חלק אחרון בסדרת כתבות, שבו נתאר את תנאי הדיור הדרושים לעופות וכן את ציוד העזר ההכרחי לגידול להקה של עשר תרנגולות מטילות.

כתב וצילם: אלכס קצ'אןהמדרשה לחקלאות פרמקלצ'ר



בחלק השני של סדרה זו  הבאנו מידע על תזונת העופות וכעת, בחלק השלישי והאחרון נפרט על תנאי הדיור לעופות הבית שלכם - גודל ועיצוב הלול וכן ציוד העזר הדרוש לתחזוקה שוטפת וקלה של להקה בת 10 תרנגולות מטילות המספקות ביצים למטבח המשפחתי.
לול מוגבה בבניה עצמית עם תאי הטלה שהגישה אליהם מבחוץ
המבנה: חדר השינה של העופות
עבור המגדל/ת הביתי, תפקידו של מבנה הלול הוא להוות חדר שינה וחדר הטלה לתרנגולות. העופות יכנסו אליו בעצמם לעת ערב ויצאו ממנו עם אור ראשון בבוקר. הלול חייב להיות מוגן היטב מרוחות ומגשמים ומוגבה מעט מהקרקע למניעת חדירת לחות מהאדמה (לדוגמה ע"י כמה בלוקים מתחת לרצפתו). רצפת בטון הינה אופציה טובה אולם לא הכרח. בלול צריכים להיות פתחי אוורור וכניסת אור יום.
גודל הלול יקבע לפי מספר התרנגולות שישכנו בו. התחשיב הכללי הינו מינימום של 1 מ"ר עבור כל 3 תרנגולות. לפיכך, שטח הרצפה של לול עבור להקה בת 10 עופות אמור להיות כ-4 מ"ר וגובהו לפחות 1.5 מ'. בעת תכנון הלול שלכם חשוב לזכור שנפח חלל קטן יותר יעזור בשימור חום בלילות החורף (חום הגוף של העופות או מנורת חימום) וכמובן יצריך פחות חומר בנייה. חלל גדול יותר לעומת זאת, יאפשר למטפל להיכנס ולפעול בתוכו ביתר נוחות וכן יאפשר הגדלת הלהקה בעתיד.
מגדלים חובבים רבים בונים בעצמם לול קטן אשר מאפשר איסוף הביצים הטריות מבחוץ (ראה איור) וכך אין צורך במבנה גבוה המאפשר כניסת אדם.


הלול צריך לכלול חלונות בכדי לאפשר אוורור נאות במהלך החודשים החמים של השנה וכמובן דלת כניסה ויציאה לעופות. דלת זו יכולה להיות בעלת מנגנון אוטומטי לפתיחה ולסגירה בשעות קבועות, בוקר וערב, דבר המקל מאוד על התחזוקה השוטפת. מכיוון שהתרנגולות משקימות קום הרבה לפני מרבית האנשים, מנגנון פתיחה כזה מונע את כליאת העופות בלול, במיוחד בשבתות וחגים בהם אנו נוטים להאריך בשינה. החלונות צריכים להיות מוגנים ע"י רשת חזקה וצפופה, הן בכדי למנוע פריצת טורפים - נמיות, נחשים, וכמובן כלבים וחתולים - והן כדי למנוע כניסת ציפורים, אשר נהנות מאוד מתערובת המזון של התרנגולות.


פנים הלול צריך להכיל מוטות עץ ('דרגשי לינה') עליהם יעלו התרנגולות ללינת הלילה. הדבר הפשוט ביותר הינו להשעין בתוכו באלכסון סולם עץ ישן וקצר (לבנות לבד או לקחת אחד מוכן ולקצר אותו למידות הדרושות). כמו מרבית העופות, גם התרנגולות מרגישות נוח יותר לישון מעל לפני הקרקע, ורצוי על מוט בקוטר 2-4 ס"מ המאפשר אחיזה נוחה לרגליהן. ניתן גם להתקין להן ענף שכזה בגובה 1 מ' מעל לפני הקרקע.
רצפת הלול אמורה להיות מכוסה בשכבה עבה של קש או רסק גזם אשר יקלטו את צואת העופות (לשלשת). רוב הלשלשת מופרשת בשעות הלילה ולכן כדאי מאוד לפרוש מתחת למוטות הלינה קרטון, אותו ניתן יהיה להחליף מדי פעם בקרטון נקי. גם את שכבת הריפוד צריך להוציא ולהחליף מדי פעם, תלוי בחומר ובכמות העופות בלול. ריפוד מלוכלך זה הינו חומר נפלא לערמת הקומפוסט שלכם.
כדאי לכסות את גג הלול בפח איסכורית או חומר עמיד אחר כנגד גשמים ולא לשכוח להעניק לו שיפוע בכיוון הרצוי. כמו כן, מומלץ לצבוע את קירות העץ בלכה או צבע עמיד למים.
תאי ההטלה

