינון של רשויות מקומיות וחלקם מתקדמים לתפקידים כמו מנהלי מחלקות גינון או מנהלי אגפי שפ"ע.
"הבעיה שבקורס הם אינם לומדים כמעט את הנושא הגנני-האגרונומי – ביצוע ותחזוקת גן, ניהול צוות, פיקוח על עבודות גינון ועוד. דבר זה פוגע מאוד בענף מאחר ועיקר פגישתם עם ענף הגינון הינו בשטח. כבר לפני שנים פנינו למשרד העבודה בבקשה לפתוח מגמה של הנדסאי נוף בתחום הגנני, אך נענינו בשלילה.
"אני קורא כאן לממונים על הנושא לשקול את הבקשה מחדש. ענף הגינון בישראל זקוק להרבה אנשי מקצוע שיובילו את הענף, שההתמחות שלהם תהיה בתחומים המעשיים של הגינון ולא רק מתחום התכנון".


טכניון
מנהלת המגמה - אלה סימנוב
מיקום - חיפה

ותק- המגמה נפתחה בשנת 2018.
תוכנית הלימודים - לימודי הנדסאי אדריכלות נוף כוללים לימודים עיוניים ומעשיים בתחומים כגון: הנדסה, עיצוב, מדעי הסביבה והטבע, אמנות ועיצוב , הנדסה וטכנולוגיה ומלווים בסיורים מקצועיים ובהעשרה של הרצאות אורח בנושאים נלווים. מקצועות התמחות - טופוגרפיה; תכנון נוף, תכנון פרטי גן, תכנון צמחיה, תכנון מערכות השקיה, תכנון אקולוגי, גינון - ביצוע ואחזקה.
מסלול הלימודים - מסלול לימודי ערב – משך הלימודים שלוש שנים (6 סמסטרים). הלימודים מתקיימים 2-3 פעמים בשבוע החל משעה 17:00 ובימי שישי. הסטודנטים נבחנים שלושה מבחנים חיצוניים (ארציים): הכרת הצומח, פרטי גן ונוף, תכנון צמחיה והשקיה. לקראת השלמת לימודיו נדרש כל סטודנט להכין עבודת גמר שתבוצע בהנחיית מנחה אישי. יש גם בחינות והגשות פנימיות של בית הספר בכל מקצועות הלימוד.


אשקלון

מכללת אשקלון - למידע נוסף על מסלול הלימודים לחצו כאן
מנהלת המגמה - ד"ר מיכל ביטון
מיקום - בקומפלקס החדשני של מכללת אשקלון

ותק - המסלול קיים משנת 2005.
תוכנית הלימודים: המטרה היא להעניק לסטודנטים בסיס ידע נרחב וכלים מקצועיים לעבודת תכנון ועיצוב הנוף, מתוך פרספקטיבה אקולוגית, מודעות גבוהה לאדריכלות נוף מקיימת, תוך שימוש בכלים הטכנולוגיים החדשניים ביותר. במסלול תוכנית לימודי מחשב מהמתקדמות בארץ, כדי להעניק לבוגרים שלו עדיפות טכנולוגית ביציאה לשוק העבודה.
מסלול הלימודים – בשנת תשע"ט הושק מסלול לימודי ערב חדש ומקוצר שאורכו שנתיים בלבד במקום שלוש וכולל שני סמסטרים קיץ. מסלול ייחודי זה מאפשר לסטודנטים ליהנות משני העולמות - מצד אחד לימודי ערב שאינם מגבילים את הסטודנט בחיי היומיום ולאורכם יוכל להמשיך לעבוד, ומהצד השני זהו מסלול לימודי הערב הדו-שנתי היחידי בארץ המעניק תעודת הנדסאים בתום שנתיים בלבד.


תל חי

 

מכללת תל חי -למידע נוסף על מסלול הלימודים לחצו כאן
מנהלי המגמה – יסמין איתמרי, מאיר אלמקיים
מיקום - מכללת תל חי שמצפון לקריית שמונה

תוכנית הלימודים: הקורסים מתמקדים במתן כלים וידע שיאפשרו לסטודנט להיות מתכנן נוף יצירתי ומקצועי, החל ממקצועות גרפיקה ושרטוט ידני וממוחשב, בוטניקה והכרת צמחים, טופוגרפיה ותולדות אדריכלות נוף ועד מקצועות הליבה של התכנון - תכנון צמחיה והשקיה, תכנון פרטי- גן ותכנון נוף. במסגרת 4 קורסי תכנון נוף מתנסים הסטודנטים בתכנון פרויקטים נופיים בגדלים שונים: חצר פאטיו, בית פרטי, שטח ציבורי, שכונת מגורים, ולבסוף פרויקט גמר אישי.
חלק גדול מהקורסים נערכים בצורת סדנה, שבה הסטודנטים עובדים על פרויקטים תכנוניים ומקבלים הנחיות אישיות ממנחי הקורס.
מסלול הלימודים - הלימודים במגמה הינם לימודי בוקר ומתקיימים בימים ראשון עד רביעי, כאשר בימי חמישי נערכים סיורים אחת לחודש בערך. משך הלימודים המלאים הוא שנתיים, ובמהלך השנה השלישית עובדים באופן עצמאי, עם הנחיה שבועית, על פרויקט הגמר.
אורט כפר סבא
אורט כפר סבא
מנהל המגמה – רותם אפפל
מיקום – בכניסה לכפר סבא

