הם מהנים את העיניים ומענגים את האף, אך יש להם מעלה נוספת: אפשר גם לאכול אותם. לא את כולם אמנם, אבל יש מגוון גדול מאוד של פרחים שיוסיפו טעמים וצבעים לכל מנה. בתיאבון!

מאת: לירון סלונר, הנדסאית נוף, משתלת סלונר*

בשנה האחרונה, בעקבות מגפת הקורונה, אנשים רבים פיתחו שני תחביבים עיקריים בישול וגינון, אז כשאתם רוצים לגוון עם האוכל, אפשר לשלב את השניים ולעשות זאת עם פרחי מאכל. השימוש בפרחי מאכל תמיד קוצר מחמאות, הפרחים מוסיפים טעמים מיוחדים וצבע לכל מנה.

כרוב הגינה

 

איך ולמה מומלץ להשתמש בפרחים למאכל ?
פרחי מאכל אמנם נמצאים בשימוש כבר אלפי שנים, אך בתקופה האחרונה השימוש בהם נפוץ יותר והם נמכרים ביותר ויותר ירקניות. פרחי המאכל טעימים כתוספת חיה בסלט, כמרכיב בחליטות תה, כקינוחים מסוכרים או אפויים. בכל מקרה, דרושה התערבות מינימלית ותיבול עדין כדי לשמר את הטעמים המיוחדים של מרכיבי הפרח!

פיג'ואה תרבותית

לפני שאתם משתמשים בפרחי מאכל אנא ודאו כמה דברים:
א.
שהפרחים אכן ראויים למאכל. ניתן להיעזר ברשימה שהכנו (ראו בהמשך) או לבדוק בספרות המקצועית או באתרי אינטרנט אמינים. אין להשתמש בפרח מצמח לא מוכר, שכן לעיתים הפרחים עלולים להכיל מרכיבים רעילים לאדם. בנוסף, לעיתים פרחים של צמח מסוים יהיו אכילים אך חלקים אחרים שלו עלולים להיות רעילים (כמו למשל בצמח הסמבוק השחור) ולכן אנו ממליצים לבדוק מראש כל צמח וצמח.
ב. להפעיל שיקול דעת לגבי מקור הפרחים ולא לקטוף פרחים מרוססים, פרחים מאובקים בצדי דרכים ובוודאי לא פרחים מוגנים!
ג. להשתמש בכל מרכיב בעדינות ולהבין שכמו בכל מזון, כל אדם מגיב אחרת ולכן לצרוך במשורה ולראות שלא מתפתחת תגובה חריגה.
ד. יש לקטוף פרחים טריים, מומלץ בשעות הבוקר.
ה. לרוב מומלץ להסיר את האבקנים ואת בסיס הפרח ולהשתמש בעיקר בעלי הכותרת.
ו. כאשר מנקים את הפרחים אפשר לטבול אותם בקערת מים או לשטוף מתחת לזרם מים עדין, אך לנסות לא לקמט אותם, כדי שלא יהרסו ויהפכו למרירים.
ז. אם רוצים לשמור פרחים במקרר לשימוש מאוחר יותר, מומלץ לייבש היטב על נייר סופג.

פריחת ההדר

אחרי שסיימנו עם כל האזהרות וההנחיות בואו ניגש לעניין...

איזה פרחים ניתן לאכול?
נחלק את הצמחים למשפחות - כך יהיה יותר קל לזכור ולסווג את סוגי הפרחים האכילים. יש להעיר כי הרשימה היא חלקית בלבד, ומורכבת בעיקר מצמחים שניתן למצוא ברוב משתלות המכירה. חלקם מוכרים כמעט בכל מטבח, וחלקם פחות.
• משפחת המורכבים - חרצית, בבונג, ציפורני חתול (קלנדולה), דרדר, שן הארי, חיננית, אכילאה, דליה, חמנית, קיפודנית, טגטס, לענה, סטיביה וארטישוק.
• משפחת השפתניים - אזוביון (לוונדר), ריחן (בזיליקום), רוזמרין, מרווה, מנטה, מיורן, קורנית, אזוב ועוד.

רוזמרין רפואי
• משפחת הפרפרניים - תלתן, טופח, אפון.
• משפחת החלמתיים - היביסקוס, מעוג, חוטמית, אבלמוסקוס נאכל (במיה).
• משפחת הסיגליים - סיגל (בתוך המין סיגל יש מספר צמחים דומים, כמו סיגלית אוסטרלית או סיגל ריחני, אשר נקראים בשמם העממי אמנון ותמר - כולם אכילים וריחניים).
• משפחת הורדיים - ורד, תות שדה, תפוח.

תות שדה


• משפחת הדלועיים - דלעת, קישוא, מלפפון.
• משפחת הנרקיסיים - שום, עירית, בצל.
• משפחת הסוככיים - שומר, שבת (שמיר), גד (כוסברה), גזר, כרפס, כרויה.
• משפחת המצליבים - חרדל, צנון, כרוב (וסוגים דומים כגון כרובית, קייל, באקצוי, ברוקולי ועוד), לפת, בן חרדל מצוי (רוקט), גרגיר הנחלים.

קישוא

• משפחת ההדסיים - פיג'ואה, הדס, פיטנגו, גויאבה.
• משפחת הגרניים - פלרגון, גרניום, מקור החסידה.
• משפחת ההדרים - כל פרחי ההדר אכילים.
• משפחת הזיתיים - לילך, יסמין.


בנוסף ניתן להשתמש בפרחי שיחים שונים כגון פרחי צלף, יערה, יוקה, סמבוק, המרוקליס ועוד.
בחורף ניתן להשתמש בפרחים נוספים כגון כובע הנזיר, שלהב (פלוקס), בכור אביב (פרימולה), בוראג', חמציץ ועוד.
במידה ויש לכם גינת צל, תוכלו ליהנות גם מפרחים אכילים בדמות פרחי הבגוניה, הפוקסיה והבשמת.

המרוקליס- זני מכלוא

במידה ויוצאים לטבע ללקט, ניתן לאכול פרחי כליל החורש, נזמית לופתת, ציפורנית מצרית, עירית גדולה, ציפורני חתול מצויות, חלמית ומעוג ממינים שונים, חרדל השדה, ילקוט הרועים, חרצית עטורה, תלתן ארגמני ועוד.

מה הכי פשוט ומרשים? להכין עוגיות כמו בתמונה:


איך? מוצאים מתכון פשוט של עוגיות שאתם אוהבים, מפזרים פרחים מעל, מרדדים מעט - והופ לתנור.
כל השלבים מתוארים בתמונות. אנחנו השתמשנו באמנון ותמר, פרחי באקצ'וי, לבנדר, ורד וחרצית.
ניתן גם להכין סבונים עם פרחים וכל דבר שישמח אתכם ויוסיף חיים, צבע ועניין לחיי היומיום. רעיונות ניתן למצוא בשפע בחיפוש באינטרנט וברשתות החברתיות.


*לירון סלונר, הנדסאית נוף, משתלת סלונר

להמשך קריאה על מודל חדש לפיקוח על קבלני גינון במועצות אזוריות