''מקום לחלום'' מרכז ענק לאוטיזם יקום בבאר שבע בהשקעה של כ-100 מיליון שקל
המקום ישלב טיפולים, חוגים ומחקר ויוקם בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון ו''סורוקה''
המרכז שיוקם בשכונת רמות, בצפון העיר באר שבע, יהיה ראשון מסוגו בעיר ויוצא דופן בישראל, כדי לטפל, לחקור ולהתמודד עם תחום האוטיזם. שמו של המיזם הוא "מקום לחלו"ם" (ראשי תיבות של קמפוס לחקר, למידה ומשאבים).
המרכז, שישתרע על שטח בנוי של כ- 5,300 מטרים רבועים, אמור לתת מענה מקיף לאוטיסטים ולבני משפחותיהם, לצד עבודה מחקרית והוא יפעל בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון הסמוכה, שכבר כיום מפעילה מרכז מחקר לאומי בנושא זה.
.jpg)
קווים רכים ומעוגלים
המאפיין הבולט של המבנה, כפי שאפשר לראות בהדמיות ובתוכניות שזיכו את משרד האדריכלים קימל-אשכולות בתכנון הפרויקט, הוא קווים רכים ומעוגלים - הן בחזיתות והן בחתכים. "אנחנו רואים בבניין מעין אורח בפארק", מסביר האדריכל איתן קימל. "זה בניין שכמעט ואין לו חזית, כי הוא כולו חפור בקרקע ומנצל את הבדלי הגובה, שמגיעים לשמונה מטרים בין הכביש ובין הפארק".
בקומה התחתונה תמוקם רחבת הכניסה הראשית, שתוביל לאולם מבואה. האדריכלים השתדלו לעצב אותו כמרחב-ביניים בין פנים לבין חוץ, במטרה למתן את המעבר בין הסביבות השונות. "אשתו של אחד השותפים שלנו עובדת עם ילדים על הספקטרום והיא הגיבה על הסקיצות שהכנו", מספר קימל כיצד נעזרו בה כדי להבין את הצרכים המיוחדים של הלקוחות.
"למדנו על העולם הזה דרכה, וכמובן שגם באמצעות ספרות ותקדימים", אומר קימל. "למשל, למדנו שקשה לילדים עם מעברים מחושך לאור, ועם פינות חדות, ולכן יצרנו שקיפות וחיבור בין פנים ובין חוץ. נתנו לחוץ ולטבע להיכנס פנימה, בין השאר עם שלוש חצרות פנימיות שמחדירות פנימה אור".
המרכיב הבולט במבואה, לבד מהנוף ואור השמש הרב, הוא חדרון קטן שהאדריכלים קוראים לו Nook (מחבוא) – וישמש כחדר שקט. חדרים דומים יפוזרו במיקומים נוספים במבנה, במטרה לאפשר כבדרך אגב מקום שהייה שקט, מחבק, עוטף ומרגיע.

אגף קהילתי ואגף טיפולי
כמענה לאקלים המדברי, מעוצבת החזית הצפונית באופן חשוף יחסית. לעומתה, החזית הדרומית מוגנת כולה באמצעות מדפים אנכיים שנועדו לשמור על פרטיות הפעילות הפנימית, אך גם למנוע חדירת קרני שמש ישירות. גם לגג - שעליו תישתל צמחייה מתאימה - יש תפקיד אקלימי, במטרה לווסת במעט את החום שצפוי לשרור בפנים. "הנוף שזור בבניין ואנחנו מקווים לעשות את הנוף בעצמנו", מציין קימל, "יש לנו אדריכלי נוף במשרד וזה תחום שמעניין אותנו". בעירייה מציינים, כי גישה זו סייעה לבחירה בקימל-אשכולות, בזכות הקשר המזמין בין השכונה לבין המרכז מחד, והשמירה על האינטימיות של הפעילות בתוך המרכז מאידך.
המבנה ימוקם, למעשה, בין גינות פנימיות וחיצוניות. שבילי הולכי רגל יחצו את הבניין, שישתלב במדרון הטבעי. חלק השבילים יטפסו על הגג, שיעוצב אף הוא כמו גינה, ויחברו בין השכונה הענקית לבין הפארק שמוקם בימים אלה למרגלותיה.
המטרה היא, אפוא, שגם תושבי רמות יפקדו את המרכז כנקודה משמעותית בסביבה, בנוסף לקהל הגדול מכל אזור הדרום שזקוק לשירות כזה. "יהיו פעילויות לקבוצות חברתיות, כמו גם להורים ולאחים", מספרת בריל. "יהיו חוגים בקבוצות קטנות כמו תנועה, אמנות, מחול וג'ודו, ובחלקם החוגים ישלבו ילדים ובוגרים עם אוטיזם ו'רגילים'. יהיו סדנאות לבוגרים כמו הכנה לשירות צבאי, לראיונות עבודה ולכישורי חיים".
קימל-אשכולות גברו בתחרות המוזמנים על האדריכלים דוד זרחי (התל אביבי) ורמי מרש (הבאר שבעי). עיריית באר שבע ערכה כמה תחרויות אדריכלים בשנים האחרונות, ולא מכבר זכו האדריכל ההולנדי אריק אן וילט, האדריכל אסף לרמן ואדריכלי הנוף צור-וולף בתחרות להרחבתו של "נגב ZOO", גן החיות העירוני. כעת נערכת העירייה לקראת תחרות לתכנון קמפוס חינוכי לבני חו"ל וסטודנטים, בסמוך לנחל באר שבע.
צוות התכנון: איתן קימל, מיכל קימל-אשכולות, יותם כהן שגיא, מור גלפנד, שחם פרנקל, רמי עמיחי, שחר זיתוני ושחר אלברק.
קישור אל מקור הכתבה
להמשך קריאה על הערים הזוכות במימון תכנון התחדשות עירונית