ותק – מעל 20 שנה. מפתיחת המחלקה ועד היום סיימו את לימודיהם כשלוש מאות סטודנטים. אחוזי סיום הלימודים, במחלקה לאדריכלות נוף, כולל הגשת פרויקט הגמר בפני מה"ט וקבלת דיפלומת הנדסאי אדריכלות נוף הם 75%, ומספר זה הוא מהגבוהים מבין מסלולי הלימוד הקיימים במכללות להנדסאים בארץ.
המחלקה עצמה קטנה ואינטימית ולפיכך מתאפשרת לסטודנטים סביבת לימודים אישית ותומכת מהמרצים והמנחים של הקורסים השונים.
תוכנית הלימודים - תוכנית מצוינות של כלל המכללה, לסטודנטים מצטיינים, המציעה מלגה ומתן שעות חונכות לסטודנטים מתקשים, כוללת מאז פתיחתה אחוז ניכר של סטודנטים מהמחלקה לאדריכלות נוף.
מסלול הלימודים - מסלול בוקר ומסלול ערב. מסלול הבוקר נמשך שנתיים, ארבעה ימים בשבוע, ומסלול הערב נמשך שלוש שנים וכולל לימודים בשלושה ערבים בשבוע ובימי שישי בבוקר ולפיכך מתאים לסטודנטים עובדים.

בית הספר להנדסאים שנקר
מנהל המגמה - ערן הלוי
המיקום- המכללה שוכנת בסמוך לקמפוס אוניברסיטת תל אביב, ברמת אביב

ותק – מגמה חדשה.
תוכנית הלימודים- דגש על תכנון איכותי ועכשווי העונה לאתגרים ולצרכים במרחב הציבורי האורבני והכפרי של תקופתנו. הסטודנטים עוסקים בתכנון ועיצוב סוגים שונים של מתחמים, מגנים פרטיים, ציבוריים ומוסדיים ועד לגנים נושאיים ייחודיים ומרחבי נופש וטיול. תהליכי הלימוד כוללים ניתוח השטח על מרכיביו הנופיים, התנועתיים, האקלימיים ועוד, הבנת צרכי הציבור והפרט והאופן בו הם משתמשים במרחב הפתוח, ולאחר מכן היישום ביצירת מקומות העונים לצרכי האדם והסביבה.
הלימודים מתקיימים במתכונת של כיתות סטודיו בשילוב הרצאות פרונטליות. המסלול כולל סיורים לימודיים, חלקם בסביבתה הקרובה של המכללה.
מסלול הלימודים - הלימודים נמשכים ארבעה סמסטרים במסלול בוקר ושישה סמסטרים במסלול ערב כשבשנה האחרונה הסטודנטים מתכננים את פרויקט הגמר.

רופין

בית הספר להנדסאים רופין
מנהל המגמה- עמי פרנקל
מיקום – עמק חפר, הקמפוס האקדמי רופין

ותק - כ- 26 מחזורים סיימו את לימודיהם במגמה זו והשתלבו כמתכננים במשרדי אדריכלות נוף, בחברות וגם כעצמאיים במגזר הפרטי. המגמה היא הגדולה והמובילה בארץ ללימודים אלה.
מסלול הלימודים: בית הספר מציע שני מסלולים עבור הנדסאי נוף: האחד הוא מסלול אדריכלי-תכנוני, המכין את הסטודנט לעבודת תכנון, והשני הוא מסלול מחקר-גנני, המכין את הסטודנט לעבודה מעשית בתחום הפיתוח והגינון.
מטרת העל של המגמה היא להכין באופן אופטימלי את הבוגרים לחיים מקצועיים ולדרישות המשתנות של הענף בתחום תכנון ופיתוח סביבות החוץ. הדגש הוא על רכישת ידע בפתרון סוגיות תכנוניות, כמו ניהול מי נגר ותכנון בר-קיימא לטובת הסביבה והאדם, כל זאת יחד עם רכישת מיומנות בתוכנות שרטוט ועיצוב מתקדמות.

לקריאה על הכנס הראשון של הנדסאי אדריכלות נוף לחצו כאן