עונת הסתיו מבצבצת ובאה והסימן לסיום הקיץ החם והיבש היא הפריחה המופלאה והיפה של גאופיטים מבשרי הסתיו. פריחה זו בנוסף ליופייה כתוצאה מהניגוד בין הצמחייה היבשה לפריחה, היא גם אחת מתופעות הטבע הנסתרות של התעוררות הפרחים. ראשון יפרח חבצלת החוף, החצב המשול לסוף הקיץ "החצב פורח הקיץ בורח" ולאחריו יפרחו הסתווניות, החלמוניות ובסוף הסתיו כאשר הטמפרטורות יורדות יפרח הנרקיס.

כתב וצילם : גדעון לוריא

צמחים אלו ניתן היום בחלקם להשיג במשתלות אולם חשוב לדעת שרוב הצמחים מבשרי הסתיו פורחים לפני העלים (צמחים הסטרנתיים). כאשר אנחנו מעתיקים צמחי בצל אלו מהקרקע נפגע רגש הטמפרטורות (עלים וגבעול ישן), חלק מהשורשים נקרעים ובחלקם הפרח מופל, הפריחה שלהם תתרחש רק בשנה הבאה.. לכן כל מי שרוצה ליהנות מפריחת הסתיו של הגאופיטים בגן יאלץ לרכוש השנה בצלים ופקעות וליהנות מהפריחה בסתיו הבא. כמובן אסור להעתיק צמחים אלו בכל שנה. המועד המומלץ לאסוף הבצלים בכדי להעתיקם הוא לאחר הפריחה ולפני בצבוץ העלווה, בחודשים אוקטובר נובמבר.

ספרקסיס

צמחים תרבותיים מבשרי סתיו הם האמריליס בלדונה, סקדוקסיס או המנטוס, נרינה באודני, קרינום ימשיך פריחתו מהקיץ לסתיו

דרישת קור נמוכה ולחות קרקע בכדי לפרוח כמו הנרקיס טצטה סיפנים בעלי פרחים גדולים המכונים "גרנדיפלורה" ועוד. וככל שנכנסים לחורף והטמפרטורות יורדות יפרחו גאופיטים דורשי קור. הקור דרוש לצמחים אלו בחלקם להתעוררות ובחלקם לקבלת פריחה איכותית. למשל צבעוני ללא מנת קור של חודשיים 4 מ"צ יפרח בגובה הקרקע. חלק ממנות הקור הנדרשות לצמחים אלו ניתן לתת לאיבר האגירה התת קרקעי בסוף תקופת האחסון. וע"י כך נקבל פריחה יפה הפרוסה על פני תקופה ארוכה יותר מהטבע. כלניות ונוריות הם בעלי איבר אגירה יבש אותו חייבים להתפיח במים זורמים למשך לילה.
לאחר ההתפחה מעבירים את הפקעות לשקית נילון מחורר עם מעט נסורת בכדי לשמור על הלחות ומכניסים למשך חודש לקירור של 4 מ"צ עד השתילה, אחסון בטמפרטורה זו ניתן לקבל בתא ירקות של מקרר ביתי. צבעוני מחייב קירור של חודשיים ב-4 מ"צ לקבלת פרח איכותי וארוך.

סייפן
ואילו שושן, אקוניטום, ארומורוס, סיפן חורפי ועוד נקרר את האיבר התת קרקעי שלהם לשם יציאת הצמח מתרדמה. לגבי פורחי האביב כמו הפרזיה, הספרקסיס הטריטוניה הבביאנה ועוד נישתול אותם ללא קירור לקראת חודש נובמבר כאשר הטמפרטורות יורדות.

רכישת חומר ריבוי

רכישת חומר הריבוי של פקעות ובצלים מתחילה בתכנון והחלטה מה לרכוש והיכן יישתל. בצלים ופקעות משמשים בגן כקישוט בכל השנה ובמיוחד בחורף או הקיץ בהם אין פריחה. מעטים ישמשו לכיסוי שטח. כמו הנוריות הכלניות הנרקיסים ועוד. נשתמש בהם למסלעות עציצים פורחים ולאדניות. בתכנון השתילה או בחירת הגידול יש להתחשב במקום השתילה צל, חצי צל, שמש מלאה. כמו כן תקופת הפריחה בדרך-כלל גידולים דורשי קור כמו הצבעוני, פרזיה, נרקיס חצוצרה, יקינטון, איריס שושן ועוד נשתדל לכוון את פריחתם למרכז החורף. ולשותלם במקומות קרירים כמו צד הצפוני של הבית או מקום מוצל כמו תחת עצים. פקעות שאינם דורשי קור לגידולם ניתן לשותלם בשמש מלאה ולכוון פריחתם לאביב כמו הנוריות, הכלנית אותה מומלץ לשתול צפוף כ-10 ס"מ בין הצמחים, או הקאלה, נרקיס לבן (פפרוויט), ועוד.

הכנת השטח
למיקום השתילה והכנת השטח חשיבות רבה להצלחת הפריחה. מצע הגידול חייב להיות מאוורר ומנוקז היטב. ניתן להשיג זאת על ידי עיבוד מוקדם בסוף הקיץ-סתיו, וחשיפת הקרקע לייבוש של השמש. לפני השתילה ניתן להוסיף למצע הגידול חומר אורגני כמו זבל שעבר קומפוסטציה או קומפוסט מוכן. חשוב לזכור שהזבלים האורגנים חייבים להתפרק בכדי להיות זמינים לצמח ובשלב ראשון זבלים לא מפורקים אפילו יתחרו על החנקן בקרקע, לכן יש להוסיף במקרה כזה זבל כימי המכיל חנקן ואשלגן.
אזהרה: אין לשתול ישירות ע"ג זבל אורגני, חייבים לערבבו בקרקע או להצניעו עמוק אחרת הוא עלול לגרום לריקבונות שורשים או לריקבון הבצלים והפקעות עצמם.

הדברת עשביה

נושא רגיש בגלל מגוון הצמחים. מומלץ בהכנת השטח להרטיב את אזור הגידול להנביט העישביה ולהשמידה. באמצעים כמיים ע"י דו קטלון (זהירות לא לפגוע בצמחים קיימים בגן) או בצורה מכנית בעזרת מעדר.

להמשך קריאה על גיאופיטים -הגיע זמן השתילה