גודל תא ההטלה אמור להיות כ- 30 על 40 ס"מ, גודל המאפשר אינטימיות למטילה ולדוגרת. רצוי מאוד שיהיה אפלולי ומלבד פתח כניסת המטילה יהיה סגור מסביב. תא הטלה כזה הינו סביבה נוחה וטובה לתרנגולת, במיוחד אם אתם מאפשרים לה לדגור על הביצים (המופרות) למטרת בקיעת אפרוחים חדשים. במידה ותא ההטלה מוגבה מאוד מעל לפני הקרקע, עם בקיעת האפרוחים החדשים צריך יהיה להתקין קרש מהתא לרצפת הלול בכדי לאפשר לאם ולאפרוחים ירידה קלה ובטוחה.
כתאי הטלה יכולים לשמש מגוון רב של מיכלים ריקים משומשים כגון פחי שמן מפלסטיק צהוב ו/או פחי שימורים גדולים (להשיג ממסעדות וכו'), דליי צבע ריקים, עציצי חרס גדולים, סלסלות קש מרווחות, ארגזי תחמושת ישנים וכמובן תיבות עץ מעוצבות בבנייה אישית שלכם. את תאי ההטלה מהחומר הנבחר/זמין מסדרים יחד, זה לצד זה על מדף עץ באמצע גובה קיר הלול שאליו מוליך סולם מרצפת הלול לגישה נוחה למטילות.

אביזרי לול ותחזוקה
כלי מזון ומים - כשמדובר בתחזוקה היומית השוטפת של לול העופות, כלי המזון והמים הן ללא ספק מוקד תשומת הלב. הכלים צריכים להיות נוחים לגישה עבור העופות וקלים לניקוי עבורכם. בלהקה מעורבת שבה עופות בגילאים שונים, חשוב מאוד לשים כלי מזון נוסף עבור העופות הצעירים יותר, זאת בגין 'סדר הנקירה'- ככל שהתרנגולת נמצאת גבוה יותר בהיררכיה הפנימית של הלול, יש לה עדיפות בגישה למשאבי המזון והמים. כאשר יש רק מגש/כלי מזון אחד, העופות הדומיננטיים ימנעו מהצעירים ומהעופות בתחתית הפירמידה לגשת למזון כל עוד הם אינם שבעים. לכן חשוב לשים יותר מכלי מזון אחד בכל האכלה, בכדי לאפשר לכל העופות גישה נוחה ורגועה עד כמה שאפשר למזון.

כלי המים – השקתות -
הינם אלמנט חשוב מאוד הדורש תשומת לב יומית. הדבר המומלץ ביותר הוא מערכת אוטומטית להשקיית העופות אולם אם התקציב שלכם לא מאפשר כרגע מותרות כאלו, כל סיר או כלי דומה ימלאו את התפקיד בהצלחה. החסרון הבולט ביותר, על כל פנים, הינו הצורך להחליף את המים מדי יום מכיוון שהעופות מצליחים ללכלך אותם כמעט באותה המהירות שבה אתם מחליפים אותם. כמו כן, חשוב להשתמש בכלי מים כבדים אשר העופות לא יצליחו להפוך ולשפוך. זמינות מים נקיים בכל עת חשובה ביותר לבריאות העופות ולסדירות ההטלה.

ארגז קומפוסט
 אלמנט כדאי ביותר בכל חצר תרנגולות. מהווה בית גידול לתולעי קומפוסט אדומות ורימות זבוב החייל. ארגז זה קולט לתוכו את כל החומר האורגני שלא ניתן לתת לעופות, החל מקליפות בצל ועד לקרטוני ביצים משומשים (רצוי לקרוע קודם לפיסות קטנות). ארגז זה צריך לכלול מתז השקיה ומכסה נפתח המאפשר לכם לשלוט בכניסת העופות אליו.
סיכום
חשוב להדגיש שכל שנכתב בסדרת הכתבות על הלול הביתי לא מתיימר להגיש את כל המידע שיש בנושא זה אלא רק את הדברים הבסיסים ביותר. חשוב ומומלץ מאוד להמשיך לחקור עוד באופן עצמאי ולגלות עוד ועוד את העולם המופלא של עופות הבית. בהצלחה!

להמשך קריאה על פרפרים בגינה חזרה אל הטבע