שתילה במיקום הנכון ובזמן המתאים, יצירת איזון בקרקע, שימוש בצמחי בר, הפקת דשן משאריות המטבח והדברת מזיקים ידידותית – כל הצעדים ליצירת גינת ירק ונוי אקולוגית ובריאה

מאת: מיכל גלילי ויובל בלוך*

הימים מתקצרים, שעון החורף כבר איתנו, שעות האור ביממה מתמעטות. בימים כאלה שואלים אותנו לא פעם - "אז בעצם מה אפשר לשתול בחורף, כשאין הרבה שעות שמש?"
מתחילת חודש ספטמבר, תחילת הסתיו, עד חודש מרץ ניתן לזרוע או לקנות שתילונים ("סטרטרים" - שתיל קטן בן שבוע-שבועיים הנמכר ללא עציץ. הוא גדל במגש ומוציאים אותו עם מעין קונוס קטן של אדמה) במשתלות של ירקות החורף.

ביניהם אפשר למצוא בעיקר ירקות עלים: חסות במגוון זנים, עלי בייבי, כרוב לבן/ אדום/ שטוח, פטרוזיליה, בצל ירוק, עירית, קייל, בוק-צ'וי, שמיר, סלרי, עולש וכו'. צמחים אלה זקוקים לפחות שמש, לכן אם יש לנו מקום בו השמש היא חלקית ניתן לנצל זאת לטובת ירקות אלו, אותם אפשר לגדל כמובן גם בשמש מלאה. באזורים השמשיים יותר נשתול ירקות כמו צנון וצנונית, פטרוזיליה, בצל, כרובית, ברוקולי וארטישוק.


את הקטניות אשר להן חשיבות גבוהה בהזנת הקרקע כקושרות חנקן, כגון תורמוס ואפונה, חשוב לשתול / לזרוע בתחילת החורף. כמו כן זה זמן טוב גם לתבלינים ולצמחי התה כמו נענה, לואיזה, אורגנו, רוזמרין, עשב לימון, לוונדר, קורנית, מרווה ועוד. אלו צמחים שבנוסף לערכם הבריאותי הרב נותנים גם טעם, ריח וצבע לצלחת וכמובן לגינה.

בנוסף, צמחי התבלין מושכים אליהם את החרקים וכך הם מרחיקים אותם מהירקות שלנו. שתילי התבלינים אינם דורשים טיפול רב וחלקם גם אינם זקוקים להשקיה מרובה.
כדי לקבל צבע בגינה ולכסות שטחים רבים, מומלץ לשתול צמחי בר שיעמדו בתנאי החורף כמו זעפרן, תורמוס ולוע הארי, שפריחתם צבעונית יפה וממושכת. גם הלוביה יכולה לשמש לכיסוי שטחים גדולים יחסית, והיא יוצרת מרבד צפוף בגווני סגול, כחול, ורוד ולבן. כסיוע במאמץ כיסוי השטחים יכולים להתאים גם אמנון ותמר, כמו גם המרווה על כל מיניה וזניה.


מרווה השתולה בקרקע תגדל לשיח גדול עם פריחה צבעונית, במידה ונרצה לשמור על הצמחים קטנים יחסית, נגדל אותם בעציץ או באדנית וכך נקבל מוקדי צבע מרוכזים.

חבר נוסף למרבד הצבעים, זה שייתן את הגוון החם הצהוב-כתום-אדום יהיה כובע הנזיר. מלבד הצבע המרהיב, לצמח זה יש תועלת הן לגינה בצורת מאביקים הנמשכים לפרחים, והן לאדם, כצמח שניתן לאכול את עליו ופרחיו. כמובן שלא נשכח את זרעיו שאם נכבוש אותם, נוכל להוסיפם לתפריט היומי שלנו.

למחזר שאריות
אחרי שהבנו מה נכון לשתול בגינה בחודשי החורף, בואו נדבר קצת על מיחזור השאריות מהמטבח שלנו.
איך ננצל את שאריות הבננה שאכלנו ליצירת דשן איכותי במיוחד? ניקח צנצנת זכוכית, נכניס לתוכה את קליפת הבננה יחד עם מי ברז, נסגור היטב ונכניס למקרר לחמישה ימים. כל המינרלים מהקליפה, שאחד מהם הוא האשלגן הכל כך חשוב לצמח ולאדם, יתערבבו במים שאיתם נשקה את הצמחים בגינה.

כמות קטנה מהנוזל ליד כל צמח, תעשיר את האדמה במינרלים ותעודד את גדילתם ואת תפוקתם.
האשלגן הכרחי לתפקוד תקין של כל תאי, רקמות ואיברי הגוף. יש לו תפקיד בהולכה עצבית, בהתכווצות שרירים ובעיכול תקין. הוא הכרחי לתפקוד הלב ושומר על מאזן הנוזלים בגוף.


תולעים אדומות
תולעים אלו אוכלות פסולת אורגנית ולאחר עיכול המזון בגופן ייווצר חומר המשמש לדישון האדמה הנקרא הומוס (דשן / קומפוסט משובח ואורגני).
את התולעים ניתן לגדל בגינה או במרפסת, בתוך קופסה או ארגז פלסטיק, שבהם נקדח חורים לניקוז . מלבד הפסולת האורגנית מהמטבח, נוסיף חומרים יבשים כמו רסק גזם, נייר גרוס, קרטון קרוע לחתיכות קטנות וכו'. יש לערבב את החומרים ולהרטיב את כל התכולה במים עד שהכל הופך ללח ואפילו מעט רטוב – עכשיו חוות התולעים שלכם מוכנה לתושביה החדשים.


את התולעים ניתן למצוא או לקנות דרך חברים או בעזרת חיפוש אינטרנטי קצר. עלות התולעים היא בערך 50 שקלים לחופן תולעים עם חומר אורגני, שהוא בעצם בית הגידול של התולעים. מומלץ לבקש הסבר נוסף ממי שמכר לכם אותן בכל הנוגע לאופן גידולן. מאכילים אותן פעם בשבוע בערך עם השאריות מהמטבח (ירקות ,פירות ועלים, לא פלסטיק ולא מאכלים מבושלים, מטוגנים וחומציים כמו עגבנייה!). מכסים עם מגבת לחה או קרטונים לחים ומעל סוגרים עם רשת צפופה כדי למנוע הצטברות של ברחשים בבית. ניתן להיעזר בתמונות המצורפות כדי לבנות חוות גידול קטנה בבית.
ניתן לראות תמונות המסבירות על התהליך במפורט באינסטגרם שלנו.


רסק גזם
למרות שחודשי החורף לפנינו ודרישות ההשקיה נמוכות, נמליץ להכין את השטח והאדמה לקראת הקיץ שיחזור במהירות וכך נוכל לחסוך במים ובכסף.

אז איך עושים את זה?
ניתן לפזר טוף או חצץ ככיסוי קרקע, אבל אנחנו ממליצים לפזר רסק גזם (לרוב ניתן לרכוש במחיר סביר, בעיקר עבור ההובלה, דרך המועצות האזוריות או העיריות). את הגזם נפזר סביב הצמחים, הוא ישמור על לחות האדמה בקיץ, ובחורף ישמש כשמיכה השומרת על חום הקרקע. בזכות היותו חומר טבעי, במשך הזמן הוא מתכלה לתוך האדמה ומעשיר אותה. בנוסף, ניתן לפזר את הרסק על שטח ריקים בגינה כתחליף לדשא שצורך מים רבים, במקומות בהם אנו רוצים למנוע הצטברות בוץ והרסק כמובן גם מדכא את העשבייה.

טיפ קטן נוסף לשימוש בגזם: בכל שתילה, בעציצים, באדניות, בגינת הירק או אפילו באדמה, מומלץ ליצור בזמן השתילה שכבה של רסק גזם בין שתי שכבות אדמה. שכבה זו מקטינה את צפיפות האדמה ומקלה על הצמחים לפתח שורשים חזקים.

הדברה אקולוגית של כנימות
מתכון לחומר אורגני להרחקת כנימות: ממלאים רבע מתחולת בקבוק בחומץ, עוד רבע עם סבון כלים (אורגני), ואת החצי הנותר עם מים. מנערים היטב ועם בקבוק "שפיצר" מתיזים את התמיסה על הצמחים הנגועים. הסבון מרכך את אחיזתן של הכנימות בצמח והן יחליקו ממנו, החומץ יצרוב אותן והמים הם החומר שמוליך ומעדן את המפגש בין החומרים הפעילים לצמח.

את התמיסה מרססים לפי הצורך על הכנימות. כרבע שעה עד שעה אחרי הריסוס חשוב לשטוף היטב את הצמח עם מים אחרת התמיסה עלולה לצרוב את העלים.

*מיכל גלילי ויובל בלוך, קיבוץ כברי
אפשר לעקוב אחרינו באינסטגרם "הגינה האקולוגית שלי" – myecologicgarden#

להמשך קריאה על הקמה ותחזוקה של גינות בתנאי מדבר